A

Soten lisälaskut ja verotulojen alittuminen vetivät Järvenpään kaupungin talouden miinukselle 2019

11.02.2020

Järvenpään kaupungin tilinpäätöksen 2019 ennakkotietojen mukaan tulos on noin 32 miljoonaa euroa miinuksella talousarvioon verrattuna.

- Kaupungin talousarvio laadittiin siten, että tulos näytti nollaa, kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen sanoo.

- 32 miljoonan miinus on vasta ennakkotieto, joka voi vielä hiukan muuttua. Luku on joka tapauksessa hurja. Se vastaa meillä 3,75 kuntaveroprosenttia.

Lopulliset tilinpäätösluvut tulevat kaupunginhallituksen käsittelyyn maaliskuussa.

Suurin talousarvion ylitys tulee sosiaali- ja terveyspalveluista, jotka tuotetaan järvenpääläisille Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymässä ja HUS:ssa. Näissä palveluissa budjetoidut menot ylittyivät vuoden aikana noin 13 miljoonalla eurolla. Keusoten kulut ylittivät budjetoidun 11,9 prosentilla. HUS:n laskutus oli 16,6 % enemmän kuin oli budjetoitu.

- Kalliimmille hoidoille emme voi mitään, mutta yhdeksän prosentin kasvu lähetteissä kertoo siitä, että hoitoketju ei toimi. Keusote on aloittanut toimenpiteet asiassa HUS:n kanssa jo 2019 syksyllä. Kohta varmaankin näemme purevatko ne, Naukkarinen sanoo.

Vuodelle 2019 budjetoidut verotulot alittuivat Järvenpäässä lähes seitsemällä miljoonalla eurolla, vaikka kaupungin väestö jatkoi kasvuaan. Verotulojen heikentymisessä selittäviä tekijöitä olivat verokorttiuudistus ja tulorekisterin käyttöönoton ongelmat. Verokertymä kasvoi kuitenkin 3,2 % edellisvuodesta.

Muita miinusmerkkisen tilinpäätöksen aiheuttajia ovat omaisuuden myyntivoitto, joka jäi 11,7 miljoonaa budjetoidusta, Keski-Uudenmaan vesilaitoksen 2,8 miljoonan euron kertaluontoinen alaskirjaus sekä heikkokuntoisten rakennusten (1,7 milj. e) alaskirjaukset.

- Maanmyyntivoitot ovat notkahduksesta huolimatta edelleen Keski-Uudenmaan korkeimmat, kaupunginjohtaja muistuttaa.

Kaupungin palvelualueet sekä Järvenpään Vesi alittivat alkuperäisen talousarvion yhteensä 0,9 miljoonalla eurolla. Menot kuitenkin kasvoivat 7,3 prosentilla. Vuosille 2020-23 on hyväksytty valtuustossa talousohjelma, jossa menokasvu taittuu keskimäärin 0,6 prosenttiin.

Kaupunginjohtaja toteaa, että taloudellisesti raskaista ajoista päästään yli vain saamalla sosiaali- ja terveysmenojen kasvu kuriin.

- Tilanne vaatii nopeita toimenpiteitä ja johtajuutta. Keusoten on sopeutettava menokasvunsa vastaamaan kuntien kantokykyä ja tämä on tehtävä tiiviissä yhteistyössä jäsenkuntien kanssa seuraavan kahden kuukauden aikana.

Kaupunginjohtaja kirjoitti taloustilanteesta omalla Facebook-sivullaan.

Takaisin