A

Rakennuttajailtapäivässä esiteltiin Järvenpään aluekehityksen kärkihankkeita

09.10.2020

Järvenpään kaupunkikehitys järjesti iltapäivän rakennuttajille 7.10.

Olli Keto-Tokoi

Iltapäivään saapui reilu 30 alan eri toimijaa. Paikallaolijat olivat kiinnostuneet kaupungin maankäytön linjauksista sekä erityisesti lähiaikoina julkaistavista kilpailutuksista.

– Tämä on Järvenpään toimintamalli – teemme kaupunkikehittämistä yhdessä toimijoiden kanssa. Haluamme kertoa etupainotteisesti tulevista hankkeista sekä käydä avointa vuoropuhelua rakennuttajien kanssa, kertoo kaupunkikehitysjohtaja Olli Keto-Tokoi.

Tilaisuudessa kaavoitusjohtaja Juhana Hiironen esitteli kaupunkikehityksen suuret linjat ja toimintaympäristöä määrittelevät muutostekijät.
Isoja megatrendejä on paitsi kaupungistuminen myös se, millaista on Järvenpään kannalta haluttu kaupunkikehityksen tiiviys, sekoittuneisuus ja saavutettavuus (DMA) sekä miten näitä avaintekijöitä voidaan hallita tai kehittää. Tulevaisuuteen vaikuttavat olennaisesti myös ilmastonmuutos- ja resurssiviisauskysymykset.

Järvenpään hiljattain hyväksymä tuore MAL-sopimus tuonee uutta esimerkiksi raidekapasiteettiin. Tulevan Pasila–Riihimäki 2. vaiheen toteutus mahdollistaa sen, että junavuoroja saadaan nykyiseen verrattuna tuplasti. Järvenpäässä tämä näkyisi arviolta 2024–2025.

Asuntotuotannon puolella Järvenpää on saanut 20 miljoonan euron käynnistysavustuksen sosiaaliseen asuntotuotantoon. Kun myös kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tuottavan A-kruunun tuotanto laajenee koko Helsingin seudulle ja Kuuma-seudulle, Järvenpää monipuolistaa edelleen asuntokantaansa.

Perhelää, Ainolaa, Sävelpuistoa, Vanhankylänniemeä ja Seutulaa

Martina Jerima ja Juhana Hiironen

Järvenpään uusi yleiskaava 2040 on parhaillaan ehdotusvaiheessa. Yleiskaavassa tarkastellaan kaupungin maankäyttöä vuoteen 2040 saakka, jolloin kaupungissa arvioidaan asuvan noin 60 000 asukasta ja 15–17 000 työpaikkaa.

Järvenpään hankekehityspäällikkö Martina Jerima kävi yksityiskohtaisemmin läpi Järvenpään kaupungin merkittävimmät aluekehityshankkeet seuraavien kymmenen vuoden ajalle.

– Järvenpään vahva kasvu jatkuu. Vielä loppusyksyn aikana julkaisemme Sävelpuiston laatukilpailun ja ensi vuoden alkupuolella käynnistyy toden teolla Ainolan aluekeskuksen kehittäminen. Vuosina 2022–2025 lähtevät rakentumaan myös Vanhankylänniemi ja Seutulan alue, kertoi Jerima.

Keskustaan rakentuvat Perhelä ja OP-kortteli ja myös Vanhankylänniemi ja Kyrölän alue kehittyvät. Pien-, rivi- ja kerrostaloja on puolestaan kaavailtu Sävelpuiston alueelle, joka valmistuu arviolta vuonna 2022.

Yleisöä

Perhelän 300 asuntoa ja liiketiloja sisältävä hybridikortteli valmistuu näillä näkymin vuonna 2023. Uusi OP-kortteli rakennetaan vanhan purettavan OP-korttelin tilalle samalla lailla hybridikorttelina, johon valmistuu 450 asuntoa. OP-korttelin rakennustyöt käydään vuosien 2028–33 välisenä aikana.

– Tarkoitus on myös jatkossa järjestää vastaavia tilaisuuksia ja kertoa siitä, missä kaupunkikehittämisessä mennään. Uskomme, että tällaisella hyvällä yhteistyöllä pääsemme hankkeissamme parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, tiivistää kaavoitusjohtaja Hiironen.

Kuvat: Salla Niemelä

Lisätietoja:

Salla Niemelä, projektipäällikkö, puh. 040 315 2344, etunimi.sukunimi@jarvenpaa.fi
Martina Jerima, hankekehityspäällikkö, puh. 040 315 2282, etunimi.sukunimi@jarvenpaa.fi
Juhana Hiironen, kaavoitusjohtaja, puh. 040 315 2447, etunimi.sukunimi@jarvenpaa.fi

Takaisin