A

Ohjeita pujon torjuntaan

Pujo on monivuotinen ja kookas ruohokasvi. Pujo kukkii heinäkuun puolenvälin tienoilla. Pujon siitepöly on voimakkaasti allergisoiva. Jopa henkilöt, jotka normaalisti eivät oireile siitepölylle voivat herkistyä pujon kukinnan aikaan. Pujon siitepöly ei kuitenkaan leviä kovin pitkälle kasvista ja pujo kasvaa pesäkkeinä lähinnä joutoalueilla ja ojanpenkoilla. Pujon torjunta voi siten merkittävästi vähentää paikallisesti allergisia oireita.

Järvenpään kaupunki torjuu pujoa aktiivisesti omilta alueiltaan. Asukkaiden oma-aloitteisuutta kaivataan kuitenkin niillä alueilla, jotka eivät ole kaupungin hoidon alaisuudessa. Heinäkuun aikana on pujotorjuntalkoin hyvä kitkeä ja niittää pujokasvustoja.

Pujon torjuntaPujo

Kitkeminen

Tarvitset teräväreunaisen lapion ja työrukkaset. Pujo on monivuotinen rikkakasvi, joka lisääntyy lähinnä juurakoistaan. Kitkentä kaivamalla pujopesäke maasta on siis tehokkain keino torjua pujo. Kaiva pujon juuret useamman kymmenen sentin syvyydeltä ylös maasta ja laita kasvi jätesäkkiin ja toimita säkki jätehuollon osoittamaan paikkaan. Jos kasvi jo kukkii, varo ettei siitepöly pääse hengitysteihin. Voit estää sen laittamalla jätesäkin kukinnon päälle ylöskaivamisen ajaksi.

Niittäminen

Niittäminenkin heikentää kasvin elinvoimaa ja näin estetään kukinnan aiheuttama siitepölyn syntyminen. Niittäminen on tehtävä ennen kukintaa. Niittoon tarvitse joko viikatteen tai pieniin kohteisiin puutarhasakset.

Kemiallinen torjunta

Pujoa voi torjua myös puutarhan rikkahävitteillä. Glyfosaatti (Roundup ja Rambo-valmisteet) sopivat hyvin myös pujon pesäketorjuntaan. Suuntaa spray-valmisteiden suihke pujopesäkkeeseen. Koko lehvästöä ei tarvitse saada märäksi valmisteella, mutta niin että kasvin monet lehdet kostuvat aineesta. Käytä nitriilikumisuojakäsineitä ruiskuttaessa. Huomioi, että glyfosaatti vioittaa kaikkia kasveja joihin aine osuu, joten suojaa mahdolliset koriste- ja hyötykasvit ennen ruiskutusta. Aine ei tapa kasvia välittömästi, sillä se vaikuttaa kasvien juurien kautta. Kasvi lakastuu noin reilun viikon kuluttua ruiskutuksesta.

Pujon torjunta