A

Neuvolahammashoito

Suun terveydenhuollossa järjestetään ensimmäistä lastaan odottaville perheille mahdollisuus hammashoitajan tai suuhygienistin suorittamaan suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvioon haastattelulla ja tarvittaessa muilla menetelmillä. Samalla annetaan suun terveysneuvontaa. Hoitoonohjaus tapahtuu äitiysneuvolasta, jotta odottavat perheet saadaan myös suun terveydenhuollon piiriin. Tarvittaessa vanhemmat saavat lähetteen hammaslääkärille korjaavaan hoitoon.

Lapsi kutsutaan vanhempiensa kanssa ensimmäisen kerran hammashoitoon vuoden ikäisenä. Hammashoitaja kertoo lapsen vanhemmille mm. hampaiston kehityksestä ja hampaiden puhkeamisesta, kariesbakteerin tarttumisesta, hampaiden reikiintymisestä eli karieksesta, terveellisestä ruokavaliosta sekä suun ja hampaiden kotihoidosta. Hammashoitaja myös tutkii lapsen suun.

Noin 3-vuotiaana lapsi kutsutaan kirjeitse hammashoitolaan hammashoitajan tekemään suun ja hampaiston tarkastukseen. Tarkastuksen lisäksi käynnin yhteydessä tutustutaan hammashoitohuoneeseen ja välineisiin, keskustellaan suun ja hampaiden kotihoidosta, terveellisestä ruokavaliosta sekä fluorin ja ksylitolin käytön aloittamisesta. Tarvittaessa hammashoitaja antaa ajan hammaslääkärille jatkohoitoon.

Seuraavan kerran lapsi kutsutaan hammashoitolaan suuhygienistille kirjeitse noin 5 -vuotiaana. Suun ja hampaiston tutkimuksen lisäksi keskustellaan lapsen ja vanhempien kanssa suun ja hampaiden kotihoidosta, terveellisestä ruokavaliosta, makeisten ja mehujen ym. käytöstä sekä pysyvien hampaiden puhkeamisesta. Tarvittaessa suuhygienisti antaa ajan hammaslääkärille jatkohoitoon.

Tarvittaessa lapsi kutsutaan tiheämmin suuhygienistin tarkastukseen.

Esikouluissa hammashoitaja käy pitämässä terveyskasvatustilaisuuden eli Hammaspolun.

Ohjeita vanhemmille pienen lapsen suun ja hampaiden hoitoon

Älä laita mitään lapsen suuhun menevää (lusikka, tutti) omaan suuhusi kareisbakteerien tarttumisen ehkäisemiseksi. Totuta lapsesi säännölliseen hampaiden harjaukseen heti, kun ensimmäiset maitohampaat puhkeavat. Aloita lasten fluorihammastahnan käyttö  heti maitohampaiden puhjetessa. Harjaa lapsesi hampaat aamuin illoin fluorihammastahnalla, jota laitetaan lapsen harjalle pikkurillin kynnen kokoinen nokare. Huolehdi säännöllisistä ateria-ajoista (vain 5-6 ruokailukertaa päivässä) ja vältä napostelua aterioiden välillä. Tarjoa lapsellesi makeaa harvoin ja silloinkin mielellään aterioiden yhteydessä. Tarjoa lapsellesi janojuomaksi vettä. Ksylitolituotteita esim. purkkaa voi tarjota lapselle noin 1½ - 2 -vuotiaana. Ksylitoli kannattaa antaa aterioiden ja välipalojen päätteeksi, jolloin se katkaisee happohyökkäyksen ja lisää syljen eritystä. Äidin ja isän säännöllisesti käyttämä (n. 4 kertaa päivässä) ksylitoli ehkäisee kariesbakteerin varhaista tarttumista ja lapsen hampaiden reikiintymistä. Tuo lapsesi säännöllisesti hammashoitolaan suun ja hampaiston tarkastukseen.