A

Seulonnat

Rintasyöpä- eli mammografiaseulonnat vuonna 2017

Järvenpään kaupungin rintasyöpäseulonnat tuottaa Suomen Terveystalo Oy. Vuoden 2017 seulonnat alkavat helmikuussa. Vuonna 2017 mammografiakuvaukseen kutsutaan vuosina -48, -50, -52, -54, -56, -58, -60, -62, -64, -65 ja -67 syntyneet naiset henkilökohtaisella kutsulla. Kuvauskäynti on maksuton.

Kuvaukset tehdään:

Terveystalo Oy Järvenpää
Sibeliuksenkatu 15
04400 Järvenpää

Kuvausaikoja voi siirtää, peruuttaa ja tiedustella puhelimitse tai on turvakielto, ole yhteydessä p. 045 - 7734 9976, ti-pe klo 9.00 - 16.00.

Suolistosyövän seulonta

Seulonta on maksuton ja siihen kutsutaan henkilökohtaisella kutsulla. Kutsun mukana vastaanottaja saa ohjeet testin tekemiseen ja toimittamiseen. Seulontakeskus vastaanottaa näytteet, tulkitsee testit ja postittaa vastauskirjeet. Henkilöt, joiden ulostusnäytteestä löytyy verta, ohjataan terveyskeskukseen jatkotutkimuksia varten. Jatkotutkimuksena tehdään suoliston täydellinen tähystys (kolonoskopia). Ulosteessa olevan piilevän veren tavanomaisimmat syyt ovat peräpukamat, suoliston tulehdus tai hyvälaatuiset polyypit.

Seulontaan kutsutaan 60-69 -vuotiaita miehiä ja naisia. Pirkanmaan syöpäyhdistys toimii valtakunnallisena seulontakeskuksena. Seulonta perustuu väestöpohjaiseen ohjelmaan, eikä siihen voi itse ilmoittautua. Seulontatestit toistetaan joka toinen vuosi.

Kohdunkaulan syövän seulonta

PAPA -kokeella etsitään paikallishoitoa vaativia kohdun kaulaosan syövän esiastemuutoksia. Koepalan otto ja mahdollinen hoito tapahtuvat kolposkooppisen tutkimuksen yhteydessä. PAPA -kokeella voidaan lisäksi todeta lievempiä solumuutoksia, jotka useimmiten liittyvät joko kudoskorjaukseen tai ohimenevään HPV-infektioon. Näissä tapauksissa suositetaan uutta kontrollinäytettä 6-12 kk:n kuluttua.

Vastaus seulontanäytteestä ilmoitetaan kirjeitse, vaikka muutoksia ei löytyisikään.

Vuonna 2017 seulontakokeeseen kutsutaan vuosina -57, -62, -67, -72, -77, -82 ja -87 syntyneet järvenpääläiset naiset.  Ikäryhmään kuuluville lähetetään kutsukirje kotiin vuoden 2017 aikana. Tutkimus on maksuton.

Mikäli kyseinen aika ei sovi, sen voi vaihtaa joko osoitteesta http://huslab.fi/ajanvaraus/papa/ tai puhelimitse numerosta  09-471 86800 ma-pe 7.30 - 15.30. 

Näytteitä otetaan kutsussa ilmoitetuissa HUSLABin toimipisteissä Uudenmaan alueella. Näytteenottopisteistä voi vapaasti valita itselleen sopivimman kuntarajoista riippumatta.

Kohdunkaulan seulonnasta kerrotaan tarkemmin Syöpäjärjestöjen kotisivuilla http://www.cancer.fi/ sekä HUSLAB:n kotisivuilla http://www.hus.fi/sairaanhoito/laboratoriot/papa-seulonta/Sivut/default.aspx