A

Järkevä-palkinnon voittajat

2019 LIDL Suomi ky:n Järvenpään jakelukeskus on kestävän kehityksen edelläkävijä, jonka toiminnassa resurssiviisaus on avainasemassa mm. kierrättämisen, energiankäytön, uusiutuvan energiantuotannon ja teknologian kautta.

2018 Hyvä Kasvaa Järvenpäässä -asukasliike on tehnyt esimerkillistä työtä yhteisöllisyyden ja kestävän kehityksen hyväksi Järvenpäässä.

2017 Vuoden 2017 palkinto myönnettiin Vaatelainaamo Vaatepuu Oy:lle, joka toteuttaa kestävää kehitystä tarjoamalla mahdollisuuden vaihtelevaan arki- ja juhlapukautumiseen. Vaatepuu avaa jäsenilleen yhteisöllisen vaatekaapin, josta voi lainata vaatteen tilaisuuteen kuin tilaisuuteen tarvitsematta kuitenkaan ostaa asua itselleen.

2016 Järkevä-palkinto myönnettiin Fortum Power & Heat Oy:lle. Yhtiön Järvenpään bio-CHP-laitos on edistänyt kotimaisten biopolttoaineiden, etenkin lähipolttoaineiden, käyttöä ja investoinut uusimpaan tekniikkaan energiantuotannossa. Laitos käyttää lähes 100-%:sti vain uusiutuvia energianlähteitä.

2015 Järvenpään kaupunkikehityslautakunta myönsi vuoden 2015 Järkevä-palkinnon Kierto Ympäristöpalvelut Oy:lle tulevaisuuden liiketoiminnasta, joka yhdistää parhaalla mahdollisella tavalla kannattavan kasvun ja työpaikat kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen.

2014 Järvenpään kaupunkikehityslautakunta myönsi vuoden 2014 Järkevä-palkinnon Järvenpään kaupungin rakennusvalvonnan johtavalle rakennustarkastaja Jouni Vastamäelle. Jouni on kehittänyt ja edistänyt rakennusvalvonnan toimintaa ja sähköistä aiointia valtakunnallisesti merkittävälle tasolle.

2013 Järvenpään kaupunkikehityslautakunta myönsi vuoden 2013 Järkevä-palkinnon Järvenpään kaupungin Kiinteistöpalveluiden ympäristövastaava Katri Väyryselle. Katri edistää aktiivisesti ympäristöasioita ja kierrättämistä Järvenpäässä niin työssään Järvenpään kaupungin palveluksessa kuin myös vapaa-aikanaan yhdistyskentällä.

2012 Keski-Uudenmaan Kierrätys- ja Toimintakeskus ry:n Kierrätysmylly vähentää syntyvän jätteen määrää kierrättämällä lahjoitettuja käyttökelpoisia tavaroita, tarvikkeita ja laitteita.

2011 Järvenpään Mestariasunnot Oy:n esimerkillinen toiminta uustuotannon ja korjausrakentamisen energiatehokkuudessa.

2010 Oy Primula Ab. Suomen ensimmäinen kestävän kehityksen toiminnan merkittävimmät tavoitteet täyttänyt hiilineutraali elintarvikealan yritys.

2009 Palkintoa ei jaettu.

2008 Järkevä-palkinto myönnettiin kahdelle eri taholle: Kalevi Eronen pitää kaupunkia siistinä keräämällä muiden ihmisten heittämiä roskia ja jätteitä katujen varsilta. Järvenpään ympäristöyhdistys ry järjestää muun muassa erilaisia luonto- ja ympäristöaiheisia tapahtumia, retkiä ja tilaisuuksia.

2007 Järvenpään ruokapiirit: Tanhuniitty, Pellonkulma ja Kotilinna. Ruokapiiritoimintaa on ollut Järvenpäässä jo 15 vuoden ajan ja se on tarjonnut perheille mahdollisuuden hankkia luonnonmukaisesti ja turvallisesti tuotettua lähiruokaa.

2006 Ekotaiteilija Raija Puukko. Raijan taidetta kuvastavat sanat ekologisuus, esteettisyys ja eettisyys. Töihin tarvittavat esineet hän hankkii luonnosta, kirpputoreilta, osto- ja myyntiliikkeistä sekä ystävien varastoista.

2005 Kestovaippayhdistys ry Keski-Uusimaa. Yhdistys pitää kestovaippaesittelyjä erilaisissa tapahtumissa sekä kursseja alueen työväenopistoissa. Lisäksi se pyrkii välittämään vauvaperheisiin tietoa kestovaippojen käyttämisestä Keski-Uudenmaan alueen neuvoloiden välityksellä.

2004 Kinnarin koulu on toiminnallaan edistänyt Järkevän tavoitteita, kuten kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja kompostointia. Koululle on myönnetty Vihreä lippu päiväkotien, koulujen, oppilaitosten sekä lasten ja nuorten vapaa-ajan toimijoiden kestävän kehityksen ohjelman kriteerien täyttämisestä.

2003 Kaarnapolku 2-4 asukkaat. Biojätteiden ja puutarhajätteiden pitkäaikainen ja esimerkillinen kompostointi kiinteistön omalla kompostorilla.

2002 Kirjaston käyttäjät. Järkevä-palkinto myönnettiin Järvenpään kirjastojen käyttäjille ekotehokkaasta kirjojen, lehtien, levyjen, kasettien ja videoiden yhteiskäytöstä.