Takaisin listaukseen
Tarina

”Järvenpäässä on ison kaupungin palvelut kompaktissa koossa!”

Järvenpäähenkilö

Lähes 20 vuotta Järvenpäässä viihtynyt oululainen Hannu Lauronen kertoo oman muuttajatarinansa ja listaa suosikkikohteensa kaupungissa.

”Lepola, pelto keskellä kylää. Järvenpäähän muutettuani Lepolan pelto oli ihanteellinen paikka ulkoilulle. Hevosten hirnunta ja vieno lannan tuoksu toivat pikantin maalaismausteen urbaaniin ympäristöön. Tulin vain asustamaan lyhyesti Järvenpäähän. Enpä olisi tuolloin arvannut, että samaiselle pellolle liki 20 vuotta myöhemmin nousee uusi kotimme. Suunnittelu- ja lupaprosessi toteutettiin 3D-mallilla ensimmäisenä maailmassa yhteistyössä Järvenpään kanssa. Ehkäpä minä sittenkin olen järvenpääläinen.” Hannu Laurosen kotialbumi.

Olet Oulusta lähtöisin. Mikä on historiasi Järvenpäässä?

”Muuttopäivän muistan kuin omat taskuni. Se oli joulukuun 22. päivä 18 vuotta sitten. Lunta pyrytti ja lumipöpperössä ajaessani kohti etelää mietin minne olen oikein matkalla. Kauankohan kestää, että palaan Ouluun? Vielä en ole palannut, vaan sillä matkalla olen edelleen. Silloisen tyttöystäväni, nykyisen vaimoni kanssa löysimme sohvallemme majapaikan Järvenpään keskustasta Postikadulta. Ajatus oli pysähtyä Postikadulla vuokralla kolmisen kuukautta, kunnes aloittaisimme oman asunnon etsinnän Uudeltamaalta. Järvenpää ei ollut suunnitelmissa, mutta muutaman kuukauden jälkeen olimme myytyjä. Kun Oulun asunto saatiin myytyä, aloimme etsimään yhteistä omaa pesää Järvenpäästä. Tuossa vaiheessa, kolme kuukautta kaupunkiin muuton jälkeen, Järvenpää oli valikoitunut ainoaksi vaihtoehdoksi. Siskoni oli asunut Jäkessä 90-luvulla, joten itselläni oli kaupungista jonkinlainen mielikuva, mutta omat positiiviset kokemukset ratkaisivat sen, miksemme ole nyt tuusulalaisia tai espoolaisia.

Postikadun jälkeen löysimme uuden kodin Kyrölästä, jossa viihdyimme kahdessa eri osoitteessa. Perheen kasvaessa tarvitsimme lisää tilaa ja viimeiset kymmenen vuotta olemmekin asuneet Nummenkylässä. Mutta Lepolan pellot taas kutsuvat meitä ja muutamme takaisin tutuille kulmille huhtikuun alussa. Lepolassa ei alussa ollut kuin hevoset, nyt sinne valmistuu myös uusi talomme. Olemme nähneet kaupungista niin etelän kuin pohjoisen sekä tietysti alkuun keskustaan. Aluksi oli vaikea hahmottaa kartalta kaupunkia, mutta kun tänne tulin, niin huomasin että onpa kiva paikka. Voisi melkein jopa sanoa, että rakkautta ensisilmäyksellä, joten täällä ollaan ja pysytään! Eläkepäiviäkin on jo suunniteltu ja toivottavasti meillekin löytyy keskustan uusista tornitaloista kiva eläkeläisasunto, josta voi katsella Tuusulanjärven laineita ja upeaa auringonkajoa.”

Myös työnantajasi päätti tulla perässäsi Järvenpäähän. Miksi näin?

”Vaimoni kanssa kävimme molemmat töissä Kehä III:n sisäpuolella, minä Espoossa ja vaimo Helsingin keskustassa. Pohjoisen poikana kerran hakemaan vaimoani töistä autolla Järvenpään kotiin ja hakiessani häntä rakkaani totesi: ´Kiitos kulta, kiva kun tulit hakemaan töistä. Ethän tule enää koskaan hakemaan minua, sillä junalla olisin ollut jo tunti sitten kotona.´ En ole sen jälkeen vaimoani töistä hakenutkaan. Tämä kuvastaa vain sitä, että Järvenpäähän on äärettömän hyvät julkiset yhteydet myös Helsingin keskustasta.

Pendelöinti Espooseen alkoi itselläni käydä hieman raskaaksi. Kun ranskalainen työantajani silmälääkeyritys Laboratoires Théa aloitti liiketoimintansa Suomessa 10 vuotta sitten, he tiesivät, että kaikilla lääkefirmoilla on toimisto Espoo-Helsinki-Vantaa -akselilla. Théalla huomattiin, että Järvenpää on varsin kilpailukykyinen kaupunki hyvien kulkuyhteyksien päässä. Niinpä oli loogista perustaa toimipiste Järvenpäähän, ja näinhän sitten tehtiin. Täällä Järvenpään Prisma-keskuksessa olemme juuri avanneet uuden toimistomme ja Järvenpäässä tulemme olemme vastaisuudessakin.

Sijainti on logistisesti ihanteellinen. Pääsen toimistosta joka puolelle Suomea joko autolla tai junalla. Ja jos pitää lähteä ulkomaille, lentokentälle on 35 minuutin matka taksilla.”

Mitkä ovat suosikkipaikkojasi kaupungissa?

