Kohti kaikille yhteistä koulua

Kaikille yhteistä koulua -hankkeen tunnuskuva, jossa kädet yhdessä

Keski-Uudellamaalla käynnistyi Kaikille yhteistä koulua -hanke, jonka tavoitteena on lisätä lapsen ja nuoren riittävän ja oikea-aikaisen tuen saamista omassa lähikoulussaan. Oppimisen tuen ja inkluusion kehittämishanke on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama.

Kehittämistyön tavoitteena on rakentaa oppimisen tuen rakennetta kohti kaikille yhteistä koulua, jossa jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus käydä koulua ikätovereittensa joukossa omassa lähikoulussaan. Oppilaalla on myös oikeus tarvitsemaansa koulunkäynnin tai oppimisen tukeen.

Hankkeessa ovat mukana Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten ja Tuusulan kuntien opetustoimet. Näiden kuntien alueella opiskelee perusopetuksessa noin 28 000 lasta ja kouluhenkilöstöä on noin 3000.

– Hankkeen avulla vahvistetaan oppimisen tuen rakenteita, opetuksen järjestelyjä ja oppimisympäristöjä kouluissa. Inkluusio tarkoittaa kaikkien lasten ja nuorten yhteistä opetusta, joka järjestetään asianmukaisin tukitoimin. Tavoitteena on, että oppilas saa oikea-aikaista tukea koulussaan, mutta myös, että henkilöstöllä on valmiuksia erilaisten oppijoiden kohtaamisessa ja opettamisessa, kertoo Järvenpään oppimisen ja koulunkäynnin tuen päällikkö Tiina Erkkilä-Wahtera. 

Tammi- ja helmikuussa kuntien sivistysjohtajille, rehtoreille, päiväkodin johtajille ja opetushenkilöstölle järjestettiin webinaarit aiheeseen liittyen. Kevään 2021 aikana aloitetaan kartoittaa kunnissa jo olemassa olevaa tietotaitoa, osaamista sekä toimintamalleja ja tuodaan ne hankkeen myötä osaamispankiksi sekä jaettavaksi koulujen arkeen. Lisäksi vuoden 2021 aikana tarjotaan kuntien opetushenkilöstölle täydennyskoulutuksia.

– Olemme isomman muutoksen äärellä ja inklusiivisen koulun kehittäminen on jatkuva prosessi. Koulut ovat hyvin eri vaiheissa inkluusion näkökulmasta. Kouluissa on erilaiset tarpeet ja vahvuudet, joten käytänteitä ja toimintamalleja luodaan ainakin osittain koulukohtaisesti, Kaikille yhteistä koulua -hanketyöntekijöinä toimivat Hannele Salomaa ja Tuulikki Matero kertovat.

Jaa juttu: