Takaisin listaukseen
Tarina

Järvenpää on Herkkä miehen uusi kotikaupunki

Järvenpäähenkilö

Tapaamme Herkkä miehen kanssa Ainolassa, hänen kotikulmillaan. On marraskuu ja lonkeronharmaa keli, mutta jopa sumussa Lepola näyttää lähestyttävältä.

Vain kävelymatkan päässä Ainolan seisakkeesta aukeaa loppusyksyn peltomaisema, jonne lähitulevaisuudessa nousee loputkin Lepola IV -alueesta tarjoamaan perhekeskeistä pientaloasumista vanhassa kulttuurimaisemassa. Tänne on muiden muassa asettunut eräs kolmekymppinen perheineen.

– Järvenpää tuntui heti ihmisläheiseltä ja viihtyisältä. Olin jo kuullut, että täällä ollaan lapsiystävällisiä, enkä joutunut pettymään, kertoo Samuel Jyrinki.

Somevaikuttaja, sosionomi ja kirjailija Samuel, eli Herkkä mies, muutti perheineen Järvenpäähän vuosi sitten. Jyrinki on yksi suomalaisista somevaikuttajista, eli nykytermein influencereista. Uransa hän aloitti Vauva-lehden bloggaajana. Lisäksi hän on tuleva kirjailija, jolla on kustannussopimus Otavalle.

Samuel Jyrinki ja Lepolan hevonen

Sosiaalisessa mediassa Jyrinki on kertonut taustastaan vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä, heräämisestä biseksuaalisuuteen (ja edellisten yhdistämisestä) sekä muuntuvasta sukupuoli-identiteetistään. Lisäksi hän on kirjoittanut normien rikkomisesta, lapsista, perheestä, rakkaudesta.

Rohkeita aiheita, joita ilman myös sosiaalisen, ellei laajemmankin median, maailma olisi astetta köyhempi. Tulevasta kirjastaan Jyrinki ei vielä suostu kovasti hiiskumaan.

– Sanotaanko, että kirja on syväluotaava ja herkkä tarina sukupuolesta ja seksuaalisuudesta sekä ympäristön vaikuttamisesta niiden kehitykseen.

Syvä yhteys syntyy osallisuudesta

Samuel Jyrinki Lepolan leikkipuistossa.

Vuoden Järvenpäässä asuneena ei varmaan voi sanoa, että olisi uinut syvälle kaupungin sielunmaisemaan, mutta silti Samuelin ensivaikutelma on erittäin myönteinen.

Vaikka keskiuusimaalaisia voi luulla sisäänpäin kääntyneiksi, on Samuelin kokemus kovin toinen. Ja kun perheeseen kuuluu useampi pieni lapsi, on tärkeää, että asuinseutu on turvallinen ja vastaa muuntuviin tarpeisiin sekä arkeen. Jyrinki on neljän lapsen isä.

– Vastaanotto on ollut lämmin ja ystävällinen. On tullut olo, että ihmiset haluavat auttaa ja ottaa mukaan. Aluksi ajattelin, että näinkin isossa paikassa asukas jää helposti etäiseksi ja äänettömäksi kaupungin asioissa, mutta olin väärässä.

Uusia kontakteja on tullut helposti omien ja lasten harrastusten sekä koulun ja työn kautta. Omat sosiaaliset piirit ovat kasvaneet, ne omat ihmiset hahmottuneet.

Kuljemme ympäri Lepolaa. Käydään lähileikkipuistossa ja pyydän Samuelia kokeilemaan erikoisen näköistä kieputinta. Tässä on Samuelin perheen lähileikkipuisto, paikka, jossa ollaan melkein päivittäin. Tulee puhetta siitä, kuinka jokaisella on hyvä olla kaupungissa joku fyysinen mielipaikka, jonka tuntee läpikotaisin omaksi. Järvenpään vanhat kulttuurimaisemat inspiroivat miestä, joka ehkä kaikista mieluiten haluaisi olla kirjailija.

– Lempipaikkoja on montakin. Rantapuisto, Taikametsä ja Lemmenlaakso ovat olleet kovassa käytössä. Ylivoimaisesti itselle merkityksellisin paikka on kuitenkin Ainolan ympäristö ja koko kulttuuripolku taiteilijoiden asumuksineen. Ehkä siellä katse päätyy johonkin sellaiseen horisonttiin, johon näkee vain taiteen keinoin.

Vaikuttajasomen kiemuroissa

Herkkä miehenä Samuel avaa hankaliakin aiheita, joihin kaikilla ei ole mitään kosketuspintaa. Miltä tuntuu kertoa näin seikkaperäisesti omasta henkilöhistoriastaan?

