A

Järvenpään taidemuseo tuo Tallinnaan kultakauden taideklassikot

09.08.2019

Torstaina 15.8. avataan tallinnalaisessa Adamson-Ericin museossa näyttely Kylässä. Eero Järnefelt ja Venny Soldan-Brofeldt. Näyttely merkittävistä Suomen kultakauden taiteilijoista on valmistunut Järvenpään taidemuseon ja Adamson-Ericin museon yhteistyönä, ja on osa Viron taidemuseon 100-vuotisjuhlaohjelmaa.

Sarvikallio

Eero Järnefelt. Sarvikallio – Christian ja Nelma. 1912. Järvenpään taidemuseo.
Valokuva: Matias Uusikylä

Näyttelyssä on esillä yli 70 teosta – värikylläisiä maisemia, luonnonlyriikkaa, ystävien ja lasten muotokuvia sekä arkielämän sommitelmia. Kaikki teokset ovat osa Järvenpään taidemuseon runsasta Järnefeltin ja Soldan-Brofeldtin kokoelmaa, ja ne ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä Suomen rajojen ulkopuolella.

– Järvenpään taidemuseolla on ilo esiintyä kesän ja syksyn aikana Tallinnassa, vanhankaupungin sydämessä sijaitsevassa Adamson-Eric-museossa. Näyttely kunnioittaa Viron valtion ja taidemuseon 100-vuotisjuhlavuotta. Museoidemme välinen yhteistyö lähti liikkeelle Suomen 100-vuotisjuhlasta. Onkin hienoa, että saamme nyt näyttelyillä juhlia 100-vuotiasta Viroa samalla kun Viron taidemuseo viettää upeaa juhlavuottaan, kommentoi Järvenpään museopalveluiden päällikkö Hanna Nikander.

Järvenpään kauniissa luonnossa Tuusulanjärven maalauksellisilla rannoilla syntyi 1890-luvulla kansallisromanttinen taiteilijayhteisö, jossa vaikuttivat taiteilijat Eero Järnefelt, Venny Soldan-Brofeldt ja Pekka Halonen, säveltäjä Jean Sibelius sekä kirjailija Juhani Aho. Heitä yhdistivät sekä ystävyys että perhesiteet. Järnefeltin ja Soldan-Brofeldtin luomistyön huippu osui aikaan, jolloin vuorovaikutuksessa kansainvälisten taidesuuntausten kanssa syntyi suomalaisen identiteetin ja kansallisaatteen visuaalinen kieli.

Kulttuuri maiden välisenä siltana

Näyttely on osa Adamson-Ericin museon ja Järvenpään taidemuseon laajempaa yhteistyötä. Järvenpäässä avautuu vastavuoroisesti lokakuussa näyttely Viron 1900-luvun keskeisen modernistin Adamson-Ericin taiteesta.

– Kulttuuri on aina toiminut maidemme välisenä siltana. Toivonkin, että myös suomalaisille muodostuu yhteistyömme kautta parempi tuntemus Viron taiteen klassikosta Adamson-Ericistä, pohtii kuraattori Kersti Koll Adamson-Ericin museosta.

Näyttely tarjoaa mahdollisuuden palauttaa mieliin Itämeren alueen historiallisia yhteyksiä laajemminkin: suomalaisen taiteen tunnetuimpiin klassikoihin kuuluvan Eero Järnefeltin äidinpuoleisen suvun juuret ulottuva myös Viroon. Taiteilijan äidin, Elisabeth Järnefeltin (s. Clodt von Jürgensburg, 1839‒1929) yhden esi-isän, Vironmaan maaneuvoksen ja Liivinmaan maamarsalkan Gustav Adolf Clodtin vuonna 1673 rakentama kappeli sijaitsee Nigulisten kirkossa, Adamson-Ericin museon välittömässä läheisyydessä.

Näyttelyn avajaisiin osallistuu sekä Eero Järnefeltin että Venny Soldan-Brofeldtin jälkeläisiä.

Näyttelyyn liittyy useita yleisötilaisuuksia ja opetustapahtumia sekä lasten kesäinen taideleiri. Ensimmäinen kuraattorikierros järjestetään perjantaina 16.8. klo 12. Näyttelyä esittelee englanniksi Järvenpään museopalveluiden päällikkö Hanna Nikander.

Museon kellarikerroksessa voi katsella filmejä Eero Järnefeltistä ja Venny Soldan-Brofeldtista, ja Taidekellarissa voi harjoittaa luovaa toimintaa.

Näyttelyn avajaiset ovat osa 30-vuotisjuhlavuottaan viettävän Helsingin taiteiden yön Tallinnan satelliittiohjelmaa. Sen puitteissa Niguliste-kadun viheralueella järjestetään näyttelyn innoittamana 15.8. klo 16‒19 yhteistyössä Suomen Viron-instituutin, Viron lastensuojeluliiton sekä Lastensuojelun Keskusliiton kanssa taidetyöpaja lapsille ja nuorille.

Näyttely on esillä 1.12.2019 saakka.

Näyttelyn lehdistöalbumi

  • Näyttelyn kuraattori: Hanna Nikander (Järvenpään taidemuseo)
  • Koordinaattori: Kersti Koll (Adamson-Ericin museo)
  • Näyttelyarkkitehti: Osmo Leppälä
  • Graafinen suunnittelu: Maria Appelberg

Kiitämme: Viron kulttuuriministeriötä, Tuglas-seuraa sekä Suomen Viron-instituuttia Tallinnassa

Lisätietoja:

Hanna Nikander
Näyttelyn kuraattori
Järvenpään taidemuseo, johtaja
puh. 040 315 2587
hanna.nikander(at)jarvenpaa.fi

Kersti Koll
näyttelyn koordinaattori
Adamson-Ericin museo, kuraattori
puh. + 372 5813 6012; +372 644 5838
kersti.koll@ekm.ee

Heleri Michalski
viestintäasiantuntija
puh. + 372 5559 7131
helerimichalski@gmail.com

Takaisin