A

Turvallista mopoilua Järvenpäässä

Mopoilu_kuva_LiikenneturvaMopoilun suosio on viime vuosina kasvanut ja samalla myös mopokolareita tapahtuu aikaisempaa enemmän. Järvenpäässä on viime vuosina loukkaantunut keskimäärin 10 mopoilijaa joka vuosi. Mopo-onnettomuudet tapahtuvat yleisimmin risteyksissä. Risteyskolareiden taustalla on usein mopoilijan puutteellinen tieto väistämissäännöistä, liian suuri ajonopeus tai se ettei autoilija ole havainnut mopoa.

Mopoilijoiden ajotaitoa ja liikennesääntötuntemusta on pyritty parantamaan valtakunnallisesti M-luokan ajokorttiin kesällä 2011 liitetyllä pakollisella kuljettajakoulutuksella. Järvenpäässä järjestetään 8.-luokkalaisille Turvallisesti mopolla –koulutukset osana koulupäivää. Ehyt ry:n toteuttaman koulutuksen ovat järjestäneet Järvenpään yläkoulut, Järvenpään Vanhempainverkosto ja LC Järvenpää. Mopoilua käsitellään myös vanhempainilloissa.

Vinkkejä turvalliseen mopoiluun:

• Opettele liikennesäännöt ja noudata niitä. Risteyssäännöt ym. mopoiluun liittyvää tietoa löydät Liikenneturvan sivuilta. 

• Muista ennakoiva ajotapa! Sovita nopeus tilanteen mukaan ja noudata nopeusrajoituksia. Pidä turvaväli. Näytä aikeesi ajoissa, älä yllätä.

• Käytä kypärää. Kypärä on pakollinen kuljettajalla ja matkustajalla. Kypärän tulee olla oikean kokoinen ja huolellisesti kiinnitetty. Lisäksi kannattaa käyttää muita kunnollisia ajovarusteita, kuten suojaavaa ja erottuvaa ajoasua ja tukevia kenkiä.

• Virittäminen ja alkoholi eivät kuulu mopoiluun.

Mopoilijan paikka liikenteessä

Järvenpäässä mopoilu tapahtuu pääasiassa ajoradalla nopeusrajoituksen ollessa 30-40 km/h. Tiellä tai kadulla mopon paikka on ajoradan oikeassa reunassa tai pientareella, jos ajoradan oikealla puolella on piennar, jolla ajo käy haitatta. Mopoilijan paikka on kevyen liikenteen väylällä, jos liikennemerkissä on lisäkilpi "Sallittu mopoille". Mopoautolla ajetaan aina ajoradalla. Mopoautoilijaa koskevat samat liikennesäännöt kuin auton kuljettajaa.

Mopon virittäminen voi tulla kalliiksi

Mopon suurin sallittu nopeus on 45 km/h. Viritetyllä mopolla ajaminen tieliikenteessä on laitonta. Virittäminen lisää onnettomuusriskiä, sillä nopeuden kasvu pidentää jarrutusmatkaa ja havainnointi ja reagointi äkkitilanteisiin vaikeutuvat. Virittämisen taloudelliset seuraukset voivat olla selvästi yli 1 000 €. Kustannuksia aiheuttavat sakko, autovero, korotettu liikennevakuutusmaksu (jopa 9-kertainen), muutoskustannukset takaisin mopoksi ja muutoskatsastuskustannukset. Lisäksi viritetyllä mopolla ajamisesta voi seurata ajokielto, seuraavan ajokortin lykkääntyminen ja maksuhäiriömerkintä, jos liikennevakuutusmaksua ei makseta.

Katso myös: