Takaisin listaukseen
Tarina

Järvenpään Lähiapteekki haluaa panostaa digitaalisiin ratkaisuihin – apteekkiasiat voi hoitaa etänä ja apteekkirobotti huolehtii lääkkeiden lajittelusta ja keräilystä

Järvenpääkumppani

YHDESSÄ YRITTÄMISEN JÄRVENPÄÄ, KAUSI 1., OSA 2: Järvenpään Lähiapteekin taival on alkanut yrittäjän mukaan hyvin ja se on saanut asiakkailta paljon positiivista palautetta. Lähiapteekki nimenä viittaa siihen, että yritys haluaa olla lähellä asiakkaitaan, ja että sitä voi lähestyä matalalla kynnyksellä erilaisissa terveyteen tai hyvinvointiin liittyvissä asioissa.

Järvenpään Lähiapteekki palvelee osoitteessa Mannilantie 44. Apteekin edessä on maksuton kiekkopysäköinti ja lisäksi asiakkaat voivat pysäköidä ilmaiseksi Apteekkitalon päätyyn Parkkipaten pysäköintialueelle näpyttelemällä auton rekisterinumeron apteekin kassan luona olevaan laitteeseen. Kuva: Satu Hart.

Järvenpääläiset ja lähialueiden asukkaat olivat jo pitkään toivoneet kolmatta apteekkia kaupunkiin. Järvenpään Lähiapteekin perustamisprosessi alkoi vuonna 2016, kun lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksessa Fimeassa pohdittiin kolmannen pääapteekin tarpeellisuutta Järvenpään alueelle. Vuonna 2018 päätös perustamisesta vihdoin vahvistui, maaliskuussa 2020 apteekkilupa tuli hakuun ja kesäkuussa 2020 Fimea myönsi apteekkiluvan proviisori Teemu Kivijärvelle. Lokakuussa 2020 apteekki oli vihdoin valmiina avaamaan ovensa.

Asiakkailta saatujen toiveiden mukaisesti pidennettiin ensitöiksi apteekin aukioloaikoja merkittävästi. Lisäksi aukioloaikojen uudistuksen yhteydessä apteekissa luovuttiin päivystysvuoroista. Asiakkaita käy päivässä useampi sata, ja asiakaskunta koostuu suurimmaksi osaksi työssäkäyvistä ja varttuneemmasta väestä, joilla on enemmän sairauksia ja lääkityksiä.

Järvenpään Lähiapteekki vietti lokakuussa 2021 yksivuotistaivaltaan. Kuva: Satu Hart.

Kivijärvi on toiminut itse yrittäjänä noin vuodenpäivät. Yrittäminen on alkanut hyvin.

– Yrittäjyyteen minua on kannustanut se, että itselläni on viidentoista vuoden kokemus proviisorina toimimisesta. Aikaisemmat työnantajani ovat myös kannustaneet minua apteekkarin uralle ja nimenomaan apteekkariyrittäjäksi, Kivijärvi sanoo.

Tärkeitä arvoja Järvenpään Lähiapteekissa ovat Kivijärven mukaan asiakaslähtöisyys, avoimuus, nopeus, iloisuus ja ystävällisyys.

– Asiakaslähtöisesti teemme asioita ja kehitämme niitä eteenpäin.

Reseptilääkkeitä säilytetään robotin lisäksi vetolaatikoissa, joissa on yhteensä useita satoja lääkkeitä. Kuva: Satu Hart.
Järvenpään Lähiapteekin henkilökunnalla riittää töitä, koska apteekki on matalan kynnyksen terveydenhuollon asiointipiste. Kuva: Satu Hart.

Nuorten asialla

Järvenpään Lähiapteekissa työskentelee kymmenen vakituista työntekijää – yksi proviisori, viisi farmaseuttia ja neljä teknistä apteekkiapulaista. Mukaan mahtuu vaihteleva määrä muun muassa vuokratyöntekijöitä, kouluharjoittelijoita ja kesätyöntekijöitä. Kivijärvi haluaa kiittää loistavaa ja osaavaa henkilökuntaansa, joka tekee asiakaspalvelua aidosti sydämellään. Tämä heijastuu positiiviseen asiakaskokemukseen.

Kesällä Järvenpään Lähiapteekki palkkasi tavallista enemmän nuoria kesätöihin kokemuksen kartuttamiseksi. Osan heistä työsuhdetta myös jatkettiin kesän jälkeen.

– Ensimmäiset kesätyöhakemukset tulivat jo viime vuoden puolella, ja alkuvuonna niitä alkoi tulemaan enemmän, Kivijärvi kertoo.

Järvenpään Lähiapteekki sai kesätyöllistämiseen tukea Tutustu ja tienaa -hankkeen kautta, joka mahdollisti mahdollisemman monen nuoren kesätyöläisen palkkaamisen.

– Nuoret saivat kokemusta ja me olimme iloisia siitä, että saimme nuorilta uudenlaista näkemystä ja nuorekasta meininkiä apteekkitoimintaan. Toivomme, että mahdollisimman moni nuori hakeutuu alalle.

– Tällä hetkellä Helsingissä, Kuopiossa ja Turussa on mahdollista opiskella farmaseutiksi ja sen jälkeen voi opiskella halutessaan proviisoriksi. Jos on muuten kiinnostunut yrittäjyydestä, voi lisäksi käydä erilaisia kaupallisia koulutuksia ja lisätä omaa osaamistaan erilaisilla kursseilla.

Apteekki-alan työvoimapula on Kivijärven mukaan alueellista. Järvenpäässä ongelmaa ei ole.

– Järvenpäässä pääkaupunkiseudun läheisyys mahdollistaa sen, ettei täällä ole alan työvoimapulaa. Ei kuitenkaan tarvitse mennä kovin kauas vaikka Kymenlaaksoon, niin on jo vaikea saada farmaseutteja puhumattakaan Pohjois-Suomesta tai muista Suomen äärilaidoista.

Lajittelurobotti tunnistaa sille liukuhihnalla syötetyt lääkkeet, skannaa tiedot lääkkeestä tietokoneelle. Tunnistuksen jälkeen lajittelurobotti lähettää lääkkeet keräilyrobotille viereisen seinän taakse. Video: Ari Minadis
Keräilyrobotti vie lajittelurobotin lajittelemat lääkkeet paikalleen keräilyhyllyyn, tunnistaa lääkkeet ja lähettää oikeat lääkkeet lääkehissin avulla yläkertaan henkilökunnalle. Ennenkuin reseptilääke luovutetaan asiakkaalle farmaseuttinen henkilökunta skannaa vielä lääkkeen 2D-koodin, jonka avulla tehdään lääkevarmennus. Video: Ari Minadis.
Järvenpään Lähiapteekin kellarissa sijaitseva keräilyrobotti lähettää reseptilääkkeet hissiä pitkin kätevästi farmaseuteille ja proviisoreille reseptintoimitukseen. Kuva: Satu Hart.

Oppivaa henkilökuntaa

Järvenpään Lähiapteekissa pidetään huolta myös siitä, että henkilöstö pääsee mukaan kehitystyöhön. Apteekissa panostetaankin avoimeen ja välittömään keskusteluun.

– Jos tulee hyviä ideoita mieleen, niitä kannattaa ehdottomasti esittää. Meillä on säännöllisiä johtoryhmän kokouksia, joissa on lisäkseni mukana proviisori ja vaihdellen joku henkilökunnasta kertomassa ajatuksia, mielipiteitä ja kehitysideoita.

–  Sitten meillä on apteekkarin kahvitunti, jossa kahden kesken käydään keskustelua henkilökunnan kanssa. Asiakaspalvelussa työskentelevillä on paras näkemys siitä, mitä asiakkaat oikeasti toivovat ja miten heitä voitaisiin parhaiten palvella.

Alalla pidetään ammattitaitoa myös yllä kaiken aikaa.

– Kyseessä on elinikäisen oppimisen periaate. Tälläkin hetkellä kaksi työntekijää suorittaa jatko-opintoja oppisopimuksella. Lisäksi on viikoittaisia keskellä päivää pidettäviä päiväinfoja ja kolme kertaa vuodessa järjestetään iltainfoja, joissa kaikki kokoontuvat yhteen. Messukeskuksessa järjestetään vuosittain Farmasian Päivät, jonne henkilökunta on osallistunut. Sitten on myös muita webinaari-koulutuksia, joita yhteistyökumppanimme järjestävät hyvinkin aktiivisesti.

