A

Kestävän kehitys Järvenpäässä

Miten Järvenpäästä tehdään resurssiviisas ja entistä ympäristö-ystävällisempi kaupunki?

Vastaa kyselyyn ja vaikuta!

Mitä sinä pidät kaikkein tärkeimpänä kaupungin ympäristötyössä? Miten kaupunki voisi parhaiten kannustaa asukkaitaan kestäviin valintoihin? Vastaa kyselyyn joko MunJäke-sovelluksella, jonka löydät sovelluskaupastasi (GooglePlay ja AppStore), nettilomakkeella (www.munjake.fi) tai paperisella kyselylomakkella, joita löydät Järvenpään kirjastolta ja Seutulantalon palvelupisteestä.

Kysely avoinna 1.11.-18.11.2018.

Resurssiviisas Järvenpää -tiekartta

Järvenpään kaupunki on sitoutunut resurssiviisaustavoitteisiin (ei päästöjä, ei jätettä, ei ylikulutusta vuoteen 2050 mennessä) sekä pyrkii hiilineutraaliksi 2035. Tavoitteiden saavuttamiseksi kaupunkikehityksessä laaditaan Resurssiviisas Järvenpää -tiekarttaa. Tiekartan avulla konkretisoidaan ja aikataulutetaan kaupungin kestävän kehityksen tavoitteita ja toimenpiteitä. Valmistuessaan Resurssiviisas Järvenpää -tiekartta tulee korvaamaan voimassa olevan Järkevä-ohjelman. Työn yhteydessä kehitetään Järvenpään kaupungin ympäristöjärjestelmän kokonaisuutta. Työn aikataulu linkittyy kaupunkistrategian valmisteluun.

Nykytilakatsaus Järvenpään ympäristötyöhön

Selvitys tarkastelee Järvenpään kaupungin ympäristötyön nykytilaa ja kehitysmahdollisuuksia. Nykytilatarkastelun ohella raporttiin on koottu taustatietoa ympäristötyöstä ja ilmastonmuutoksesta sekä kuntien mahdollisuuksista kestävän kaupunkikehityksen edistämiseksi. Työn tarkoituksena on tarjota taustatietoa kaupungin ympäristötyön kehittämiselle ja uusien kestävän kehityksen tavoitteiden asettamiselle Resurssiviisas Järvenpää -tiekartan muodossa.

Järvenpään ympäristötyön nykytilakatsaus 2018 (pdf)

Lisätietoja: erikoissuunnittelija Eira Linko, eira.linko(a)jarvenpaa.fi

 

Järkevä - Järvenpään kestävän kehityksen ohjelma

Jarkeva_lehti

Järkevä-ohjelman tarkoituksena on edistää kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja kuntalaisten ja kaupungin työntekijöiden keskuudessa. Järvenpään kestävän kehityksen ohjelma hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 15.11.2004. Järkevä-ohjelma päivitettiin edellisen kerran vuoden 2008 aikana (hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 30.3.2009).

Järkevä-palkinto

Järkevä-palkinnon tarkoituksena on nostaa esiin Järvenpäässä tapahtuvaa kestävän kehityksen mukaista toimintaa. Palkinto jaetaan vuosittain ja se myönnetään yhden tai useamman Järkevä-ohjelman mukaisen tavoitteen edistämisestä. Järkevä-palkinnon myöntämisessä pidetään lisäksi etuna sitä, että

  • toiminta on esimerkillistä, muut voivat seurata esimerkkiä tai muutoin osallistua toimintaan
  • toiminnassa ovat mukana ainakin jollain tavoin kaikki palkittavaan yhteisöön kuuluvat
  • toiminta on pitkäkestoista ja jatkuu myös tulevaisuudessa
  • toiminnalla on laaja vaikuttavuus

Palkinnon saajana voi olla yksittäishenkilö, ryhmä, yhdistys tai järvenpääläinen yritys. Saajia voi olla useita, mikäli he ovat toteuttaneet yhdessä palkittavan teon tai toiminnan. Palkinnoksi luovutetaan Järkevä-kunniakirja. Järkevä-palkinnon myöntämisestä päättää kaupunkikehityslautakunta.

  • Katso Järkevä-palkinnon vuosien varrella voittaneet tahot tältä sivulta.

Pikku-Järkevä

Pikku-Järkevä -palkinto lanseerattiin vuonna 2018. Se on kestävän kehityksen palkinto, joka on kohdistettu nimenomaan lapsille tai lapsiryhmille. Pikku-Järkevällä halutaan huomioida omatoimisia arkipäivän tekoja. Palkinnon myöntää kaupunkikehityksen ympäristötiimi.Vuoden 2017 Järkevä-palkinto Vaatelainaamo Vaatepuu Oy:lle

Järvenpään kaupunkikehityslautakunta on myöntänyt vuoden 2017 Järkevä-palkinnon Vaatelainaamo Vaatepuu Oy:lle, joka toteuttaa kestävää kehitystä tarjoamalla mahdollisuuden vaihtelevaan arki- ja juhlapukautumiseen. Vaatepuu avaa jäsenilleen yhteisöllisen vaatekaapin, josta voi lainata vaatteen tilaisuuteen kuin tilaisuuteen tarvitsematta kuitenkaan ostaa asua itselleen.

Vuosittain jaettava tunnustus on järjestyksessään viidestoista.