A

Perusnäyttely

Aholan_näyttely_2"Kotitunne on tärkeä miehelle, mutta ainakin yhtä tärkeä naiselle. En usko nähneeni ketään naista, olipa miten nerokas taiteilija tahansa, jolla ei olisi tarvetta tähän tunteeseen – ja tarvetta saada se tavalla tai toisella tyydytetyksi." (Venny Soldan-Brofeldt)

"Tuntuu kuin olisin aiheuttanut sinulle paljon surua elämässä, enemmän kuin ehkä tiedänkään tai saan milloinkaan tietää, sillä sinähän olet suljettu ujo ja hienotunteinen. Minä olen kyllä – sanottakoon se vilpittömällä hetkellä – ollut onnellisempi, saanut enemmän sinulta ja elämältä kuin olisin milloinkaan ansainnut." (Juhani Aho)

Suomalaisittain ainutlaatuinen Tuusulanjärven taitelijayhteisö sai alkunsa marraskuussa 1897, jolloin kirjailija Juhani Aho ja hänen puolisonsa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt muuttivat Tuusulanjärven rannalle huvilaan, jonka nimeksi sittemmin vakiintui Ahola. Ahot asuivat huvilassa 14 vuotta ja houkuttelivat tänä aikana Järvenpäähän joukon ajan merkittävimpiä taiteilijoita, kuten Eero Järnefeltin, Jean Sibeliuksen ja Pekka Halosen perheineen. Elämä Aholassa oli värikästä, taiteentäyteistä ja sitä väritti myös perheen sisäinen kolmiodraama.

Aholan uudistettu perusnäyttely Minkä mitäkin Aholasta avautui kesällä 2012. Uudistetussa näyttelyssä kansalliskirjailija Aho paljastuu reippaaksi ulkoilmaihmiseksi, jonka jäljiltä huoneisiin on unohtunut kalastusvälineitä, retkillä selässä roikkunut tuohikontti sekä sukset. Venny Soldan-Brofeldt oli kuvataiteilija, joka vaikutti myös taidekasvatuksen sekä naisasialiikkeen parissa. Taitava piirtäjä pystyi hetkessä vangitsemaan paperille oivaltavia tuokiokuvia, kuten luonnoskirjoista ja seinille kiinnitetyistä lasten kuvista käy ilmi. Esillä on myös perheen äidin hektisen arjen keskellä syntyneitä kirjankuvituksia, ystävien muotokuvapiirroksia sekä ateljeen kätköissä myöhemmin syntyneitä pienoisveistoksia ja koruja. Elämä Tuusulanjärven rannalla oli yhteisöllistä ja lapset leikkivät usein yhdessä Aholassa. Yläkerran toimintatilassa onkin lasten mahdollista tehdä huoneteatteria Aholan tapaan omalla pikku näyttämöllä.

"Milloin siellä oli iso alttaritaulu tekeillä, milloin joululehden kansi valmiina, milloin poikain 'Noan arkki' höyläpenkillä, milloin taas kaupungista tulleita vieraita." (Antti Aho)

Uudistettu näyttely tarjoaa kävijälle elämyksiä ja miellyttävät puitteet erilaisia esityskeinoja monipuolisesti hyödyntäen. Äänimaailmojen, filmiesitysten ja draamaopastusten avulla Ahon kirjallisuus saadaan puhumaan ja Soldan-Brofeldtin taide näkyväksi. Vierailun päätteeksi voi virkistyä kahvikupposen äärellä ja hankkia pienen muiston museokaupasta.

 

Kesänäyttelyt 2018

Hajamietteitä kapinaviikoilta – Sisällissota kirjailijan silmin

Sisällissodan sytyttyä tammikuussa 1918, ryhtyi Juhani Aho kirjoittamaan päiväkirjaa. Se julkaistiin sodan jälkeen kolmiosaisena vihkona nimellä Hajamietteitä kapinaviikoilta I-III. Näyttely nostaa esiin tämän varsin vähälle huomiolle jääneen teoksen ja käy läpi samalla miten sisällisota vaikutti Tuusulanjärven taiteilijayhteisössä.

Lasten unelmien kaupunki 2030

Millaista on lasten unelmien Järvenpäässä 12 vuoden kuluttua? Ilmastonmuutosta ei tarvitse pelätä ja kaikilla on varaa jäätelöön. Kaikille riittää töitä, ympäristöä suojellaan, kaupunki kasvaa ja presidenttikin muuttaa Järvenpäähän.

Järvenpään peruskoululaiset osallistuivat kaupungin strategiatyöhön pohtimalla, millainen on unelmien Järvenpää vuonna 2030. Lapset ja nuoret esittivät näkemyksiään piirtämällä ja maalaamalla, kirjoittamalla esseitä ja rakentamalla pienoismalleja. Teoksissa nousee esiin ajankohtaisia teemoja kuten ympäristönsuojelu, työllisyyden parantaminen, kaupungistuminen ja teknologian kehitys. Peruskoululaisten töistä on koottu näyttely, joka on esillä Aholassa kesäkauden ajan 31.5.–30.9.2018.