Yhteistyökumppanuuksia on esimerkiksi solmittu myös toisten Järvenpään apteekkien kesken. Yhteistyö on yleensä lääkkeiden lainaamista puolin ja toisin niiden loppuessa.

–  Enemmän toivoisin yhteistyötä alueen terveydenhuollon yksiköiden kesken. Nyt yhteistyö on ollut vähäistä koronan aiheuttamista tapaamisrajoituksista johtuen.

Järvenpään Lähiapteekin Verkkoapteekin kautta lääkkeet voi tilata esimerkiksi suoraan kotiovelle. Kuva: Satu Hart.

Tämän päivän ratkaisuja

Järvenpään Lähiapteekki on ottanut syksyllä käyttöön verkkoapteekin, josta asiakas voi tilata lääkkeitä tai muita apteekkituotteita mm. kotiinkuljetuksella. Asiakkaat voivat myös noutaa postista tai Pajalan K-Supermarketin ja Lidl Järvenpään noutolokerosta tilaamansa tuotteet, Pajalan K-Supermarketissa lääkkeet on mahdollista toimittaa kotiin ruokatilausten yhteydessä. Videoapteekki-sovelluksen avulla asiakkaat pystyvät puolestaan soittamaan ääni- tai videopuhelun apteekkiin, jota kautta voidaan antaa lääkeneuvontaa.

– Digitaalisuus koskettaa apteekkejamme hyvin voimakkaasti, sillä ihmisten reseptitkin ovat sähköisessä muodossa. Kun toiminnot ja dokumentit ovat sähköisiä, ei tarvetta tulostamiseen ole, ja jätteen määrä pienenee.

Kivijärvi kertoo, että farmasia-alalla ympäristönäkökulma on ollut esillä jo useita vuosia.

– Tätä asiaa mietitään erityisesti lääkevalmistajien puolella esimerkiksi pakkausmateriaalien suhteen. Toki apteekissa otamme ilmaiseksi lääkejätteitä vastaan, ja toimitamme ne edelleen ongelmajätelaitokselle. Syksyllä olimme mukana Lääkkeetön Itämeri -kampanjassa, jossa muistutettiin lääkkeiden viemisestä apteekkiin viemärin heittämisen sijasta.

Videoapteekki-sovelluksen avulla asiakkaat pystyvät soittamaan ääni- tai videopuhelun apteekkiin, jota kautta voidaan antaa lääkeneuvontaa, tilata lääkkeitä tai tarkastaa reseptit. Puheluja tulee päivittäin. Sovelluksen kautta on myös mahdollista maksaa turvallisesti. Kuva: Satu Hart.

Korona vaikuttaa myös apteekin toimintaan

Suurempia epäonnistumisia Järvenpään Lähiapteekki ei ole yrityksenä kokenut.

– Epäonnistumiset rajoittuvat yksittäisiin asiakaspalvelutilanteisiin. Apteekkikentässä olemme monien lakien, säännösten ja ohjeiden alaisuudessa, ja joskus asiakkaan on vaikea ymmärtää, että joudumme toimimaan vaikkapa Kelan säännösten mukaisesti, eikä toimintatapa ole apteekin määrittämä. Lait ja ohjeetkin muuttuvat ja päivittyvät ajan kanssa, jolloin apteekin henkilökunnan tulee olla ajan hermoilla.

– Yrityksen alkuvaiheessa oli joitain pieniä vaikeuksia rahoituksen kanssa, sillä uuden yrittäjän rahoitus on tänä päivänä melko hankalaa varsinkin toiminimen alla toimiessa.

Kivijärvi mainitsee tässä yhteydessä myös sen, että lääkkeiden hinnat ovat vuosien aikana laskeneet melko voimakkaasti.

– Inflaatio, palkkakulut ja muut kulut ovat puolestaan nousseet.

Voisi myös helposti ajatella, ettei korona ole vaikuttanut ollenkaan apteekkien toimintaan ainakaan negatiivisessa mielessä. Joitakin haittavaikutuksia on kuitenkin saattanut olla havaittavissa.

– Itselläni ei ole nuorena yrittäjänä vertailupohjaa ajalta ennen koronaa, mutta ehkä näin korona-aikana ihmiset ovat välttäneet turhaa asiointia, joka on sitten voinut vaikuttaa apteekin asiakasmääriin.

