Takaisin listaukseen
Tarina

Kesän kuntavaalit vaikuttavat myös nuoriin

Järvenpääduunissa

Järvenpään nuoria on työllistetty kaupungille kesätöihin tänä vuonna ennätyksellisen paljon. Kuntavaalien alla yksi kesätyömahdollisuus on ollut toimia vaalivirkailijana. 19-vuotias Aarne Myllynen on toiminut noin kahden viikon ajan Järvenpää-talolla kyseisessä työtehtävässä. Hän kertoi kesätyökokemuksestaan vaalivirkailijan työssä.

Myllynen keksi hakea tehtävää lukion rehtorin ehdotuksesta. Hän ei itse tähtää uraan politiikan parissa, mutta siihen liittyvä kesätyö kuulosti varteenotettavalta vaihtoehdolta. Vaalivirkailijan työkuvaan kuuluu varsinkin korona-aikana esimerkiksi toimivasta jonotuksesta ja turvaväleistä huolehtiminen sekä käsidesin jakaminen. Yksi positiivisista puolista työssä on uusien ihmisten tapaaminen. Ruuhkattomina aikoina odottaminen saattaa tulla tutuksi.

”Välillä ruuhkaista, välillä hiljaista”, Myllynen toteaa.

Järvenpään-talon pisteellä pn käynyt työntekijöiden laskelmien mukaan noin 10 000 äänestäjää. Yhteensä ennakkoäänestyspaikkoja oli neljä. Sunnuntain vaalipäivänä äänestyspaikkoja on enemmän ja oman äänestyspaikan voi käydä tarkistamassa Järvenpään kaupungin nettisivuilta (/a/anna-aanesi-kuntavaaleissa). Koronatilanne on vahvistanut ennakkoon äänestämisen suosiota, mutta monelle äänestäjälle itse vaalipäivänä äänestäminen on tärkeää.

Myllysen mielestä nuorten kuntavaaleista saamaa tietoa voisi lisätä, joskin sitä on tarjolla jonkin verran jo nyt. Hän mainitsi sosiaalisen median sekä vaalimainokset katujen varsilla tietolähteinä. Nuorelle voi olla haastavaa päättää, ketä äänestää, jos tieto ehdokkaista on liian vähäistä. Oma aktiivisuus politiikan parissa ja politiikkaan tutustuminen ovat varmasti valintaa helpottavia tekijöitä.

Ennen virallista vaalipäivää ehdokkaisiin voi tutustua esimerkiksi tekemällä vaalikoneita. Myös puolueiden nettisivuilla on paljon tietoa aiheeseen liittyen. Äänestäminen on loistava tapa saada oman ikäryhmän ääntä kuuluville, ja siksi äänestäminen on myös nuorille suositeltavaa, vaikka se saattaakin tuntua haastavalta.

Elias Ketomäki ja Miisa Miettinen
Kirjoittajat ovat kesätyössä Järvenpään kaupungin viestintätiimissä.

Järvenpääduunissa-tarinoissa esitellään Järvenpään kaupungin työntekijöitä ja heidän kaupunkilaisten eteen tekemää vaikuttavaa työtään.

Kirjoittaja:

Jaa juttu:

Kirjoittaja: