Takaisin listaukseen
Blogi

Liikkuvassa kaupungissa voidaan paremmin

Järvenpäättäjät

Liikunnalla on tutkitusti vahva yhteys hyvinvointiin ja terveyteen. Vastaavasti liikkumattomuuden vaikutukset niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin tiedetään merkittäviksi. Valtioneuvoston kanslian vuonna 2018 julkaisemassa Liikkumattomuuden lasku kasvaa -raportissa liikkumattomuuden arvioitiin aiheuttavan vuosittain suomalaiselle yhteiskunnalle jopa 3,2 – 7,2 miljardin euron kustannukset.

Tätä taustaa vasten liikunnallisen elämäntavan edistämiselle on olemassa vankat terveydelliset ja taloudelliset perusteet. Koko yhteiskunta hyötyisi siitä, että jokainen suomalainen löytäisi sopivan ja mieluisan tavan harrastaa liikuntaa. Kunnilla on keskeinen rooli tavoitteen saavuttamisessa, velvoittaahan liikuntalakikin juuri kuntia luomaan yleiset edellytykset liikunnalle paikallisella tasolla.

Liikuntalain velvoitteiden lisäksi kunnilla on toki muitakin kannustimia panostaa liikunnan edellytyksiin. Paikakkunalle muuttoa pohtivalle ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet voivat olla tärkeä peruste uutta asuinkuntaa valittaessa. Monipuoliset liikuntapalvelut, vireä paikallinen seuratoiminta ja laadukkaat liikuntapaikat ovat vetovoimatekijä kilpailtaessa uusien asukkaiden kiinnostuksesta.

Kuntien investointiohjelmista liikuntapaikkainvestoinnit muodostavat tyypillisesti vain pienen osan. Silti pieniltäkin vaikuttavilla liikuntapaikkoihin varatuilla investoinneilla voidaan saada paljon hyvää aikaiseksi.

Liikuntapaikkainvestoinnin kustannukset tulevat maksetuiksi moninkertaisesti takaisin, jos investoinnin avulla yhä useampi kuntalainen innostuu ylläpitämään terveyttään liikuntaa harrastamalla.

Uskon, että koronapandemian takia kiinnitämme aikaisempaakin enemmän huomiota paikallisiin ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksiin. Vaihtelevan tautitilanteen rajoittaessa totuttuja liikuntaharrastuksia, monet ovat siirtyneet kokeilemaan aivan uusia liikuntamuotoja. Ainakin kuntopolut ja juoksuportaat vaikuttaisivat silmämääräisesti olevan Etelä-Suomessa korona-aikana erityisen aktiivisessa käytössä.

Millaisena kaupunkina Järvenpää näyttäytyy tällä hetkellä liikunnan harrastamisen näkökulmasta? Pienen pinta-alansa puolesta kaupungilla on hyvät edellytykset kattavan liikuntapaikkaverkon ylläpitämiseen. Helposti saavutettava lähiluonto puolestaan mahdollistaa monipuolisen ulkoilun luonnossa. Erityismaininnan ansaitsevat tietysti Tuusulanjärven alue, Rantapuisto sekä aarteemme Vanhankylänniemi.

Siihen, millaisena liikuntakaupunkina Järvenpää näyttäytyy tulevaisuudessa, on mahdollista vaikuttaa tänä syksynä. Kaupunki on aloittanut liikkumisohjelman valmistelun, jossa tarkastellaan vuosia 2021-2024. Hyvinvointilautakunnan päätöksentekoon ohjelman etenee ensi vuoden alkupuolella. Ohjelmaan on tarkoitus koota konkreettisia tavoitteita ja toimenpiteitä, joiden avulla järvenpääläisten liikkumisen ja liikunnan harrastamisen olosuhteita kaupungissa kehitetään ja ylläpidetään tulevina vuosina.

Kaupunkilaisten osallistaminen liikkumisohjelman valmisteluun aloitettiin jo alkusyksystä toteutetulla avoimella kyselyllä. Lisäksi kaupunki on toteuttanut työpajoja, joissa ohjelmaa työstettiin yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Kannustan kaikkia asukkaita osallistumaan kansalaiskeskusteluun liikkumisohjelmasta ja kertomaan, miten Järvenpäästä tehdään entistäkin vetovoimaisempi liikuntakaupunki.

Eemeli Peltonen
Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Järvenpäättäjät-blogissa kaupunkimme luottamushenkilöt kertovat lähellä sydäntään olevista, meille kaupunkilaisille tärkeistä asioista.

Kirjoittaja:

Eemeli Peltonen

Jaa juttu:

Kirjoittaja:

Eemeli Peltonen