Takaisin listaukseen
Blogi

Hyvinvointia olohuoneissa koronan aikaan

Järvenpääelämää
Nuorisopalvelupäällikkö Anu Puro.

Somessa kiertelee monia hauskoja juttuja. Jokin aika sitten silmiini sattui suositus korona-ajan kirjoista, jossa ensimmäisenä oli Olohuoneen ympäri 80 päivässä. Ensin nauratti, sitten ei niinkään.

Olen itsekin ollut pääasiassa etänä siitä saakka, kun koronasulku yli vuosi sitten iski. Olohuone on tullut tutuksi. Samassa olohuoneessa on työskennelty yhdessä perheen viimeisen etälukiolaisen kanssa. Siinä on istunut puolisokin läppäriään työpäivänsä ajan tuijotellen.

Olen puhunut puhelimessa muun muassa vaatehuoneessa, pesuhuoneessa ja varastossa, kun muuten muiden puhelut ja teamsit haittaavat. Samat naamat, samat hommat, sama meininki aamusta seuraavaan aamuun. Aina ei jaksa naurattaa, kun sitä olohuonettaan kiertelee ja kaipaa harrastuksia, ystäviään tai huolehtii raha-asioista.

Korona heikensi merkittävästi vain alle viidenneksen järvenpääläisen hyvinvointia

Järvenpäässä toteutettiin alkuvuodesta 2021 Hyvinvointikysely. Kyselyssä haluttiin kartoittaa, millaisia vaikutuksia koronapandemialla on ollut järvenpääläisten hyvinvoinnin kokemuksiin. Vastauksia kertyi määräaikaan mennessä hieman alle 500.

Itseäni yllätti tuloksissa ehkä eniten se, että vaikka vastaajista 18 % ilmoitti, että korona-aika on heikentänyt merkittävästi hyvinvointia, kaikkien muiden vastaajien osalta korona on heikentänyt vain vähän (51 %), ei ollenkaan (23 %) tai jopa parantanut (8 %) hyvinvoinnin kokemuksia.

Kuvittelin, että esimerkiksi uimahallin, leffateattereiden ja muiden paikkojen, joissa tapahtuu valtavasti hyviä kohtaamisia ihmisten kesken, iskee meihin kovempaa, kuin mitä tämän kyselyn perusteella on tapahtunut. Toki oma kuvitelmani liittyy vahvasti siihen, mitä itse eniten juuri nyt kaipaan.

Kun säntäily loppui

Korona-ajan hyvinä kokemuksina Hyvinvointikyselyssä nousi yhteinen aika perheen kanssa. Kun työmatkoista on päästy eroon, arki on rauhoittunut ja aikaa on yhdessä olemiseen. Eräässä vastauksessa kirjoitetaan, että yhteisöllisyys naapuruston kesken on lisääntynyt ja on tultu tutuiksi. Ihan mahtavaa! Omaa elämää eletään nauttien yhdessä perheen kesken ja kaappejakin on aikaa siivota (miten minä en ole tuota huomannut…).

Kun luin Hyvinvointikyselyn hienoja vastauksia, huomasin kuuluvani siihen joukkoon, jota korona ei ole kovalla kädellä kurittanut. Oma positiivinen kokemus koronan vaikutuksista on sama kuin monella muullakin: yhteisen ajan lisääntyminen perheen kanssa. Miten toisenlaista arki onkaan, kun puuttuu kokonaan se Ovensuussa läpsystä vaihto -meininki. Ei ole kiire lähteä minnekään työpäivän jälkeen, edes kotiin. Ei tarvitse säntäillä harrastuksiin, kavereille ja muutenkin perushälinä, edestakainen juoksentelu puuttuu.

On ihanaa, kun istutaan samalla sohvalla ja tuijotetaan paradoksaalisesti Sohvaperunoita. On kaivettu esille lautapelit, sukkapuikot ja jumppakuminauhat. On ollut aikaa uusien reseptien kokeilemiseen ja siinä samalla ehditty jutustelemaan monenlaista (en muuten enää pärjäisi lukio-opinnoissa). Sokerina pohjalla, ei tarvitse valvoa ja odottaa, milloin se lähes 18-vuotias tulee illalla kotiin. Eli ei niin pahaa, ettei jotain, ja itseasiassa paljon, hyvääkin.

Hyvinvointia kodeissa, lähiympäristössä ja palveluissa

Järvenpään kaupungin Hyvinvointisuunnitelmassa on meidän kaikkien palvelualojen yhteisen hyvinvointityön tavoitteiksi määritelty mm. lasten ja nuorten mielenterveyden vahvistaminen, heikoimmassa asemassa olevien hyvinvoinnin edistäminen ja liikkumisen lisääminen. Myös turvallisuus ja sen lisääminen on koko kaupungin yhteisen työskentelyn kärkenä.

Tähän hyvinvointityöhön tarvitaan meitä kaikkia, ei yksin kaupungin työntekijöitä, vaan myös heitä, jotka ohjaavat lapsia, nuoria, aikuisia ja ikäihmisiä moninaisissa harrastuksissa, jaksavat hymyillä vaikkapa palvellessaan kaupan kassalla tai kuten hyvinvointikyselyyn oli kirjoitettu, huolehtivat yhdessä naapuruston kanssa ympäristön viihtyisyydestä. Pienistä puroista kasvaa isoja.

Hyvä kasvattaa lisää hyvää, oli korona tai ei. Haluan pitää tästä hyvästä kiinni silloinkin, kun huolehdimme heikommassa asemassa olevista. Haluan, että hyvä ulottuu myös siihen hetkeen, kun korona-aika päättyy ja paljon puhuttu lasku korona-ajan huonoista vaikutuksista ehkä lankeaa meille yhteisesti maksettavaksi. Silloinkin haluan pitää kiinni siitä, että Koti on tärkein!

Anu Puro
nuorisopalvelupäällikkö
Järvenpään kaupunki

Tämä kirjoitus on kodin roolia käsittelevän blogisarjan toinen osa. Kirjoitus julkaistaan myös osana Elämäni Sankari ry:n Koti on tärkein -kampanjaa, jonka yhteistyökumppani Järvenpään kaupunki on.
Lue blogisarjan edellinen osa: Koti on kiusaamisen paras ehkäisijä
Koti on tärkein -verkkosivut

Kirjoittaja:

Anu Puro

Jaa juttu:

Kirjoittaja:

Anu Puro