A

Sitku-onnellinen ja uusia urapolkuja

13.10.2016

Tyylikäs lukijamme, tämä puudeli on nyt kovasti innoissaan, sillä toinen maanantai (enkä tarkoita nyt sitä bändiä) on ohi Tunnista itsesi-kurssista. Kouluttajat Erja ja Sari olivat ihan, että Wau miten mahtava ryhmä heillä onkaan. Sari kokee saavansa hyvää harjoitusta pilottiryhmäläisiltään ja tunnistaa jo nyt, että tämä tuote täytyy paketoida ja myydä eteenpäin. Palaute kurssilaisilta on edelleen positiivista:

"Kouluttajat, jotka haluavat olla juuri siinä missä ovat eivätkä missään muualla = parhautta, ei voi muuta sanoa!"

"Oli antoisa kurssipäivä. Avasi taas enemmän itsetuntemusta ja antoi työllistymiseen tarvittavia työkaluja. Kiitos kouluttajille!"

Innostuneeksi allekirjoittaneen olon sai myös se tosiasia, että Tunnista itsesi -kurssi on jo auttanut ihmisiä urallaan eteenpäin. Eräs ryhmäläisistä, Anna Puhakka sai idean, jonka hän esitteli lyhyesti työvalmentajallemme Heidi Pellille. Heidi taas laittoi idean minulle meilitse, sillä hänelle tuli tunne, että Annan idea sopisi hyvinkin Tyylillä duuniin-projektiin. Luin meilin ja soitin Annalle. Puhelu oli pitkä ja intensiivinen. Pääsimme samalle taajuudelle vaivattomasti ja Anna Puhakka on nyt uusin Tyylillä duuniin -palvelun tuottaja:).

Anna kertoi, kuinkä hän pitkän työttömyytensä aikana on oivaltanut paljon itsestään ja onnellisuudesta. Keskustelimme Annan kanssa siitä kuinka me ihmiset taivumme helposti ajattelemaan,että onnellisuuden tila on aina kiinni jostakin mitä meillä ei vielä ole. Olen onnellinen sitten kun saan uuden työpaikan...Tulen onnelliseksi sitten kun tervehdyn sairaudestani.... Voin olla onnellinen sitten kun pääsen lomalle tai saan uuden auton.... Onnellinen sitku ja sitku.

Annan mielestä onni on kuitenkin tässä ja nyt, jos niin haluamme eikä se ole kiinni niinkään ulkoisista puitteista. Onnellisuus on mielentila ja asenteesta kiinni. Monesti meillä on paljon asioita elämässämme, jotka ovat hyvin ja jopa aivan mainiosti. Miksi emme keskittyisi olemaan kiitollisia asioista, jotka meillä on jo hyvin sen sijasta, että miettisimme mitä meillä ei vielä ole. 

Tehdään pieni ajatus leikki. Listaa hetki mielessäsi asioita, jotka  sinulla on jo hyvin ja joista voit olla onnellinen. Laita vaikka ihan silmät kiinni ja tunnustele miltä sinusta tuntuu kun mietit noita asioita. Listaa seuraavaksi asiat, jotka sinulta puuttuvat ja ovat mielestäsi onnesi esteenä. Millainen olo siitä tuli? Kumpaa olotilaa haluaisit enemmän elämääsi ja kumpi lista on pidempi? Olipa kumpi tahansa lista pidempi, tämä ei tarkoita sitä etteikö itselleen voisi haluta lisää asioita, pyrkiä tavoitteisiin ja korjata epäkohdat. Eikä se tarkoita sitäkään, että pitäisi vain unohtaa puutteet sekä ongelmat ja jäädä lillumaan pinnallisessa hyvänolon tunteessa unohtaen elämän raadolliset seikat. Ehei, mutta energiaa ja ajatuksiaan kannattaa ehkä suunnata enemmän positiiviisin asiohin, sillä se mihin kiinnittää huomionsa alkaa kummasti lisääntymään.

Allekirjoittanut on huomannut myös edellä mainitun. Oloni oli melko kurja pari viikkoa sitten kun sain oudon silmätulehduksen. Silmät olivat varsin punaiset ja pahasti turvonneet. Ihmiset kyselivät olenko itkenyt, vai väsynyt ja sain osakseni sääliviä katseita. No, oloni oli kyllä varsin kurja. Kuka haluaa kulkea ihmisten ilmoilla Manaajan näköisenä lasittunein silmin. Mietin silloin, että sitku nämä oireet on ohi voin taas rentoutua ja nauttia elämästä. Silmäni eivät kuitenkaan parantuneet muutamassa päivässä ja ne oireilevat yhä voimakkaasti eikä syystä ole mitään tietoa.

Epävarmuus jäytää. Syyksi on leikkisästi ehdoteltu työallergiaa ja miesystäväni on jo epäillyt, että olen hänelle allerginen:). Ymmärsin alkuviikosta oireiden pahetessa jälleen, että tämän haasteen kanssa joudun elämään nyt X-ajan verran. Kun olo on ollut  oikein vaikea, olen keskittynyt ajattelemaan mikä minulla on elämässä hyvin. Listasta tuli hyvin piiitkä. Myönnetään, että välillä repsahdan surkuttelemaan tilannettani ja kiukuttelemaan ärtymystäni kanssakulkijoilleni.  Annan kanssa käyty keskustelu siivitti kuitenkin eteenpäin pitkittyneen tilan hyväksymisessä. Voin olla silti onnellinen monista asioista ja tehdä monia juttuja, vaikka silmät ovat kipeät ja punaiset kuin särjellä, pahemmatkin. Selvitykset ja silmien tervehtyminen voi kestää viikkoja jopa kuukausia, mutta voin siitä huolimatta olla tyyni, hyvinvoiva ja onnellinen.

Jos keskitymme enimmäkseen siihen mitä meiltä puuttuu ja mitä meillä ei ole juuri nyt, lannistumme helposti. Meillä on kurja olo, sillä jotainhan ihmiseltä puuttuu aina. Eihän silloin voi olla tyytyväinen tai onnellinen. Kurja, tyytymätön olo taas syö energiaa.  Kaikilla meillä on varmasti kokemus siitä miten onnellinen ihminen taas huokuu hyvää mieltä ympäristöönsä. Toisille välittynyt onnellisuus bongahtaa bumerangin tavoin takaisin ja onnellinen ihminen pääsee lopulta Annankin mukaan paremmin tavoitteisiinsa.

Kahden kerran luentosarjassa kokemusasiantuntijana Anna Puhakka kertoo omista tunteistaan muunmuassa työttömyyteen liittyen. Hän haluaa jakaa ajatuksia tärkeistä oivalluksistaan, joiden kautta uusi havahtuminen ja asenne elämään on syntynyt, aivan luomuna, kuten Anna toteaa.  Tämän vuorovaikutteisen luennon Anna on jo myynyt ainakin yhdelle työnantajalle. Ja nyt se on Tyylillä duuniin-projektin asiakkaille käytössä maksutta loka-marraskuussa.

Isona Anna haluaa yrittäjäksi ja luulenpa, että hän taitaa olla kovaa vauhtia matkalle siihen.

Seuraa/tykkää meitä (työllisyysyksikköä) facebookissa. Ilmoitamme siellä luentojen ajankohdasta.

 

Nimim. Tyylillä duuniin-puudeli

 

 

 

Takaisin