A

Kirjastossa asiointi

Kirjastokortti ja pin-koodi

Ensimmäinen kirjastokortti sekä kirjaston peruspalvelut ovat maksuttomia. 

Kirjastokortteja tehdään kirjaston palveluaikoina. Palauta huolellisesti täytetty kirjastokorttihakemus kirjastoon. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi. 

Allekirjoittamalla kortin sitoudut noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä. Jos olet alle 15-vuotias, saat kirjastokortin huoltajan kirjallisella suostumuksella.

Ilman kirjastokorttia ei voi lainata. Muista ottaa kortti mukaan, kun tulet kirjastoon. Sähköinen kirjastokortti kulkee aina mukana!

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Olet vastuussa kortilla lainatusta aineistosta sekä siitä, että uusit tai palautat aineiston eräpäivään mennessä. Eräpäivä kerrotaan sinulle lainaustapahtuman yhteydessä. Mikäli kadotat eräpäiväkuitin, selvitä eräpäivä esim. soittamalla kirjastoon tai tarkastamalla se verkkokirjastosta

Ilmoita korttisi katoamisesta heti kirjastoon, puh. (09) 2719 2536.

Asiakas vastaa siitä, että hänen kirjastojärjestelmässä olevat yhteystietonsa ovat ajan tasalla. Yhteystiedot voi päivittää verkkokirjastossa tai kirjaston asiakaspalvelussa (varaudu todistamaan henkilöllisyytesi). Huoltaja voi muuttaa myös alle 15-vuotiaan lapsensa yhteystiedot.

Verkkokirjaston käyttöön tarvitaan kirjastokortti ja pin-koodi. Pin-koodin saat henkilökunnalta todistamalla henkilöllisyytesi.

Järvenpään kirjaston kortilla voit lainata myös Keravan kaupunginkirjaston sekä Mäntsälän ja Tuusulan kunnankirjastojen toimipisteistä. Lue lisää Kirkes-kimpan yhteistyöstä.

Laina-ajat

  • 4 viikkoa: kirjat, äänikirjat ja nuotit
  • 2 viikkoa: uutuuskirjat, lehdet, CD-äänilevyt, CD-ROM-levyt, LP-äänilevyt, konsolipelit, liikuntavälineet
  • 1 viikko: videot, dvd:t, pikalainat
 Aineistolle ei anneta normaalia pidempiä laina-aikoja esimerkiksi lomamatkan takia. Lainat voidaan uusia, jos aineistoon ei ole tullut varauksia.
 
Yhteisökortilla lainattavan aineiston laina-aika on 6 viikkoa.

Lainamäärät

Kerralla voi olla lainassa enintään 70 teosta Kirkes-kirjastoista.

Tähän määrään voi kuulua enintään:

  • 30 cd-levyä
  • 30 LP-levyä
  • 10 dvd-levyä
  • 10 blu-ray-levyä
  • 10 videokasettia
  • 10 cd-rom-levyä
  • 3 konsolipeliä

Lainojen uusiminen

Jos lainoihisi ei ole varauksia, voit uusia ne korkeintaan viisi kertaa. Lainan voit uusia verkkokirjastossa (tarvitset kirjastokortin ja pin-koodin), soittamalla kirjastoon (puh. 09 2719 2536) tai vierailemalla kirjaston palvelupisteessä.

Verkkokirjaston käyttöön tarvitaan kirjastokortin numero ja pin-koodi. Kirjastokortin numero on kirjastokortin viivakoodin alla oleva numerosarja. Pin-koodin voit pyytää kirjastosta virkailijalta (varaudu todistamaan henkilöllisyytesi). Tietoturvasyistä pin-koodia ei anneta puhelimitse eikä sähköpostitse.

Eräpäivämuistus

Voit saada pian erääntyvistä lainoista ennakkoilmoituksen sähköpostiisi. Eräpäivämuistutuksen voi ottaa käyttöön kirjastossa. Eräpäivämuistutus on lisäpalvelu eikä poista asiakkaan vastuuta lainojen palauttamisesta ajoissa.

Asiakas vastaa siitä, että hänen kirjastojärjestelmässä olevat yhteystietonsa ovat ajan tasalla. Huolehdithan siitä, että sinulla on oikea sähköpostiosoite asiakastiedoissasi. Voit vaihtaa sähköpostiosoitteen verkkokirjastossa tai vierailemalla kirjaston palvelupisteessä (varaudu todistamaan henkilöllisyytesi).  

Aineiston palautus 

Palauta tai uusi lainasi eräpäivään mennessä. Eräpäivän jälkeen palautetusta aineistosta perimme myöhästymismaksun

Aineistoa voi palauttaa ainoastaan kirjaston aukioloaikoina. Palautusluukku on poistettu käytöstä.

Myöhästymismaksu peritään myös siinä tapauksessa, että lainojen uusiminen ei ole onnistunut Internetin käyttökatkoksen tai muun teknisen häiriön vuoksi tai että eräpäivämuistutus ei ole tullut perille esim. asiakkaan sähköpostiasetusten vuoksi.

Aineiston varaaminen

Voit varata sekä lainassa että hyllyssä olevaa aineistoa. Varauksia voi kerralla olla voimassa 20 kappaletta. Varauksia voit tehdä myös verkkokirjaston kautta. Varauksista voidaan periä varausmaksu

Asiakkaat voivat noutaa varauksensa itsenäisesti varaushyllystä. Varausten noutamiseen tarvitaan viisinumeroinen tunnus. Tunnus on kirjaston lähettämässä noutoilmoituksessa, jonka saat kun varauksesi on noudettavissa. Jos et muista tunnustasi, voit pyytää sen henkilökunnalta.

Varauksia voi noutaa myös itsepalveluaikana. Mahdollinen varausmaksu kirjautuu automaattisesti asiakastietoihisi. Maksut voi maksaa kirjaston palveluaikoina; itsepalveluaikana kassapalvelut eivät ole käytössä.

Varaukset voi lainata lainausautomaatilla. Et kuitenkaan voi lainata lainausautomaatilla omalle kortillesi toiselle henkilölle varattua aineistoa.

Ratamo- ja kaukolainat

Asiakkaat voivat myös tilata Ratamo- ja kaukolainoja. Ratamo-lainat toimitetaan Ratamo-kirjastoista (Hyvinkää, Riihimäki, Hausjärvi ja Nurmijärvi). Kaukolainoja voidaan tilata muista kirjastoista, myös ulkomailta. Sekä Ratamo- että kaukolainoista peritään erillinen maksu.

Pikalainat

Pikalainoilla kirjasto haluaa tarjota asiakkailleen mahdollisuuden lukea uusimpia ja suosituimpia aikuisten kirjoja myös ilman kuukausien jonotusaikaa. Pikalainahyllystä saatat siis kirjastokäynnilläsi tehdä ilahduttavia löytöjä!

Pikalainat löytyvät aikuisten osastolta erikseen merkitystä hyllystä. Pikalainoissa on selvästi erottuva tarra, jonka avulla ne erottaa muusta aineistosta.

Pikalainojen laina-aika on 7 vuorokautta eikä niitä voi varata tai uusia. Pikalainojen myöhästymismaksu on 50 senttiä vuorokaudelta.