A

Vuonna 2017 juhlittiin 100-vuotiasta Suomea Yhdessä

SSuomiFinland100 tunnusuomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa vietettiin vuonna 2017. Juhlavuoden valtakunnallinen teema oli "Yhdessä", ja Järvenpäässä ohjelmaa järjestettiinkin kaupungin, yhdistysten, oppilaitosten ja muiden toimijoiden yhteistyönä. Tapahtumatarjontaa oli kaikenikäisille ja moneen makuun: muun muassa kaupunkitapahtumia, näyttelyitä, konsertteja, luentoja ja liikuntaa.

Vuosi onnistui kaikkinensa hienosti, mistä kuuluu lämmin kiitos sekä innokkaille tekijöille että tapahtumiin runsaslukuisena osallistuneelle yleisölle!

Järvenpään ja Tuusulan Tuusulanjärvi-ilmiö

Yhdessä-teeman mukaisesti Järvenpään kaupunki ja Tuusulan kunta yhdistivät voimansa Suomi 100 -ohjelman kokoamisessa. Kunnat koordinoivat Tuusulanjärvi-ilmiö-hanketta, joka toi esille Tuusulanjärven taiteilijayhteisön rikasta kulttuuriperintöä ja merkitystä Suomen itsenäistymiselle sekä loi osaltaan uutta Tuusulanjärvi-ilmiötä erilaisten tapahtumien kautta.

Tapahtumia kaikille

Juhlavuoden tarjonnassa huomioitiin eri kohderyhmät, kuten lapset, nuoret, ikäihmiset ja maahanmuuttajat.

Järvenpään kaupungin tuottamia Suomi 100 -tapahtumia olivat muun muassa Taidemuseon ja Aholan näyttelyt, erilaiset konsertit, seminaarit, luentosarjat ja liikuntatapahtumat sekä kansallisen veteraanipäivän, äitienpäivän ja itsenäisyyspäivän tilaisuudet. Myös varhaiskasvatus, perusopetus, lukio ja muut kaupungin yksiköt huomioivat Suomi 100 -vuoden omassa toiminnassaan. Lisäksi kaupunki tuki avustuksin useita kymmeniä yhdistysten ja yhteisöjen toteuttamia juhlavuositapahtumia ja -hankkeita.

Yksi vuoden 2017 kohokohdista oli 11.–13. elokuuta vietetty Tuusulanjärvi-ilmiön Suomi 100 -juhlaviikonloppu, jonka muodostivat Tuusulan Taiteiden Yö sekä kävelykatu Jannella ja Rantapuistossa järjestetty suuri kansalaisjuhla piknikeineen, konsertteineen ja muine ohjelmineen. Kansalaisjuhlan päätähtenä loisti upea Saara Aalto.

1. joulukuuta Järvenpää-talolla järjestettiin Suomen itsenäisyysjulistus – miten Suomi syntyi ja rakennettiin? -seminaari, jossa FT, professori Kari Hokkanen ja VT, professori Martti Häikiö alustivat Suomen itsenäisyysjulistuksesta sekä itsenäistymiseen johtaneiden tapahtumien kulusta. Paneelikeskusteluun Suomen rakentamisesta ja rakentamisen jatkumisesta tulevaisuudessa osallistuivat entinen pääministeri, entinen eduskunnan puhemies Paavo Lipponen, entinen pääministeri, kansanedustaja Matti Vanhanen sekä kansanedustaja, ministeri Ilkka Kanerva.

Itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta Järvenpää-talolla kuultiin arvokas juhlakonsertti, jossa esiintyivät Keskisen Uudenmaan Musiikkiopiston sinfoniaorkesteri ja Harjulan koulun kuoro johtajanaan Pekka Häkkinen ja solisteinaan sopraano Silja Aalto sekä pianisti Janne Mertanen. Juhlavuoden päätti Rantapuistosta ammuttu uudenvuoden ilotulitus, jossa rakettien välkettä tahditti Jean Sibeliuksen Finlandia.

Suomalaisuuden lähteillä

Järvenpään ja Tuusulan museot tuottivat juhlavuotta varten Suomalaisuuden lähteillä -julkaisun, joka kertoo itsenäistymisen ajasta Tuusulanjärvellä, seudulla vaikuttaneista merkkihenkilöistä, taiteilijakodeista sekä muista merkittävistä paikoista. Maksuton julkaisu on edelleen saatavilla alueen museoista sekä muista matkailu- ja majoituskohteista.