Hyppää sisältöön

”Kokeillaan ja otetaan opiksi kaikki tulevaisuutta varten” – Mestaritoiminta Oy pilotoi rohkeasti työllistämisehtoa hankintaansa

Työllistämisehdot hankinnoissa on valtakunnallisesti vielä melko uusi ilmiö. Niillä kuitenkin edistetään kuntalaisten työllistymistä. Työllistämisehtojen asettaminen koskettaa monia tahoja, kuten esimerkiksi tilaajia, palveluntoimittajia, hankinta- ja työllisyyspalveluja sekä näiden tahojen välistä vuoropuhelua. Tässä jutussa kerromme kokemuksia ehtojen asettamisesta nimenomaan tilaajan näkökulmasta.

Järvenpään kaupunki on liikelaitostanut toimintojaan esimerkiksi kiinteistöjen kunnossapidon ja korjaamisen osalta. Monet järvenpääläisten palvelujen toteuttamista ja rakentamista koskevat hankinnat ovat menneet ulkoistamisen mukana. Vuosi sitten kaupungin osaamis- ja työllisyyspalvelut sekä hankintapalvelut käynnistivät Mestaritoiminta Oy:n kanssa keskustelut työllistämisehtojen mahdollisuuksista liikelaitoksen hankinnoissa.

”Huolellinen suunnittelu ja perehtyminen yksinkertaistaa”

Allekirjoittaneen kontaktoidessa aiheen tiimoilta ensimmäistä kertaa Mestaritoiminnan tiimiä, olivat kaikki asian suhteen avoimia kuulemaan lisää. Ideat suorastaan pursuilivat. Mestaritoiminta Oy:n rakennuttajapäällikkö Teemu Jaakkola otti konkreettisesti koppia ensimmäisestä hankinnasta työllistämisehdolla. Mieleen tulikin paljon pohdittavaa.

– Kyllä se alkuun hämmensi, että mitä kaikkea tässä pitäisi ottaa huomioon. Työllistämisehtohan tuli ikään kuin kaupungilta annettuna. Kaupunki pyysi ottamaan ehdot huomioon seuraavissa hankkeissa, hän naurahtaa ja lisää, että teemaa lähdettiin avaamaan Järvenpään kaupungin toimesta pikkuhiljaa esimerkkien kautta.

Mukana sparraamassa oli kaupungin hankinta-asiantuntija, osaamis- ja työllisyyspalveluista erityisasiantuntija sekä Mestaritoiminnan hankintakonsultti.

– Kun tietoa ja esimerkkejä käytiin läpi, ymmärrettiin lopulta yksinkertaistaa asiaa, Jaakkola palaa ajatuksissaan yhteistyön alkumetreille.

Mestaritoiminnan Järvenpään Yhteiskoulu (JYK) -hankkeessa päätettiin lähteä liikkeelle matalalla kynnyksellä, sillä kyseessä oli ensimmäinen hankinta työllistämisehdolla ja rakennusurakkasopimuksen kesto noin puolitoista vuotta. Sanktion määrittäminen ja ehdon pisteytyksen arviointi vei Jaakkolan mukaan aikaa, sillä valmista esimerkkiä juuri tämäntyyppisestä rakennushankkeesta ei ollut Järvenpäässä.

– Piti määritellä sanktiosta sen suuruinen, ettei siitä tule kynnyskysymystä tarjoajille. Sanktioksi ehdon täyttämättä jättämiselle muotoiltiin maltillinen 20 000 euron sakko. Hankinnan kokonaisarvo on noin 15 miljoonaa euroa, mutta sanktio tulee suhteuttaa rakennusliikkeen katteeseen eikä hankinnan kokonaisarvoon.

– Ehtoa taas piti pisteyttää siten, että se on arvoltaan houkuttava muttei liian suuri. Ehdon mukaan toimittajan tulisi työllistää pitkäaikaistyötön kuuden kuukauden työsuhteeseen. Työllistämisohjeistuksessa kerrottiin muun muassa, että kaupungin osaamis- ja työllisyyspalvelut voivat auttaa sopivan henkilön löytymisessä työpaikkaan. Lopulta saatiin yhteistyöllä muotoiltua ehto oikeisiin mittasuhteisiin muuhun hankintaan nähden, Jaakkola summaa.

