A

Alle kouluikäisten hammashoito

Ankka hammashoitolassa

Suun terveydenhuollossa järjestetään ensimmäistä lastaan odottaville perheille mahdollisuus hammashoitajan tai suuhygienistin suorittamaan suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvioon haastattelulla ja tarvittaessa muilla menetelmillä. Samalla annetaan suun terveysneuvontaa. Hoitoonohjaus tapahtuu äitiysneuvolasta, jotta odottavat perheet saadaan myös suun terveydenhuollon piiriin. Tarvittaessa vanhemmat saavat lähetteen hammaslääkärille korjaavaan hoitoon.

Lapsi kutsutaan vanhempiensa kanssa ensimmäisen kerran hammashoitoon vuoden ikäisenä. Hammashoitaja/suuhygienisti kertoo lapsen vanhemmille mm. hampaiston kehityksestä ja hampaiden puhkeamisesta, kariesbakteerin tarttumisesta, hampaiden reikiintymisestä eli karieksesta, terveellisestä ruokavaliosta sekä suun ja hampaiden kotihoidosta. He myös tutkivat lapsen suun.

Noin 3-vuotiaana lapsi kutsutaan kirjeitse hammashoitolaan hammashoitajan tai suuhygienistin tekemään suun ja hampaiston tarkastukseen. Tarkastuksen lisäksi käynnin yhteydessä tutustutaan hammashoitohuoneeseen ja välineisiin, keskustellaan suun ja hampaiden kotihoidosta, terveellisestä ruokavaliosta sekä fluorin ja ksylitolin käytön aloittamisesta. Tarvittaessa annetaan aika hammaslääkärille jatkohoitoon.

Seuraavan kerran lapsi kutsutaan hammashoitolaan hammashoitajalle/suuhygienistille kirjeitse noin 5 -vuotiaana. Suun ja hampaiston tutkimuksen lisäksi keskustellaan lapsen ja vanhempien kanssa suun ja hampaiden kotihoidosta, terveellisestä ruokavaliosta, makeisten ja mehujen ym. käytöstä sekä pysyvien hampaiden puhkeamisesta. Tarvittaessa annetaan aika hammaslääkärille jatkohoitoon.

Tarvittaessa lapsi kutsutaan tiheämmin tarkastukseen.

Esikouluissa hammashoitaja käy pitämässä terveyskasvatustilaisuuden eli Hammaspolun.

Ohjeita vanhemmille pienen lapsen suun ja hampaiden hoitoon

Älä laita mitään lapsen suuhun menevää (lusikka, tutti) omaan suuhusi kareisbakteerien tarttumisen ehkäisemiseksi. Totuta lapsesi säännölliseen hampaiden harjaukseen heti, kun ensimmäiset maitohampaat puhkeavat. Aloita lasten fluorihammastahnan käyttö heti maitohampaiden puhjetessa.

Harjaa alle 3-vuotiaan lapsesi hampaat aamuin illoin, joista toisella harjauskerralla (illalla) käytetään hammastahnaa jossa on 1000ppm fluoria, jota laitetaan lapsen harjalle pikkurillin kynnen kokoinen nokare. Yli 3-vuotiaille harjaus aamuin illoin fluorihammastahnalla jossa on 1000ppm fluoria.

Huolehdi säännöllisistä ateria-ajoista (vain 5-6 ruokailukertaa päivässä) ja vältä napostelua aterioiden välillä. Tarjoa lapsellesi makeaa harvoin ja silloinkin mielellään aterioiden yhteydessä. Tarjoa lapsellesi janojuomaksi vettä.

Ksylitolituotteita esim. purkkaa voi alkaa tarjota lapselle noin 1½ - 2 -vuotiaana. Ksylitoli kannattaa antaa aterioiden ja välipalojen päätteeksi, jolloin se katkaisee happohyökkäyksen ja lisää syljen eritystä. Äidin ja isän säännöllisesti käyttämä (n. 4 kertaa päivässä) ksylitoli ehkäisee kariesbakteerin varhaista tarttumista ja lapsen hampaiden reikiintymistä. Tuo lapsesi säännöllisesti hammashoitolaan suun ja hampaiston tarkastukseen.