A

Näyttelyt

Tulossa!

Sadejuovia ja pilvisäteitä – taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin 
1.3.–30.9.2019

Järvenpään taidemuseon kevään ja kesän näyttelyssä kohdistetaan katse kultakauden taiteilijoiden maalaamiin taivaisiin, sääilmiöihin ja meteorologisiin havaintoihin. Näyttely pohjaa meteorologi Seija Paasosen keväällä 2018 julkaisemaan kirjaan "Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin." Nyt yleisöllä on mahdollisuus nähdä suuri joukko kirjan teoksia Järvenpään taidemuseossa.

Sadejuovia ja pilvisäteitä -näyttelyssä tieteidenvälinen näkökulma tarjoaa rohkeasti uusia katsomisen tapoja 1800- ja 1900-lukujen teoksiin. Digitaalisen sääennustamisen aikakaudella on kiinnostavaa pohtia myös mitä 1800-luvun alussa Luke Howardin ja kumppaneiden luomalla pilvien luokitusjärjestelmällä on tarjota nyt teoksia tarkastelevalle ihmiselle, luonnontarkkailijalle tai pilviharrastajalle. Yleisön on mahdollisuus osallistua näyttelyn ajan myös Kuukauden taivas -valokuvakilpailuun niin Facebookissa, Instagramissa kuin Twitterissä.

Näyttelyyn tulee myös Tampereen yliopiston kehittämä Data to music –ääni-installaatio, jossa vierailija voi kuunnella Ilmatieteen laitoksen päivän sääennusteen muunnettuna klassiseksi musiikiksi. Pyrkimyksenä on antaa museovieraille musiikin muodossa käsitys säätilan kehityksestä seuraavan vuorokauden aikana. Näyttelyssä esille nostetaan teemoina myös ajankohtaiset ilmiöt, kuten ilmastonmuutos, sään ääri-ilmiöt ja ekologisuus.

Taidemuseosta löytyy perheen pienemmille oma elämyksellinen tilansa, joka johdattaa säätilojen tarkasteluun eri aistien kautta. Miltä sade tuoksuu? Entä kesä? Miltä pilvet voisivat tuntua, tai miltä ne näyttävät avaruudesta käsin? Aistimatkan jälkeen on vielä mahdollisuus loikoilla säkkituoleilla merisäätä kuunnellen tai piirtää kuvioita rantahiekkaan.

Näyttely pohjaa Järvenpään taidemuseon omiin kokoelmiin, sekä laajoihin lainoihin muista suomalaisista museoista. Teoksia näyttelyssä on mm. Albert Edelfeltiltä, Fanny Churbergilta, Pekka Haloselta, Eero Järnefeltiltä, ja Venny Soldan-Brofeldtilta. Näyttelyn on kuratoinut meteorologi Seija Paasonen yhteistyössä Järvenpään taidemuseon kanssa.

Löydät lisää tietoa näyttelystä myös Järvenpään tapahtumakalenterista!

Kylässä /Külaskäik / The Visit: Eero Järnefelt and Venny Soldan-Brofeldt in Tallinn, Adamson-Eric Museum
16.8.19–1.12.19  

Järvenpään taidemuseon kokoelmataiteilijat Eero Järnefelt ja Venny Soldan-Brofeldt lähtevät kylään naapuriin! Kesällä 2019 Järvenpään taidemuseon rakastetut taiteilijat ovat nähtävillä Adamson-Eric museossa Tallinnassa.

1900-luvun alussa Eero Järnefelt (1863–1937) ja Venny Soldan-Brofeldt (1863–1945), kaksi suomalaisen taiteen kultakauden taiteilijaa, työskentelivät tunnetussa taiteilijayhteisössä Tuusulanjärvellä. 1890-luvulla Tuusulanjärven viehättävillä rannoilla syntyi ainutlaatuinen eri alojen taiteilijoiden yhteisö, johon kuuluivat Järnefeltin ja Soldan-Brofeldtin lisäksi taidemaalari Pekka Halonen sekä säveltäjä Jean Sibelius ja kirjailija Juhani Aho. Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin luovan ajan huippu ajoittui samaan aikaan kuin suomalainen identiteetti ja kansallinen visuaalinen kuvasto alkoi muotoutua. Näyttelyssä nähdään värikkäitä maisemia, taiteilijayhteisön muotokuvia ja arkielämän kuvauksia Järvenpään taidemuseon rikkaasta kokoelmasta. Kuraattori: Hanna Nikander (Järvenpään taidemuseo).

Lisätietoa englanniksi ja viroksi Adamson-Erik museon sivuilla.


Näyttelyarkisto