A

Järkevä - kestävän kehityksen palkinto

Resurssiviisaustavoitteet saavutetaan yhdessä! Järkevä-palkinnon tarkoituksena on nostaa esiin Järvenpäässä tapahtuvaa kestävän kehityksen mukaista toimintaa. Palkinto jaetaan vuosittain, ja se myönnetään yhden tai useamman resurssiviisaustavoitteen tai laajemmin kestävän kehityksen edistämisestä. Järkevä-palkinnon myöntämisessä pidetään lisäksi etuna sitä, että

  • toiminta on esimerkillistä, muut voivat seurata esimerkkiä tai muutoin osallistua toimintaan
  • toiminnassa ovat mukana ainakin jollain tavoin kaikki palkittavaan yhteisöön kuuluvat
  • toiminta on pitkäkestoista ja jatkuu myös tulevaisuudessa
  • toiminnalla on laaja vaikuttavuus

Palkinnon saajana voi olla yksittäishenkilö, ryhmä, yhdistys tai järvenpääläinen yritys. Saajia voi olla useita, mikäli he ovat toteuttaneet yhdessä palkittavan teon tai toiminnan. Palkinnoksi luovutetaan Järkevä-kunniakirja. Järkevä-palkinnon myöntämisestä päättää kaupunkikehityslautakunta.

Katso Järkevä-palkinnon vuosien varrella voittaneet tahot täältä.

Pikku-Järkevä

Pikku-Järkevä -palkinto lanseerattiin vuonna 2018. Se on kestävän kehityksen palkinto, joka on kohdistettu nimenomaan lapsille tai lapsiryhmille. Pikku-Järkevällä halutaan huomioida omatoimisia arkipäivän tekoja. 2019 Palkinto myönnettiin Oinaskadun 3B-luokalle, joka on osallistunut JYK:n ympäristön siivoamiseen, kukin vuorollaan. Palkinnon myöntää kaupunkikehityksen ympäristötiimi. Palkinto pyritään saamaan yritysyhteistyöllä.

Vuoden 2019 palkinto LIDL Suomi ky:n Järvenpään jakelukeskukselle

LIDL:in uusi jakelukeskus Järvenpäässä on kestävän kehityksen edelläkävijä. Se käyttää vain uusiutuvaa energiaa ja tuottaa itse osan energiantarpeestaan aurinkopaneeleilla. Rakennuksessa on älykäs energianohjausjärjestelmä, joka analysoi rakennuksen käyttöastetta. Jakelukeskuksen kautta kulkee isommallekin alueelle tuotteita ja paluukyyteinä kierrätettäviä materiaaleja, kuten lasia, pahvia ja tarvittaessa myös metallia.

LIDL Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2025 mennessä.

Vuosittain jaettava tunnustus on järjestyksessään seitsemästoista.