Kaupunginvaltuusto päätti kaupungin taloudesta, investoinneista ja palveluverkkouudistuksesta tuleville vuosille

Järvenpään kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaina 15.11. vuoden 2021 talousarvion ja vuosien 2022–2023 taloussuunnitelman muuttamista, varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkosuunnitelmaa 2022–2031, investointiohjelmaa 2022–2031, vuoden 2022 talousarviota ja vuosien 2022–2025 talousohjelmaa ja veroperusteiden määräämistä vuodelle 2022. Viimeisenä asialistalla oli Myllytien korttelin 634 myyminen. Käsitellyt asiat hyväksyttiin kaupunginhallituksen päätösehdotusten mukaisesti.

Talousarvioon ja taloussuunnitelmaan muutoksia

Vuoden 2021 talousarvioon ja vuosien 2022–2023 taloussuunnitelmaan esitetyt muutokset hyväksyttiin yksimielisesti kaupunginhallituksen pohjaesityksen pohjalta ilman erillistä keskustelua. Muutokset koskevat muun muassa koskevat hyvinvoinnin palvelualueen budjetointivirheen korjausta, oppivelvollisuuden laajentamista, kotikuntakorvauksia, koronariskivarauksen siirtoa palvelualueille ja verotuloja.

Muutokset parantavat talousarviovuoden 2021 toimintakatetta 1,7 miljoonaa euroa ja lisäävät verorahoitusta 5,2 miljoonaa euroa, jolloin tilikauden alijäämä pienenee 7 miljoonaa euroa ollen näin miinuksella 1,715 miljoonaa euroa. Esitetyt muutokset lisäävät vuoden 2021 investointituloja yhteensä 0,6 miljoonaa euroa. Kokonaisuutena muutosten seurauksena vuonna 2021 otetaan lainaa 7,6 miljoonaa euroa voimassa olevaa talousarviota vähemmän.

Vuosille 2022 ja 2023 tehdyt määrärahaesitykset heikentävät vuoden 2022 ja 2023 tilikauden yli- tai alijäämää 2,3 miljoonaa euroa ja lisäävät lainanottoa vuonna 2022 ja 2023 noin 2,3 miljoonaa euroa. Vuosien 2022 ja 2023 talousarviomuutokset ovat samansisältöiset kuin talousohjelmaan esitetyt määrärahavaraukset.  

Valtuusto hyväksyi kokouksessaan yksimielisesti myös veroperusteiden määräämisen vuodelle 2022. Kunnallisveroprosentti vuodelle 2022 on 20,25 prosenttia (20,25 prosenttia vuonna 2021).

Anttilan koulun lisäsiivestä päätetään keväällä

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkosuunnitelma hyväksyttiin kaupunginhallituksen päätösehdotuksen mukaisesti. Kaupunginhallitus päättää Anttilan koulun koulurakennuksen lisäsiiven ratkaisuista erillisen tarkastelun jälkeen keväällä.

– Joitakin laskelmia kustannuksista vielä katsotaan tarkemmin. Mikäli katsotaan, ettei siiven korjaaminen ole taloudellisesti järkevää, kaupunginhallituksen päätöksellä se voidaan olla korjaamatta. Jos siipi korjataan, asia tulee lisämäärärahakysymyksenä valtuustoon. Jokainen investointi, joka on yli 0,5 miljoonaa, tulee vielä tarkasteluun, kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen vakuutti puheenvuorossaan.

Kokoomus katsoi omassa ryhmäpuheenvuorossaan, että Anttilan koulun lisäsiiven kunnostaminen olisi pedagogisesti ja taloudellisesti pitkällä tähtäimellä toimivin ratkaisu. Useampi puolue painotti puheenvuoroissaan laadukkaan opetus- ja kasvatustyön säilymistä sekä lasten etua. Lisäksi koulutilojen yhteisöllistä käytön mahdollisuutta pidettiin tärkeänä. Vihreät ja vasemmisto olivat pettyneet palveluverkkotyössä vaikutusten ennakkoarviointiin, jonka vuoksi suunnitelman toteutumista tulisi heidän mukaansa seurata ja arvioida säännöllisesti. Plus-ryhmä kertoi odottavansa enemmän lapsivaikutusten arvioinnilta, ja esitti Järvenpäähän omaa lapsistrategian valmistelua.

Valtuutettu Pekka Luuk (SDP) teki palveluverkkosuunnitelmaan muutosehdotuksen, jossa sitä olisi muutettu Oinaskadun koulun osalta siten, että opetus olisi taattu alakoulun 1.–6.-luokkalaisille myös uuden rakennuksen valmistuttua. Ehdotus kuitenkin kaatui kaupunginhallituksen pohjaesitystä vastaan äänin 43–5.