”Oma terassi ja grilli on aivan ykkönen, mutta jos mietitään kaupunkia laajemmin, niin kyllä se on Rantapuisto. Juuri tälläkin hetkellä katselen suoraan aurinkoa vasten Tuusulanjärvelle ja Rantapuistoon päin toimistoni ikkunasta. Onhan puisto upea keidas keskellä kaupunkia. Rantapuisto on viimeisen viiden vuoden aikana puhjennut loistoon. Puistoon on investoitu, sitä on laitettu viihtyisäksi ja sen kyllä huomaa.

Lisäksi kaupungissa on hyviä kulttuurikohteita. Järvenpää-talolla on ollut todella korkeatasoisia konsertteja ja teatteriesityksiä, sitten tietysti Ainola ja Villa Kokkonen muutamia mainitakseni. Kuluva talvi on ollut myös napakymppi, kun on voinut liikkua Tuusulanjärven jäälle tehdyllä ulkoiluradalla. Kaupungissa on paljon rauhaa ja lähellä olevaa luontoa.”

Mitä kaupungissa voi tehdä?

”Kaupungissa on paljon urheiluseuroja, jotka järjestävät aktiivista toimintaa. Oma poikani pelasi monta vuotta jääkiekkojoukkue Haukoissa. Meillä on keskellä kaupunkia kaksi jäähallia, joihin on lyhyt matka joka puolelta kaupunkia, ja keskeinen sijainti ei kuormita tontitolkulla lapsiaan kuskaavia vanhempia isojen kaupunkien tapaan. Ehdoton plussa.

Nouseva Laaka (NouLa) -urheiluseura tarjoaa edelleen perheemme nuorille korkeatasoista juniorivalmennusta niin futiksessa kuin säbässä. Järvenpään Palloseura (JäPS) liikutti lapsiamme puolestaan silloin, kun lapset olivat pienempiä. Tyttäreni kävi erilaisissa tanssiseuroissa tanssimassa, joten sekin on yksi vaihtoehto. Ja tietysti kapungista löytyy tällaiselle keski-ikäselle sohvaperunalle lukuisia kuntosaleja sekä monenmoista yksilöurheilua.

Järvenpäässä on kaikki niin lähellä. Vanhempi ehtii töistä neljän jälkeen kotiin kokkaamaan ja käymään vaikka itsekin lenkillä, jonka jälkeen voi hakea lapset harrastuksista ilman halleilla odottelua ja ajan tuhraantumista. Tähän ei pysty isommassa kaupungissa. Järvenpäässä on ison kaupungin palvelut kompaktissa koossa!”

”Rantapuisto, kaupunkilaisten monipuolinen keidas, joka muuttuu elämäntilanteen mukaan. Joitain vuosia sitten keskipisteenä oli lasten leikkipuisto, jossa vietimme koko perheellä aikaa. Sittemmin puistosta on tullut paikka, jossa käydään piknikillä, konserteissa ja nyttemmin se tarjoaa työpaikan ikkunasta kauniin, inspiroivan näkymän keskellä työpäivää.” Hannu Laurosen kotialbumi.

Miten luonnehtisit muuten kaupunkia?

”Paljasjalkaisten järvenpääläisten lisäksi kaupungissa on paljon muualta muuttaneita ja yhteisöllisyyttä on moneen lähtöön. Tänne on selvästi hurja imu muualta Suomesta, eikä monen kaupungin tyylistä nurkkakuntaisuutta ole päässyt syntymään. Järvenpäässä kohtaavat useat eripuolilta Suomea muuttaneet ihmiset, ja olitpa niin savolainen, karjalainen tai vaikkapa oululainen, niin Järvenpään sulatusuunissa ulkopaikkakuntalaisesta tulee järvenpääläinen – niin kävi myös minulle!”

Mitä olet itse tuonut kaupunkiin?

”Ainakin oman itseni. Olen itse Patelasta, vanhasta sahakylästä, joka on nykyään osa Oulua. On ollut mielenkiintoista huomata, että Järvenpäässä on tullut vastaan useampikin vanha Oulusta tänne muuttanut luokkakaveri vastaan. Ja siihen aikaan luokkakoot eivät olleet kovin suuria eli miten me kaikki ollaan tänne päädytty!

Ihailen myös sitä, että  järvenpääläiset yrittäjät ovat aktiivisesti kehittämässä niin liiketoimintaa kuin kaupunkiakin, joka on äärettömän hieno piirre paikallisessa yirtyselämässä.  Tämä myös näkyy hyvin tavalliselle kaupunkilaiselle dynaamisena ja kehittyvänä kaupunkina. Tämä on loistava vahvuus Järvenpäälle, jota kannattaa vaalia ja käyttää hyväksi!”

Onko sinulla toiveita Järvenpään kaupungille?

”On mahtava nähdä kuinka kaupunki kasvaa ja uusi taloja rakennetaan, mutta omakotitaloasutusta olisi hyvä saada lisää kerrostalojen rinnalle isompia perheitä ajatellen. Tosin uskon, että kaupungin laajentuessa etelään Ristinummen suuntaan, tämä tulee luonnostaan muuttumaan.”

Miltä tulevaisuuden Järvenpää näyttää?

”Odotukset ovat korkealla keskustan kehittymisen kannalta. Toivon, että samaa tahtia lisääntyvät myös palvelut. Ruuasta pitävänä toivon, että ruokaravintolatarjonta monipuolistuisi vielä entisestään.”


Kuka: Hannu Lauronen, 52
Ammatti: Business Unit Manager
Perhe: Vaimo, kaksi teini-ikäistä lasta ja koira
Parasta Järvenpäässä: Kesäinen Rantapuisto

Järvenpäähenkilö-tarinoissa esitellään kiinnostavia järvenpääläisiä.

Kirjoittaja:

Ari Minadis

Jaa juttu:

Kirjoittaja:

Ari Minadis