– Sosiaalisen etäisyyden pitäminen on myös merkittävästi vähentänyt tiettyjen antibiootteja tarvitsevien sairauksien esiintyvyyttä, jonka vuoksi kyseisten lääkkeiden myynti on ollut normaalia alhaisempi. Lisäksi on jäänyt hoitovelkaa, koska terveydenhuolto on keskittynyt niin voimakkaasti koronan hoitamiseen, eikä uusia sairauksia hoideta yhtä perusteellisesti, kuin ennen koronaa. Sitä kautta myös uusia lääkityksiä jää jonkin verran hoitovelan alle, Kivijärvi pohtii.

Onnistumiseksi Kivijärvi listaa sen, että asiakkailta on tullut positiivista palautetta suoraan apteekille niin paikan päällä kuin somessa. Myös henkilökunta on ollut tyytyväinen apteekin toimintaperiaatteisiin ja toimintaan.

Parasta alassa on Kivijärven mielestä se, että voi auttaa asiakkaita terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä, sekä päästä hyödyntämään farmaseuttista osaamistaan.

– Farmaseutit on muutenkin aina rankattu korkealla erilaisissa kyselyissä sen suhteen, mihin ammattiluokkiin suomalaiset luottavat. Toimimme aina eettisin periaattein.

Teemu Kivijärvi toimii Järvenpään Lähiapteekin apteekkariyrittäjänä. Kuva: Satu Hart.

Valoisa tulevaisuus

Yrityksen tulevaisuuteen Kivijärvi suhtautuu valoisasti. Yrityksen alkuvaiheessa Kivijärvi tapasi kaupungin edustajia, joilta hän sai tukea yrityksen perustamiseen ja lisätietoa kaupungin toiminnoista.

– Myöhemminkin olen ollut kaupunkiin yhteydessä, jos on herännyt joitain kysymyksiä. Olen myös saanut kaupungilta nopeasti ja selkeästi vastauksia.

Toiveena kaupungin suuntaan Kivijärvellä on, että yrittäjien välistä yhteistyötä voitaisiin vielä entisestään tiivistää.

– Järvenpää on kasvukeskuksena mainio paikka apteekille ja tarjoaa hyvät puitteet apteekkipalvelujen kehittämiselle. Lisäksi kaupunki on erittäin yritysmyönteinen ja sitä myöten hyvä paikka uuden yrityksen perustamiselle.

TIESITKÖ?

Varmistus ennen kaikkea

Lääkkeet apteekkeihin tilataan apteekkijärjestelmän kautta, johon on määritelty rajat, joita apteekki haluaa varastossaan pitää. Järvenpään Lähiapteekki tähtää siihen, että varastossa on lääkkeitä kahden-kolmen viikon edestä, jotta lääkkeet eivät pääsisi loppumaan. Joskus näitäkin tilanteita kuitenkin tulee. Lääkkeet toimitetaan tukusta tyypillisesti jo samana arkipäivänä jopa alle vuorokaudessa. Pienempien tukkuliikkeiden toimitusaika on pari päivää. Lääkkeiden aitous varmistetaan aina vähintään toimituksen yhteydessä farmaseutin tai proviisorin toimesta.

Lääkkeet saapuvat tukuista apteekkiin tällaisissa lääkelaatikoissa. Kuva: Satu Hart.
Modernissa ja nykyaikaista teknologiaa hyödyntävässä Järvenpään Lähiapteekissa on nähtävissä myös vähän apteekkien historiaa, koska tilojen somistuksessa on käytetty vanhoja lääkepulloja ja lääkkeenvalmistuksessa käytettyjä laitteita. Kuva: Satu Hart.

Yhdessä yrittämisen Järvenpää -yrityssarjassa käsitellään laajasti järvenpääläisiä yrityksiä ja heidän kaupungissaan tekemäänsä työtään. Yrityssarjan videoiden kautta on mahdollista nähdä harvinaista kuvaa siitä, mitä kaikkea palvelun tai tuotteen eteen tehdään. Järvenpään kaupunki tuottaa yrityssarjaa yhdessä Järvenpään Yrittäjien kanssa.

Järvenpään kaupungin ja Järvenpään Yrittäjien logo

Järvenpääkumppani-tarinoissa esitellään kaupunkimme yhteisöjä ja yrityksiä Järvenpäähengessä.

Kirjoittaja:

Ari Minadis

Jaa juttu:

Kirjoittaja:

Ari Minadis