Investointiohjelmaa päivitetään vuosittain

Investointiohjelma 2022–2031 hyväksyttiin kaupunginhallituksen päätösehdotuksen mukaisesti. Investointiohjelma päivitetään vuosittain kaupungin kaikkien palvelualueiden ja Mestaritoiminta Oy:n yhteistyönä. Päivitys on tarpeen, jotta voidaan varmistaa ennakoitujen ja toteutuneiden toimintaympäristömuutosten ja suunnitelmien yhdenmukaisuus.

Investointiohjelman toteutumista seurataan osana talouden kuukausiseurantaa ja osavuosiraportointia meneillään olevien ja talousarviovuodelle ajoittuvien toteutusvaiheen hankkeiden osalta. Kehitys- ja palveluverkkovaiheen investointeja tarkastellaan vain investointiohjelmaa päivitettäessä tarkentuneiden korjaus- ja palvelutarvearvioiden ja palveluverkkoselvitysten pohjalta. Hyväksytty investointiohjelma luo puitteet tulevien vuosien investointiohjelmille.

Perussuomalaiset ilmoitti, että se tekee valtuustoaloitteen investointiohjelman sopeuttamiseksi. SDP kysyi omassa ryhmäpuheenvuorossaan, millaisia riskejä investointiohjelmaan tehdyissä leikkauksissa on. Ryhmä esitti, että jatkossa investointiohjelmaan tuotaisiin koulutien turvallisuutta parantavia investointeja. Vihreät ehdottivat energiatehokkuusinvestointien tarkastelun lisäämistä vuosittaisen investointiohjelman tarkasteluun. Keskustan ryhmää huolestutti kaupungin lainanotto.

– Kymmenen vuoden investointiohjelman perusperiaatteita ovat ennakoitavuus ja johdonmukaisuus. Talonrakentamisen puolella pärjäämme tällä investointiohjelmalla, Naukkarinen sanoo.

Lisäsopeutuksista ei luovuttu

Myös vuoden 2022 talousarvio ja vuosien 2022–2025 talousohjelma hyväksyttiin kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti. Kokoomus huomioi, että isoja muutoksia on tulossa, mutta pitää niitä mahdollisuuksina. SDP:n ryhmäpuheenvuorossa pidettiin hyvänä sitä, että talous on liikahtanut syksystä hieman suotuisampaan suuntaan. Perussuomalaiset piti tärkeänä, että lisäsopeutustoimet ovat mukana ohjelmassa ja Plus-ryhmä olennaisena sitä, että tilankäyttöä kehitetään ja kouluja avattaisiin kaupunkilaisten käyttöön. Lisäksi kaikille avoimet ilmaiset lähiliikuntapaikat on turvattava. Kristillisdemokraattien mukaan eniten positiivisesti kaupungin talouteen vaikuttaa, että yritykset menestyvät kaupungissa ja jokainen asukas voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa.

Vihreät tekivät muutosehdotuksen talousarvioon siten, että vuosille 2024 ja 2025 kaavailluista lisäsopeutuksista, yhteensä 6 miljoonaa eurosta, luovuttaisiin. Plus-ryhmä ja vasemmisto kannattivat muutosehdotusta. Kaupunginhallituksen pohjaesitys voitti kuitenkin äänin 37–13.

Naukkarinen muistutti, että vuosina 2015–2019 Järvenpään päästöt ovat vähentyneet 40 prosenttia, mikä on suurin luku isoista kaupungeista.

Myllytien 634 kortteli myyntiin

Viimeisenä pöydällä oli Myllytien korttelin 634 myyminen. Kaupunginvaltuusto päätti hyväksyä korttelin myynnin Lehto Asunnot Oy:lle n. 2,8 miljoonan euron kauppahinnalla kaupunginhallituksen pohjaesityksen mukaisesti.

– Rakentaja valitaan puhtaasti laatukriteerein, esityksen alustajan toiminut Järvenpään kaupungin maankäyttöjohtaja Juhana Hiironen kertoi.

Keskusta ilmoitti olevansa tyytyväinen ratkaisuun ja erityisesti puukerrostalojen rakentamiseen.

– Järvenpään kaupunginvaltuusto kävi jälleen monipuolisen ja rakentavan keskustelun taloudesta ja palveluiden järjestämisestä. Argumentoiva ja toisia kunnioittava, mutta samalla reippaastikin erilaisia näkökulmia esiin nostava keskustelu on rikkaus, johon haluan kannustaa Järvenpään valtuustoa. Virkamiehiä haluan kiittää perusteellisesta valmistelutyöstä niin talouden kuin palveluverkon osalta, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Petri Graeffe sanoo.


Lisätietoja: 

Petri Graeffe, valtuuston puheenjohtaja, petri.graeffe@jarvenpaa.fi 

Valtuuston kokouspäätökset ovat luettavissa pöytäkirjan valmistuttua Järvenpään verkkosivuilla: Kaupunginvaltuusto | Järvenpää (cloudnc.fi) 

Kokoustallenteen voi katsoa kaupungin YouTube-kanavalta: Järvenpään valtuusto – 15.11.2021

Jaa juttu: