A

Retkeily

Järvenpäässä on hyvä ulkoiluverkosto

Kuntoradat ja niitä yhdistävät reitit antavat oivat mahdollisuudet ulkoilulle kesä aikaan jalkaisin ja talvella hiihtäen. Ulkoilla voi myös kauniissa keskuspuistossa Tuusulanjärven rannalla, josta löytyy myös lintuharrastajille lintutorni monipuolisen linnuston tarkkailuun. Tuusulanjärvellä (jäätilanteen salliessa) on hyvät latu-luistelu- ja kävelyreitit.

Lemmenlaakso

Lemmenlaakso  

Järvenpään kaupungin alueen arvokkain luontokohde on vuonna 1991 perustettu Lemmenlaakson lehdon luonnonsuojelualue Keravanjoen varrella.

Lemmenlaakson lehto on etenkin keväisin kaunis paikka, jossa esiintyy lukuisia vaateliaita lehtokasvilajeja. Näitä ovat keltavuokko, kevätlehtoleinikki, näsiä, imikkä, lehtokielo ja lehtosinijuuri. Linnuista alueella voi tavata mm. sirittäjän, tiltaltin, peukaloisen, mustapääkertun, idänuunilinnun, pikkusiepon, harmaapäätikan ja kuningaskalastajan. Myös EU:n direktiivilajeihin kuuluva liito-orava viihtyy Lemmenlaaksossa.

Lemmenlaakson hoidosta vastaa Järvenpään kaupungin kunnossapitopalvelut. Luonnonsuojelualuetta hoidetaan Lemmenlaakson hoito- ja käyttösuunnitelman mukaisesti. Kesällä 2010 Pelkohaudan kohdalle rakennettiin uudet portaat ja heinäkuussa 2011 uusittiin alueen opastaulut. Kesällä 2012 Lemmenlaakso sai uuden nuotiopaikan ja siihen kuuluvan laavun.