A

Yleisöluennot

Yleisöluennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Luennoille ei tarvitse ilmoittautua, mutta luentosaleihin on rajoitettu osallistujamäärä. Voit kuunnella yksittäisen luennon tai osallistua koko luentosarjaan oman kiinnostuksesi mukaan. Lisätietoja koulutussuunnittelija Maarit Ojala puh. 040 315 2031.

 

YLEISÖLUENNOT KEVÄTKAUDELLA 2018


TERVEHDYTTÄVÄ FODMAP-RUOKAVALIO

ke 24.1.2018 klo 18.00-19.30 

Kirjaston Tyyni Tuulio-sali, Kirjastokatu 8

Onko sinulla herkkä vatsa, joka turpoaa tai kipeytyy päivän aikana? Kärsitkö närästyksestä, ilmavaivoista tai ummetuksesta? Suomessa on yli miljoona ihmistä, joilla toiminnalliset vatsaongelmat ovat jokapäiväinen riesa. Tule kuuntelemaan, miten voit laittaa vatsavaivat kuriin FODMAP-ruokavaliolla; karsimalla huonosti sulavia FODMAP-hiilihydraatteja ja syömällä suolistoa tervehdyttävää ruokaa. Luennoitsijana ruokakirjailija Pauliina Tervo.

 

KIRJAILIJAVIERAANA ESKO VALTAOJA

ke 31.1.2018 klo 18.00-19.30

Järvenpää-talo, Sibelius-sali, Hallintokatu 4

Esko Valtaoja on eläkkeellä oleva avaruustähtitieteen professori. Hän on kirjoittanut paljon teoksia, joista moni on myös palkittu. Valtaoja on saanut tunnustusta myös tieteen kansantajuistajana. Syksyllä 2017 häneltä on ilmestynyt teos "Kohti ikuisuutta".

 

TAITEILIJA ESTER HELENIUKSEN MIELENKIINTOISIA MUOTOKUVIA JA PARIISILAISELÄMÄÄ KAHVILOISSA JA KIRKOISSA

ke 7.2.2018 klo 18.00-19.30

Järvenpää-talo, Juhani Aho-sali, Hallintokatu 4

Ester Helenius (1875-1955) tunnetaan intohimoisena värimaalarina. Hän lähestyi ympäristöään myös piirtämällä, varsinkin Pariisissa hän havainnoi henkilötyyppejä ja elämää kahviloissa. Hänen aihevalikoimiinsa kuuluivat myös kirkkojen sisäkuvat, arvoitukselliset enkelit ja kukista sommitellut asetelmat. Hänen myöhäiskauden maalauksissaan sisältö on pelkistynyt ja värit intensiivisiä. Ester Helenius asui pitkiä jaksoja Montparnassella Pariisissa 1920- ja 1930-luvuilla. Taidehistorioitsija, FM Eija Olsson luennoi.

 

PERINTÖ JA TESTAMENTTI

ke 14.2.2018 klo 18.00-19.30

Järvenpää-talo, Juhani Aho-sali, Hallintokatu 4

OTK Taneli Lallukan luennolla käydään läpi perintöoikeuteen ja testamenttiin liittyviä asioita: perillispiiri, lesken oikeudet, ositus, perinnöstä luopuminen, perintöverotus ja testamentti.

 

KEHON VIISAAT VIESTIT

ke 7.3.2018 klo 18.00-19.30

Järvenpää-talo, Juhani Aho-sali, Hallintokatu 4

Elämän hektisyys, suorituspaineet ja aistien ylikuormittuminen aiheuttavat nykyajan ihmisille monenlaisia stressiperäisiä oireita, kuten kipuja. Miten tätä liiallisen kuormittumisen ja kipujen kehää voisi purkaa? Luennolla avataan aihetta Kehon viisaat viestit-kirjan pohjalta. Luento sisältää sekä teoriatietoa että pieniä käytännön harjoituksia. Luennoitsija Karita Palomäki on psykofyysinen fysioterapeutti ja Kehon viisaat viestit-kirjan toinen kirjoittaja (Kirjapaja 2016).

 

 HOME- JA KOSTEUSVAURIOSAIRAUDET

ke 21.3.2018 klo 18.00-19.30

Järvenpää-talo, Juhani Aho-sali, Hallintokatu 4

Home- ja kosteusvauriosairaudet luokitellaan nykyisin ympäristöyliherkkyyssairauksiin, joihin kuuluvat myös mm. monikemikaaliyliherkkyys ja sähköyliherkkyys. Kaikkien em. ympäristöyliherkkyyssairauksien diagnostiikka on nykyisin kliininen. Hyviä diagnostisia laboratoriotestejä ei ole niihin toistaiseksi kehitetty. Home- ja kosteusvauriosairaudet näyttävät viime vuosikymmeninä lisääntyneen. Niiden hoito on tällä hetkellä epätyydyttävää. Paras hoitokeino lienee uusien homealtistusten välttäminen. Perimmäinen syy home- ja kosteusvauriosairauksille on rakentamisen huono laatu ja valvonnan puute. Luennoitsijana professori Ville Valtonen.

 

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKIPOLKU

la 14.4.2018 klo 10.00-13.00

Lähtö Järvenpään Opiston sisäpihalta, Kansakoulunkatu 1

Opastetulla kävelykierroksella esitellään, mitä rakennuksia ja muita kohteita Järvenpään keskusta-alueella on eri aikakausilta. Kuullaan näiden synnystä, vaiheista, tyylisuunnista sekä merkityksestä kaupunkikuvaan ja kaupungin kehitykseen. LuK Tuula Siltasari-Peltosen johdatteleman kävelykierroksen pituus on noin neljä kilometriä. Lähtö opistotalolta, Kansakoulunkatu 1, sisäpiha. Ei ennakkoilmoittautumista.