Takaisin listaukseen
Blogi

Etsivän nuorisotyöntekijän päivä Järvenpään kaupungilla

Järvenpääelämää

Järvenpään kaupungilla etsivää nuorisotyötä tekevä Anni Yli-Kovero kertoo, mitä mahtuu hänen työpäiväänsä.

Mitä on etsivä nuorisotyö? Katso video, niin se selviää. Video: Sofia Saarenkukka/Järvenpään kaupunki.

Klo 8: Viestit

Whatsapp-viesti ilmoituksesta omapostissa

Aamut ovat sähköpostien, Teams-keskustelujen ja Whatsapp-viestien purkamisen ja lähettämisen tähtiaikaa. Varsinainen asiakastyö kun painottuu iltapäivään. Ohessa voi nautiskella sammiollisen kahvia.

Sähköpostista löytyy mm. TE-toimiston tekemä ilmoitus nuoresta, josta virkailijalla on herännyt huoli. Viestiä vaihdetaan myös 2. asteen oppilaitoksen kuraattorin kanssa. Suunnitelmissa on yhteistapaaminen nuoren, kuraattorin ja etsivän kesken. Nuoren opinnot ovat vaarassa, sillä talousasioiden hoitaminen on jo pidemmän aikaa ollut hankalaa, nyt paketti on levähtämässä. Ohjaamoon vielä sähköpostia yhteisestä ajasta, nuoren tilanne on edennyt ja nyt olisi tarve saada lisäpontta työllistymiseen.

Whatsapp-viesteissä mm. pyydetään aikaa Kela-asioiden selvittelyä varten, kerrotaan miten etätapaaminen TE-toimiston ja sosiaalisen kuntoutuksen yksikön kanssa meni ja perutaan tapaaminen sairastumisen vuoksi.

Whatapp-viestiketju Kela-asioinnista
Whatsapp-viestiketju maksumuistutuksen maksamisesta
Viestit julkaistu lähettäjien luvalla.

Joidenkin kohdalla muistettu peruminen/ilmoittaminen on ehdottomasti puoli voittoa! Muutama muistutteluviesti vielä tämän päivän ja huomisen asiakkaille.

Klo 10: Pyrähdys JUST:in yhteiselle tapaamiselle sosiaaliohjaajan ja nuoren kanssa

Tähän aikaan herääminen ollut nuorelle haaste, iloitaan hetki tästä onnistumisesta! Tapaamisella tehdään palveluntarpeen arviota ja mietitään moniammatillisesti ja nuoren kanssa, onko nuorella tarvittava tuki jo olemassa, olisiko jotain mitä vielä voisi lisätä.

Klo 11: Nälkä

Mystisesti lounashetken aikana puhelin piippailee muutamat viestiäänet ja asumisohjaaja soittaa. Tietääpä mitä tehdä, kun suu on taas tyhjä. Takaisin soittaessa selviää, että asiakas pääsee asukashaastatteluun – voiko etsivä muistuttaa ja tarvittaessa jeesata liitteiden hankkimisessa. Kyllä vain! Yksi viesteistä koskee samaa asiaa, mutta tulee asiakkaalta. Iloitaan tästä asiakkaan kanssa ja sovitaan huomiselle pikainen aika, että tulee laittamaan liitteet yhdessä asumisohjaajalle. Jes!

Klo 12: Nuori tulee tapaamiselle Kela-asioissa

Ensin kuitenkin vaihdetaan kuulumisia. Sitten tulkitaan toimeentulotukipäätöstä. Mitä mikäkin lause tarkoittaa? Mihin kohtiin on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota? Mistä näkee mitä pitää laittaa liitteeksi seuraavaan hakemukseen? Nuori myös laittaa seuraavan hakemuksen vetämään. Kela haluaa nuoren selvittävän oikeuden työttömyysetuuteen. Etsivä ounastelee, ettei oikeutta ole, mutta haetaan työmarkkinatuki, niin on tehty mitä pyydetään. Myöhemmin selviää, että etsivä oli kuin olikin oikeassa…

Asiakas soittaa. Täytetään etänä yhteydenottopyyntö terveyskeskukseen. Samalla kuulumisia ja pohdintaa tulevasta.

Klo 14: Peruuntunut asiakaskäynti

Hyvä hetki laitella viestiä asiakkaille, joista ei ole hetkeen kuulunut. Mikä tilanne, miten menee? Soitto takaisin vastaamattomaan puheluun, toisen kunnan etsivä ilmoittaa yhteystiedot asiakkaasta, joka muuttamassa Järvenpäähän, otatteko koppia. Otetaan!

Klo 15: Vielä sovittu ulkoilu nuoren kanssa

Mennään kävelylenkille – monta hyötyä samassa paketissa! Tulee liikuttua, saa happea, asiakas altistaa itseä asunnon ulkopuoliseen maailmaan, saa juteltua paineettomammin. Päivä pulkassa, huomenna onkin sitten jo ihan toisenlainen päivä, sillä tässä työssä ei kahta samanlaista työpäivää tule koettua!

Kirjoittaja:

Anni Yli-Kovero

Jaa juttu:

Kirjoittaja:

Anni Yli-Kovero