A

Osallistuvan budjetoinnin ideoita Järvenpään juhlavuodelle

26.06.2020

Järvenpään kaupungin kulttuuripalvelut varaa 50 000 euroa osallistuvaan budjetointiin. Ideahaku on auki 30.9.2020 asti. Myös Järvenpään Palloseura JäPSin pelaajat ja Hyvä kasvaa Järvenpäässä -asukasliikkeen aktiivit tsemppaavat ideoimaan, vaikka keskellä kesähellettä!

Osallistuva budjetointi on kansanvaltaa, jolla tullaan rakentamaan ainutlaatuista kaupunkikulttuurin juhlavuotta 2021. Koko vuosi on omistettu 70-vuotiaan Järvenpään juhlistamiseen.Kaupunkikulttuuriin ideoita voi kirjata verkkokyselyyn www.jarvenpaa.fi/osallistuvabudjetointi aina syyskuun loppuun.

kuvakaappaus_roope_JäPs

HKJ_osbu_video_kulttuuria lasikuistilla

 

Katsaus ideoihin 26.6.2020

Järvenpääläisiltä (ja myös muilta) onkin ideoita jo poikinut. Kaupunkikulttuurin laajan teeman alle mahtuu muun muassa maastopyöräilyä, tietokirjallisuuden päivää, skeittaus- ja skuuttausvalokuva-näyttelyä, performanssia ja useampi ehdotus kirsikkapuupuiston istuttamiseksi Rantapuistoon.

Brasiliassa 1980-luvulla kehitetty osallistuva budjetointi syntyi sosiaalisten olojen parantamiseen, ja siihen se edelleenkin sopii. Tällaisia ehdotuksia muistuttavat nuorisokahvila Niemennokan huvilaan tai kaupunkilaisen välinelainaamo Tuusulanjärveen tutustumiseksi.

Yrittäjät ovat tärkeässä roolissa tekemässä juhlavuotta, joten esimerkiksi historia-aiheiset opastukset tai paikallisen yrittäjän seinään taiteiltu Järvenpää-aiheinen seinämaalaus ovat nyt ehdotettuja esi-merkkejä, miten yrittäjä voi hakea mukaan bisneksellään.

Sinä päätät

Osallistuvan budjetoinnin ehdotuksista äänestetään lokakuussa 2020. Äänioikeutettuja ovat kaikki yli 13-vuotiaat. Ideointivaihetta pidennettiin, ja äänestysaikaa siirrettiin myöhäisemmäksi koronavirus-pandemian poikkeusolojen takia.

Valtaa ja vastuuta

Inspiroidu sinäkin tekemään ehdotus, joka toteutuu Järvenpäässä. Toiveena on, että ehdottaja ottaa vastuuta myös toteutuksesta: kaupunki ei lähtökohtaisesti toteuta tai ylläpidä ideoita, vaan vastuu on ehdottajalla. Kannattaa ehdottaa, mikä yhteisö, yhdistys, instituutio, ammattikunta tai harrastajaporukka ovat toteuttajia. Ideointiin saa myös tukea niin sanotulta osbu-delegaatiolta, katso yhteystiedot www.jarvenpaa.fi/osallistuvabudjetointi

Inspiraatiota
https://youtu.be/c7CJqPa9LKQ JäPsin pelaajat heittelevät ideoita (ja palloa)
https://youtu.be/1lItBX0c_YQ Hyvä kasvaa Järvenpäässä -asukasliikkeen aktiivit ryhtyvät tuumasta toimeen.
Lisätietoja: osallisuuden erityisasiantuntija Pilvi Kallio-Meriläinen, p. 040 315 3737 (lomalla 8.7.-22.7.) etunimi.sukunimi@jarvenpaa.fi

Takaisin