A

Tarinaa kertova kaitaliina solmii Japanin ja Järvenpään

31.12.2018

"Tarinaa kertova kaitaliina" on japanilaisen taiteilija Tomoko Konoiken ja järvenpääläisten käsityön ja taiteen opiskelijoiden yhteisprojekti, joka on auki Järvenpää-talon Galleria Järnätissä 9.1.–3.2.2019.

Projektiin osallistujat, kuusitoista Järvenpään Opiston opiskelijaa ja opettajaa, ovat kertoneet elämästään tarinan, jonka Konoike on kuvittanut. Osallistujat ovat tehneet kuvitetuista tarinoista käsityöteoksia. Kun teokset asetetaan vierekkäin pöydälle, niistä muodostuu pitkä kaitaliina.

– Olen tehnyt saman projektin myös muualla Japanissa sekä Tasmaniassa, Australiassa. Tähän asti projekteissa on tehty noin 150 liinaa. Järvenpään "Tarinaa kertova kaitaliina" on ensimmäinen kaitaliinaprojektini Suomessa, Konoike kertoo.

Järvenpään näyttelyssä on mukana myös japanilaisten käsityöntekijöiden töitä. Osa on tehty samojen piirustusten pohjalta, joita Konoike on tehnyt järvenpääläisille käsityöntekijöille.

Osallisuutta synnyttävä yhteisprojekti

Järvenpään Opiston ja Konoiken yhteisprojektissa osallistujat kertovat tarinansa uudelleen käsin tehtynä työnä. Projektin osallistujat ovat Opiston taitavia käsityön ja kuvataiteen opiskelijoita, jotka ovat valmistaneet Konoiken tekemistä lyijykynäpiirustuksista käsityöteokset erilaisilla tekniikoilla, materiaaleilla (puu, tekstiili, paperi) ja lähestymistavoilla.

Ensimmäisessä tapaamisessa keväällä 2018 projektiin osallistuvat kertoivat oman muiston, joka on jäänyt mieleen tai tarinan, joka on jäänyt kertomatta. Tarinat olivat erilaisia: osa vähän surullisia, ihmeellisiä, järkyttäviä ja kauniita, vanhoja tai lähemmäksi nykypäivää sijoittuvia.

Osallistuneille projekti on ollut merkityksellinen matka suomalaisten ja japanilaisten tarinoiden maailmaan.

Muistot ja tarinat yhdistyvät pistoissa

Konoike haluaa tuoda esiin taiteen ja käsityön avulla sisällämme olevia tarinoita ja tunteita. Käsityö on viestintäkanava, jossa on erityistä vahvuutta, mitä ei löydy taidemaalauksesta tai valokuvasta.

– On ollut jännittävää tehdä projektia Suomessa ja Japanissa, jotka ovat kaukana toisistaan. Mielikuvituksessani tapasin ihmiset, joita en ole koskaan oikeasti tavannut, ja piirsin kuvat kaukana Tokiossa. Piirustusten linjat Japanissa ja ompelulangat Suomessa kytkeytyivät yli ajan ja paikan, Konoike toteaa.

Näyttelyn avajaiset ovat 8.1.2019 klo 17–19 Järvenpää-talon Galleria Järnätissä. Myöhemmin työt siirtyvät näyttelyyn Japaniin.

Konoike on arvostettu, kansainvälinen taiteilija, joka on tehnyt erityyppisiä teoksia ympäri maailmaa. Tomoko Konoiken teoksia on ollut nähtävillä Suomessa Ajan Kaiku -näyttelyssä Keravan Sinkka-taidemuseossa keväällä 2018.

Lisätietoja:

Näyttelyn koordinaattori, dosentti Mikako Iwatake, p. 040 508 0660, etunimi.sukunimi@professori.fi
Taitoaineiden suunnittelijaopettaja Sanna Tuokko, Järvenpään Opisto, p. 040 315 2767, etunimi.sukunimi@jarvenpaa.fi

Takaisin