A

Tuusula ja Järvenpää: Hiilineutraali liikenne vaatii yhteistyötä – Olemme valmiita yhteisiin kokeiluihin!

21.03.2019

Uudenmaan liiton, Tuusulan kunnan ja Järvenpään kaupungin yhteistiedote 21.3.2019

Tuusulan pormestari Arto Lindberg ja Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen uskovat, että erilaistenkin kuntien kannattaa kehittää yhdessä hiilineutraalia liikennejärjestelmää.

Maaseutuvaltainen Tuusula ja kaupunkimainen Järvenpää tarjoavat yhdessä oivan testialustan älyliikennepalveluiden tuottajille. Kuntajohtajien mukaan kannattaisi testata etenkin sellaisia eri kulkumuotoja yhdisteleviä älypalveluita, jotka toimiessaan palvelisivat koko Suomea – niin kaupunkeja kuin maaseutua.

Molemmat ilmaisevat olevansa kiinnostuneita yhteistyömahdollisuuksista, jossa katsottaisiin liikennejärjestelmää yksittäistä kuntaa laajemmalta alueelta.

– Kaupungit ja kunnat eivät yksin selviä päästövähennyksiin liittyvistä haasteista, mutta ovat avainasemassa yhteistyön luomisessa ja toimivien ratkaisujen mahdollistajana, pormestari Lindberg ja kaupunginjohtaja Naukkarinen toteavat yhdessä.

Molemmat kunnat ovat sitoutuneet Uudenmaan maakuntaohjelmaan, jossa tavoitteena on saavuttaa hiilineutraali Uusimaa vuoteen 2035 mennessä. Järvenpää on asettanut saman myös omaksi tavoitteekseen.

– Järvenpään tiivis kaupunkirakenne ja sijainti pääradan varrella mahdollistavat, että voimme helpommin tukeutua raideliikenteeseen ja pyöräilyyn. Järvenpää voisi myös olla ihanteellinen koealusta robottibussien, yhteiskäyttöautojen ja älykkäiden pysäköintiratkaisujen kaltaisille palveluille, sanoo kaupunginjohtaja Naukkarinen.

Tuusula sen sijaan on suuri kunta kolmine keskuksineen, joista vain Jokela on radan varressa. Tuusulalle ominaista on maantieteellinen hajanaisuus. Silti sekin voi monin tavoin edistää hiilineutraalia liikkumista.

– Yksityisautoilusta on vaikea luopua, mutta voimme luoda rakenteita, jotka tukevat sähköautojen ja eri kulkumuotoja yhdistävien älypalvelujen käyttöä. Myös autojen käyttökapasiteetin lisääminen olisi tehokasta: nyt liian monessa autossa liikkuu vain kuljettaja. Tuusulan kaltaisen kunnan kannattaa panostaa myös liikkumisen vähentämiseen, kuten etätyöhön. Uuden työkulttuurin ja teknologian hyödyt ovatkin ytimessä vuoden 2020 asuntomessualueemme suunnittelussa, kertoo pormestari Lindberg.

Valtakunnallinen seminaari liikkumisen tulevaisuudesta Tuusulanjärvellä 21.–22.3.

Tuusula ja Järvenpää isännöivät yhdessä valtakunnallista Tulevaisuus liikuttaa -ennakointiseminaaria, joka järjestetään 21.–22.3. Gustavelundissa. Kansallisen ennakointiverkoston tapahtuma kokoaa eri alojen ammattilaiset yhteen luotaamaan tulevaisuutta.

Tänä vuonna seminaarin aiheena on liikkumisen tulevaisuus. Kahden päivän aikana pohditaan, miten ihmiset ja bisnes liikkuvat tulevaisuudessa, ja miten se vaikuttaa ympäristöön. Tapahtuman järjestää Uudenmaan liitto yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön sekä Kuntaliiton kanssa.

 Olli Naukkarinen ja pyörä

Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen kulkee pyörällä ympäri vuoden
Kuva: Järvenpään kaupunki

Arto Lindberg_käsitelty

Tuusulan pormestari Arto Lindberg jäätaiteen äärellä
Kuva: Tuusulan kunta

Yhteystiedot ja lisämateriaalit

Tuusula:
Pormestari Arto Lindberg, puh. 040 314 310, etunimi.sukunimi@tuusula.fi
Viestintäpäällikkö Paula Kylä-Harakka, puh. 040 314 2004, paula.kyla-harakka@tuusula.fi

Järvenpää:
Kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen, puh. 040 315 2230, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi
Viestintäjohtaja Heli Vastamäki, puh. 040 315 3100, heli.vastamaki@jarvenpaa.fi

Järvenpään ympäristötyön nykytila ja kehitysmahdollisuudet -selvitys (pdf )

Lisätietoa Tulevaisuus liikuttaa -tapahtumasta:
Erityisasiantuntija Rosa Tuomi, Uudenmaan liitto, puh. 050 563 0375, rosa.tuomi@uudenmaanliitto.fi
https://www.uudenmaanliitto.fi/ennakointiseminaari2019

Seminaarin ensimmäisen päivän ohjelmaa voi seurata myös livelähetyksenä, tai katsoa myöhemmin tallenteena.
Linkki torstaipäivän livelähetykseen

Lisätietoa ennakointityöstä:
Kansallinen ennakointiverkosto
Uudenmaan liiton alueellinen ennakointityö
Lisätietoa maakunnallisesta hiilineutraaliustyöstä

Takaisin