Valtuustossa nuijittiin talouden raamit tuleville vuosille

Kaupunginvaltuuston syyskuun istunnon asialistalla olivat muutos hallintosäännön 19 §:n yksilöasiainjaostoa käsittelevään kohtaan, tontin 186-6-644-8 myyminen Myllytie 14a:ssa, talouden ja toiminnan seuranta 2022, vuoden 2022 talousarvion ja vuosien 2022-2025 taloussuunnitelman muuttaminen ja vuosien 2023–2026 talousohjelmakehitys. Kaupunginvaltuusto hyväksyi käsittelyssä olleet asiat kaupunginhallituksen esitysten mukaisesti.

Muutoksia yksilöasiainjaoston hallintosääntöön

Hallintosäännön § 19 sisältää säännökset yksilöasiainjaostosta, joka on yksityisten henkilöiden etuusasioissa oikaisuvaatimuksia käsittelevä elin. Yksilöasiainjaosto toimii opetus- ja kasvatuslautakunnan alaisuudessa.

Lailla muutettu menettely ammatillisten oppilaisten opiskeluoikeuden peruuttamista ja palauttamista koskevassa asiassa ja kurinpitoasiassa astui voimaan elokuussa 2022. Laki edellyttää, että kurinpidollisissa toimenpiteissä yksityisen oppilaitoksen kotikunnassa on järjestettävä moniammatillinen toimielin, joka vastaa opiskeluoikeuden peruuttamisesta tai oppilaitoksesta erottamisesta. Järvenpäässä muutos koskee yksityisen ammatillisen koulutuksen järjestäjän kurinpitomenettelyä.

Taloutta ja toimintaa tarkasteltiin kuluvan vuoden osalta

Kaupungin talousjohtaja Kirsi Rinne esitteli kaupunginvaltuustolle kaupungin osavuosikatsausta 2022. Heinäkuun tilinpäätösennusteen mukaan kaupungin tulos tulisi olemaan 6,8 miljoonaa euroa alijäämäinen. Osavuosikatsauksen laatimisen jälkeen näkymä on edelleen heikentynyt 11,6 miljoonaan euroon sotemenojen ennakoimattoman kasvun seurauksena.

Talouden ja toiminnan seuranta kirvoitti puolueiden ryhmäpuheenvuoroissa huolestuneita kannanottoja. Sotemenojen lisäksi laadittua investointiohjelmaa pidettiin yhtenä osatekijänä kaupungin velkaantumisessa. Säästökohteiden löytämistä ei pidetty helppona tehtävänä, vaikka sopeuttamisen tehostaminen nostettiin vaihtoehtona puheenvuoroissa esiin.

Kaupunginvaltuusto merkitsi tiedoksi vuosiraportin ajalta 1.1.–30.6.2022, osavuosiraporttiin liitetyt selvitykset tytäryhtiöiden toiminnasta sekä riskien hallintatoimenpiteiden toteutumisesta ja liikkumavaratoimenpiteiden toteumaennusteen.

Talousohjelmakehys tehdään vuosille 2023–2026

Rinteen mukaan vuosien 2023–2026 talousohjelmakehyksen laadintaan liittyy poikkeuksellisen paljon epävarmuustekijöitä. Viimeistään syksyllä 2023 joudutaan tekemään isojakin ratkaisuja, sillä alijäämäistä talousohjelmaa ei voida tehdä.

Ryhmäpuheenvuoroissa nostettiin esiin muun muassa menoleikkaustavoitteet ja investointien karsiminen.

Kaikkia talouden sektoreita koskevan suuren ja mahdollisesti pitkään jatkuvan epävarmuuden vuoksi sekä huonompaan talouskehitykseen varautumiseksi edellytetään, että syksyn 2022 jatkotyöskentelyssä lautakunnat valmistelevat kaupunkitasolla vähintään 1,5 prosentin mahdolliset menoleikkaukset, joita on mahdollista tarkastella ennen lopullisia 2023–2026 talousohjelmapäätöksiä joulukuussa 2022 ja myöhemmin.

Viimeisenä käsiteltiin vihreiden ja SDP:n valtuustoryhmien aloite suunnitelmasta Järvenpään energiatehokkuuden lisäämiseksi ja kaupunkilaisten energiatehokkuustoimien tukemiseksi.


Lisätietoja: 

Petri Graeffe,
kaupunginvaltuuston puheenjohtaja 
p. 040 547 3388
petri.graeffe@jarvenpaa.fi 

Valtuuston kokouspäätökset ovat luettavissa pöytäkirjan valmistuttua Järvenpään verkkosivuilla Hallinto ja päätöksenteko – Esityslistat, pöytäkirjat ja viranhaltijapäätökset 

Valtuustotallenne on katsottavissa kaupungin videopalvelussa, Järvenpäästudiossa.  

Jaa juttu: