A

2. Vanha kartanopuisto

Vanhaan kartanokulttuuriin kuuluva ukkomansikka muistuttaa puutarhamansikkaa. Se ei tuota marjoja hoitamattomana, koska hede- ja emikukat ovat eri yksilöissä. Puutarhamansikan kehittäminen lopetti vähitellen ukkomansikan viljelyn, mutta se pitää pintansa ja levittäytyy rönsyjensä avulla.

Ukkomansikka, kuva: Mantsi Rapeli.

Entisen terveyskeskuksen paikalla ovat olleet kartanon kasvihuoneet, taimilavat, vihannesmaa ja puutarha. Vanhojen tammien, saarnien, vaahteroiden ja tervaleppien varjossa viihtyvät ukkomansikan kasvustot sekä herukat, kanukat, kuusamat, ruusut ja angervot.

Rantalehto on ulottunut aiemmin rantaan saakka. Nurmikentän ja mesiangervoniityn välissä on rivi vanhoja arvokkaita tammia, joista monet ovat lahoja ja onttoja. Tammien alla kasvaa vielä lehtokasveja, mustakonnanmarjaa ja vaahteran taimia.

Vanhat, osittain lahot tammet luovat elinympäristöjä harvinaistuville kovakuoriaislajeille. Osassa tammista esiintyy rikkikääpää, joka on useiden kovakuoriaisten suosima kääpälaji. Vuonna 2015 tehdyissä tutkimuksissa kohteelta löytyi useita harvinaisia kovakuoriaislajeja, kuten uhanalainen, vaarantunut (VU) täpläkarvasieniäinen. Lisäksi havaittiin silmälläpidettävät (NT) kytysukkulainen ja lehtoliskokuntikas. Lahopuuta sisältävät lehtimetsät ovat kovakuoriaisille melkoinen aarreaitta. Tämän vuoksi tammien katkenneita oksia ei tule siivota pois metsästä, vaan ne tulee jättää maastoon lahoamaan.

 

 VKN_edellinen           VKN_seuraava

VKN_alkuun