– Tietenkin ennen julkista puhetta on pitänyt tapahtua paljon omassa mielessä, että asioista ylipäätään voi ja osaa puhua. Oma matkani miehenä, puolisona tai yleensä ihmisenä on vaatinut paljon käsittelyä terapiassa asti. Syy, miksi näitä sitten on halunnut avata muille, on varmasti halussa vaikuttaa. Haluan oman tarinani ja osaamiseni kautta avata keskustelua, antaa vertaistukea ja herättää ajatuksia muun muassa sukupuolesta, seksuaalisuudesta ja yhdenvertaisuudesta sekä niiden vaikuuksesta hyvinvointiimme.

Valta ja vastuu, vanha aisapari. Jyringin mielestä jokaisen somevaikuttajan tulisi tarkkaan miettiä, että miten ja mihin vaikuttaa, ja onko siihen riittävää tietoa ja taitoa.

– Toki kaikilla on mielipiteen- ja sananvapaus, mutta aina on myös asioita, kuten vaikka terveyteen liittyen, joissa vaikuttajalla tulisi olla myös faktaa. Itse pyrin vaikuttamaan asioihin, josta minulla on tietoa tai kokemusta sosiaalialan koulutukseni ja oman elämänkokemukseni kautta. Olen myös kokenut, että olen saanut vaikuttaa esimerkiksi mieskuvan laajentamiseen paljonkin.

Herkkyydestä ja monimuotoisuudesta

Jyrinki puhuu paljon siitä, kuinka ihmisellä tulee olla kyky asettaa terveitä rajoja. Kyvystä sanoa ei, kyvystä asettaa rajat kiusaamiselle, hyväksikäytölle tai muille ilmiöille, jotka uhkaavat ihmisen minuutta ja itsemäärämisoikeutta. Jyrinki puhuu paljon myös miehisyydestä ja miehenkuvista sekä siitä, millaista on mies maskuliinisuuden ja feminiinisyyden välimaastossa tai sopivasti niitä sekoittaen.

– Aiheet on tietenkin sellaisia, joihin voi liittyä paljon kipua suhteessa itseen sekä toisiin. Usein sellaisista asioista puhuminen aiheuttaa monenlaisia tunteita. Monet ottavat avoimen puheen ilolla vastaan ja kertovat saavansa lohtua. Toiset kokevat puheen uhkana omalle maailmankatsomukselle, eivätkä pidä siitä.

Järvenpäässäkin näkyy monimuotoisuutta, eikä kaupunki ole erillään suurten kaupunkien kehityksestä. Monelle vähemmistöön kuuluvalle pienempi kylä voi taas olla ahdistavampi kokemus.

– Olen kokenut vahvasti niin, että isommissa kaupungeissa, jossa erilaisuutta on enemmän, koen vähemmän vähemmistöstressiä. Ihmiset ovat tottuneempia erilaisuuteen, eikä ihmiskuva ole niin suppea. Tai ainakin on helpompi löytää sellaiset piirit. Pienissä kylissä sosiaalinen kulttuuri ja ihanteet voivat olla käsin kosketeltavan voimakkaita ja näkyviä, eikä ole helppoa olla se, joka siihen muottiin ei mahdu.

Onko järvenpääläinen mies herkkä?

Järvenpään tai vaikka syntymäkaupunkinsa Haapajärven miesten välille Samuel ei osaa vetää eroja.

– En tunne järvenpääläisiä miehiä niin hyvin, että osaisin vastata. Varmasti mieskuva on isommissa kaupungeissa hieman laajempi kuin pienemmissä kunnissa. Esimerkiksi persoonallinen tyyli ei herätä välttämättä niin suurta huomiota täällä kuin Haapajärvellä.

Samuel uskoo monimuotoisuuden lisääntyvän jatkuvasti ja ihmisten tulevan yhä avoimemmaksi ja ymmärtäväisemmäksi sen suhteen. Hänelle isyys on ollut perusta, joka on antanut kykyä katsoa asioita objektiivisesti.

– Kyllä isyys on opettanut paljon. Omien lasten kautta pystyy peilaamaan yhä omaa kasvualustaa ja menneisyyttä. Toki myös ymmärtää omia vanhempiaan paremmin. Uskoisin, että isyys on lisännyt intohimoani vaikuttaa niihin asioihin, mistä kirjoitan.

Tervetuloa Järvenpäähän #järvenpäämies Samuel Jyrinki!

Lue lisää Herkkämiehen ajatuksia: https://herkkamies.fi/blog

Samuel Jyrinki jatkaa Herkkä miehenä yhteistyötä Järvenpään kaupungin kanssa syksyn ja kevään 2021 ajan. Herkkämies murtaa myyttejä Totta vai Tarua — 12 väitettä Järvenpäästä! -sarjassaan 10 videon ajan Järvenpään kaupungin somekanavilla. Katso jo tänään Instagram-tilillämme: cityofjarvenpaa tai seuraa Youtubessa: Järvenpään kaupunki

Järvenpäähenkilö-tarinoissa esitellään kiinnostavia järvenpääläisiä.

Kirjoittaja:

Lea Kurki

Jaa juttu:

Kirjoittaja:

Lea Kurki