“Tarjousta ei jätetä tekemättä työllistämisehdon vuoksi”

Jaakkola järjesti palveluntuottajaehdokkaille markkinakartoitustilaisuuden, jossa otettiin esille myös työllistämisehto.

 – Osalle yrityksistä työllistämisehto oli ihan uusi juttu, osa oli taas kuullut asiasta ja totesivat työllistämisehtojen olevan nykyaikaa. Kuitenkin yritysten näkökulma oli asiaan, että tarjousta ei jätetä lähettämättä työllistämisehdon vuoksi, Jaakkola kertoo.

Ketä Jaakkolan mielestä palvelua hankkivan tahon tulisi konsultoida työllistämisehdon asettamisessa hankintapalvelujen lisäksi?

– Suositan ehdottomasti yritysten kanssa tehtävää vuoropuhelua. Markkinakartoitustilaisuudessa voi ottaa erilaisia työllistämisehtomääritelmiä keskusteluun ja kysyä, millaisia ajatuksia ne yrityksissä herättävät. Hyvä on myös konsultoida yritystä, joka on ottanut ehdon käyttöön ja pyytää palautetta kokemuksista sekä hyödyntää sitä jatkossa.

Mutta miten lopulta kävi, tuliko tarjouksia aiempaa vähemmän tai nousiko hankinnan hinta, kun siihen asetettiin työllistämisehto?

– Normaalisti tämänkaltaiseen hankintaan tulee 2–4 tarjousta. Nyt tuli kaksi tarjousta.

Jaakkolan mukaan tarjousten määrä ei kuitenkaan johtunut työllistämisehdon käytöstä.  

– Taustalla on paljon muita tekijöitä. Esimerkiksi tilauskirjat ovat täynnä, kuten tällä hetkellä usein on tällä toimialalla, hän kertoo ja lisää, että hankinnan hinta pysyi ennallaan aiempiin vastaaviin hankintoihin verrattuna. 

Kertyneen kokemuksen pohjalta Jaakkola on sitä mieltä, että lähtisi asettamaan työllistämisehtoja tuleviinkin hankintoihin.

– Tämä on nyt koeponnistus. Katsotaan, miten työllistämisehdon täyttyminen hoituu ja otetaan kaikesta opiksi. Remontteja ja rakennushankkeita on tulossa lähitulevaisuudessa.

Kesän jälkeen Mestaritoiminta Oy:llä aloittanut projektipäällikkö Hanna Pölkki kuuli työllistämisehdoista ensimmäistä kertaa. Kokeneena hankinta-alan asiantuntijana Pölkki pääsi kuitenkin infomateriaalien pohjalta nopeasti kärryille. Pölkki on Jaakkolan kanssa samaa mieltä jatkosta.

Työllistämisehdot ovat yksi mahdollisuus tuoda toteen julkisten hankintojen yhteiskunnallista vaikuttavuutta ympäristö- ja resurssiviisauskriteerien ohessa. Suhtaudun tähän teemaan positiivisesti ja huomioin ehdot Mestaritoiminnan hankinnoissa jatkossakin.

Mestaritoiminta Oy:n rakennuttajapäällikkö Teemu Jaakkola ja projektipäällikkö Hanna Pölkki.

Kuvat: Mestaritoiminta Oy

Kirjoittaja Marjo Kanninen työskentelee osaamis- ja työllisyyspalvelujen erityisasiantuntijana Järvenpään kaupungilla. Mestaritoiminta Oy vastaa Järvenpään kaupungin kiinteistöjen rakennusten kunnossapidosta ja korjaamisesta sekä Järvenpään Mestariasuntojen asuinkiinteistöjen yleisten tilojen siivouspalveluista. Se vastaa myös kohteiden rakennuttamisesta aina hankesuunnittelusta takuuajan loppuun asti yhdessä käyttäjän kanssa.

Lue myös:
Alltime otti työllistämisehdon henkilöstösuunnitelmaan

Järvenpääduunissa-tarinoissa esitellään Järvenpään kaupungin työntekijöitä ja heidän kaupunkilaisten eteen tekemää vaikuttavaa työtään.

Footer is loading...