A

Järvenpään Hyvinvointikampus nappasi ARA:n tunnustuksen

15.01.2020

Järvenpään Hyvinvointikampuksen Myllytien palvelu- ja senioritalo palkittiin eilen 14.1. Parhaat ARA-neliöt 2020 -tunnustuspalkinnolla.

Hyvinvointikampus_havainnekuva

Kuva: Jouni Pohto/Siren Arkkitehdit

Järvenpään Hyvinvointikampuksella sijaitseva Tyvene Oy:n Myllytien palvelu- ja senioritalo sai eilen ARA:n parhaat neliöt -tunnustupalkinnon vuodelle 2020. Palkinto kruunaa vuosien tinkimättömän, poikkeukselliselle yhteistyölle rakentuneen hankkeen.

Kampuksen sloganin sanoin: Ketään ei jätetty yksin!

Kampus hengittää ulos ja sisään

Melkein kuusi vuotta sitten, kun Hyvinvointikampuksen suunnittelu alkoi, Järvenpään kaupungin haaveissa oli asuin- ja palvelukortteli, joka vastaisi asukkaiden tarpeisiin osana kaupungin palveluverkkoa.

Kaikilla oli sama visio, josta ajan myötä tuli yhteinen intohimo: tehdä kampuksesta kaikilla tavoin helposti lähestyttävä ja jatkuvasti kehittyvä. Toimialasta riippumatta kampusprojektiin osallistuneilla oli näkemys siitä, että tätä hanketta tulee katsoa sopivasti ulkopuolelta. Asenteen avulla vältettiin myös pahimmat byrokratiakarikot.

Mari Karsio_ ja_tunnustus

Mari Karsio ARA:n tunnustus käsissään

– Kampus herätti välittömästi kaikkien mielenkiinnon. Oli heti selvää, että Hyvinvointikampuksesta syntyy jotakin erityislaatuista. Myös toimijat saatiin innostettua mukaan, mikä puolestaan oli edellytys sille, että hyvin alkaneesta startista syntyi oikeanlaista toimintaa, sanoo hanketta johtanut Järvenpään kaupungin erityisasiantuntija Mari Karsio.

Suunnittelua tehtiin tiiviissä yhteistyössä kuntalaisten kanssa. Ikäihmisten toiveita yhteisistä aktiviteeteistä ja virikkeistä arjen hyvinvoinnin ja viihtyisyyden kannalta pidettiin kaiken tilasuunnittelun lähtökohtana.

Tunnustuslaatta

Talon seinään kiinnitetään tunnustuksena Läsnäolotiloissa-laatta

Läsnäolotiloissa_nuoret taitelijat

Palkinnon suunnittelusta vastaavat muotoilijat Enna Eloranta ja Martta Rita

– Asukkaat ja toimijat muokkaavat korttelin sydäntä. Esilläolo eri tilaisuuksissa, yleisötilaisuudet ja kampuskävelyt ovat vaikuttaneet siihen, miten hanke kehittyy. Järvenpään vaikuttamistoimielimet antoivat asiantuntemuksensa käyttöömme. Esimerkiksi eläkeläisneuvoston puheenjohtaja Leena Peltosaari osallistui liki jokaiseen kokoukseen kuuden vuoden aikana, Karsio toteaa.

Kampukselle nousee palkitun palvelutalon lisäksi omistusasuntoja, asumisoikeusasuntoja sekä vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja.

– Kampusalue on kuin moderni kyläyhteisö, jonne mahtuu vanha ja nuori. Palvelu- ja senioritalo on kampusalueen toiminnallinen sydän. Tiloissa on korttelitupa ja ravintola, joita asukkaat voivat käyttää tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämiseen, sanoo Marja Kokko Tyvene Oy:stä.

Ryhmäkuva_palkinnonsaajat

Palkinnonsaajat. Kolmantena oikealta Marja Kokko Tyveneltä

Kortteliin rakentuu ensi vuonna myös ympärivuorokautinen päiväkoti, joka antaa raamit sukupolvien väliselle vuorovaikutukselle.

–Erityisryhmien asuminen tulee suunnitella osana kunnan asuntopolitiikkaa, jolloin ihmiset ovat yhdenvertaisesti osallisina lähiyhteisöissä. He voivat käyttää samoja lähipalveluita kuin kuka tahansa kuntalainen. Olen ollut alusta asti mukana Järvenpään kampuksen suunnittelussa. Järvenpäässä otettiin erinomaisesti huomioon ne tavoitteet, joita myös ARA:ssa pidettiin tärkeinä, toteaa erityisasiantuntija Saara Nyyssölä ARA:sta.

ARA ansaitsee Järvenpään kaupungin kiitokset joustavasta ja vastavuoroisesta kumppanuudesta.

– Tunnustuksen kautta Järvenpää näyttää suuntaa ikääntyvien asumisen suunnittelussa. Meillä on aktiivinen senioriväestö, kertoo Mari Karsio.

Takaisin