Takaisin listaukseen
Blogi

Kotiseuturakkaus löytyi Järvenpäästä

Järvenpäättäjät
Kuva: Mervi Heinaro Photography

”Jos ihmisellä on koti,

se on kai siellä missä hän

ymmärtää ympäristönsä”

Kirjailija Eeva-Liisa Manner

Olen elämäni aikana kokenut monia muuttoja, varsinkin lapsuudessa ja nuoruudessa. Synnyin Espoon Matinkylässä, josta muutettiin Helsinkiin (Herttoniemi, Katajanokka, Kannelmäki, Kontula, Vartiokylä). Helsingin lähiöt olivat minulle se ympäristö, jossa kotini oli. En kokenut olevani niinkään helsinkiläinen kuin kontulalainen, kannelmäkeläinen jne. Varhaisaikuisuuden vietin Vantaalla, josta sitten varhaisessa keski-iässä muutin Järvenpäähän. En ole erityisesti jäänyt kaipaamaan entisiä kotipaikkoja, siellä olleita ihmisiä kylläkin. Järvenpäässä yhdistyvät järvenpääläisyys ja järvenpääläiset riippumatta siitä, millä alueella kaupungissa asuu. Täällä voi ymmärtää ympäristönsä.

Kun muutin Järvenpäähän parikymmentä vuotta sitten, löysin täältä kotiseuturakkauden. Se hiipi pikku hiljaa sydämeeni. Huomasin, että kotiseuturakkaus on tarttuvaa, kun ymmärsin, miten ylpeitä järvenpääläiset kotikaupungistaan olivat. Alkuunhan sitä ei ollut aito järvenpääläinen vaan ”muualta tullut”. Pikku hiljaa tutustuessani paljasjalkaisiin järvenpääläisiin aloin ymmärtää järvenpääläisyyttä ja sitä, miten me järvenpääläiset teemme Järvenpään. Nyt tunnen olevani kotona ja kotiseuturakkauden sisälläni kasvaessa olen oppinut ymmärtämään, miten täällä syntyneet, kasvaneet ja eläneet näkevät kaupunkimme hieman eri silmin kuin tänne vasta muuttaneet. Yhteinen näkemys voi kuitenkin syntyä yhteisen ymmärryksen ja kotiseuturakkauden kautta.

Järvenpää otti minut hyvin vastaan ja tarjosi lähellä monia minulle tärkeitä asioita. Tutuiksi tulivat Järvenpään tarjoamat mahdollisuudet. Täältä löytyy kaikki tarpeellinen ja jos ei löydy, käy matka isoon kaupunkiin kätevästi puolessa tunnissa junalla. Meillä on upea Rantapuisto, jossa käyskentely on aina yhtä mukavaa ja rentouttavaa, säällä kuin säällä. Vanhankylänniemeen on tehty kevyen liikenteen väylä, jota pitkin matka pyörällä taittuu nopeasti. Jos haluaa vielä lähemmäksi luontoa, on Lemmenlaakso paikka, jossa voi harrastaa raskaampaakin samoilua metsässä. Luonto ja sen tarjoamat mahdollisuudet ovat tärkeitä sekä mielen että ruumiin hyvinvoinnille ja terveydelle.

Yhtä tärkeää on se yhteisöllisyys ja tekemisen meininki, minkä pystyy peräti aistimaan Järvenpäästä. Tätä meidän pitää yhteisesti vaalia ja mahdollistaa kaupunkimme asukkaiden osallistuminen entistä paremman ja asukasystävällisemmän elinympäristön kehittämiseen ja vaalimiseen. Järvenpään menestyminen on meidän yhteinen asia. Järvenpääläiset muodostavat kaupunkimme hengen ja sen ytimen.

Järvenpää on kasvanut väestöltään ja kehittynyt elinvoimaltaan näiden vuosien aikana pysyen kuitenkin lyhyiden matkojen kaupunkina. Tänne on tullut paljon uusia yrityksiä, työpaikkoja ja asuntoja, koteja järvenpääläisille.  Joitakin Järvenpään kasvuvauhti hirvittää, mutta itse olen sitä mieltä, että mieluummin vetovoimainen ja houkutteleva kuin näivettyvä kaupunki.

Järvenpää on pysynyt kasvusta huolimatta asuntokannaltaan monipuolisena. Täältä löytyy eri tarpeisiin ja elämäntilanteisiin vaihtoehtoja. Olen törmännyt äänenpainoihin, joilla haluttaisiin sulkea Järvenpään ovet ”huonoilta” veronmaksajilta. Ajatus, jota en voi ymmärtää. Tämän päivän huono veronmaksaja voi olla huomispäivän erinomainen veronmaksaja. Veronmaksukyvyn kannalta tärkeää olisi huolehtia syrjäytymisen ehkäisystä, mielenterveyden hyvinvoinnista ja pitää yllä ajatusta, että me olemme Järvenpää. Ei karsinoida ihmisiä, ei suljeta heitä ulkopuolisiksi. Ei mitätöidä, vaan huolehditaan kaikkien järvenpääläisten hyvinvoinnista tasapuolisesti. Järvenpää kuuluu muillekin kuin tietyssä elämäntilanteessa oleville ”hyville veronmaksajille”. Meistä jokainen voi pudota hyvinkin nopeasti ja yllättäen ”hyvästä veronmaksajasta” sinne ”toiselle puolelle”, mutta toisaalta elämäntilanteen muuttuessa nousta takaisin rakentamaan yhteistä hyvinvointia.

Järvenpääläisenä olen saanut olla ylpeä kotikaupungista monella tavalla. Tunne, kun tietää olevansa kotona eikä kaipaa muuttoa muualle ja haluaa rakentaa yhteistä tulevaisuutta juuri tässä kaupungissa, tarkoittaa minulle kotiseuturakkautta, jota haluan jakaa ympäristööni.

Pirjo Komulainen
Kaupunginvaltuutettu
Kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja

Järvenpäättäjät-blogissa kaupunkimme luottamushenkilöt kertovat lähellä sydäntään olevista, meille kaupunkilaisille tärkeistä asioista.

Kirjoittaja:

Pirjo Komulainen

Jaa juttu:

Kirjoittaja:

Pirjo Komulainen