Huippukapellimestari Sakari Oramo johtaa konsertin Järvenpää-talossa 28.1.

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri saapuu vierailulle Järvenpää-talolle lähes 90 soittajan voimin sunnuntaina 28.1. klo 16. Kysytty ja kehuttu huippukapellimestari Sakari Oramo johtaa mielenkiintoisen ohjelman, jossa on Messiaenin, Beethovenin ja Bartókin teoksia.

Sakari Oramo johtaa Ylösnousemuksia-konsertin 28.1. Kuva: Minna Hatinen

Konsertti alkaa katolilaisen mystiikan mestarin, Olivier Messiaenin, ensimmäisellä merkittävällä orkesteriteoksella L’Ascension (1932–33), Ylösnousemuksen päivä, joka kuuluu edelleen hänen tunnetuimpiin sävellyksiinsä. Se sisältää neljä sinfonista meditaatiota.

Konsertti jatkuu Ludwig van Beethovenin vuonna 1803 syntyneellä teoksella konsertto pianolle, viululle ja sellolle C-duuri op. 56. Beethoven otti vain yhden oppilaan Wienissä, ja tämä oli keisari Leopold II:n nuorin poika, arkkiherttua Rudolf. Kolmoiskonsertto heijastaa solistien kykyä: arkkiherttua oli vasta 15-vuotias, siksi piano-osuus on suhteellisen yksinkertainen. Sen sijaan hoviin kuuluneet viulisti Seidler ja sellisti Kraft olivat stemmojen perusteella melkoisia virtuooseja. Sibelius-salissa teoksen solisteina esiintyvät Sibelius-Akatemian opiskelijat viulisti Iidamari Ahonen, sellisti Artturi Aalto ja pianisti Tsotne Sidamonidze.

Bela Bartókin asiat olivat huonosti 1940–42. Hän oli jo luopumassa ideasta säveltää koskaan enää mitään uutta, sillä hän sairastui leukemiaan ja konserttikalenterikin oli tyhjä. Kesällä 1943 Bostonin sinfonikkojen ylikapellimestari Serge Koussevitzky vieraili säveltäjän luona sairaalassa tilatakseen tältä ison orkesteriteoksen. Bartók repi letkut irti, nousi vuoteeltaan ja lähti kotiin säveltämään. Lopputulos on hänen rakastetuin teoksensa, konsertto orkesterille.

Järvenpäässä liki 90 soittajan voimin esiintyvä Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri on ollut jo vuodesta 1916 suomalaisten orkesterimuusikoiden koulutuksen selkäranka. Produktioissa myös akatemian nuoret kapellimestarit ja solistit saavat usein tilaisuuden esitellä taitojaan. Taiteellisena johtajana ja koulutuksellisesta sisällöstä vastaavana toimii professori Sakari Oramo – maailmalla laajalti mainetta niittänyt huippukapellimestari, joka on muun muassa vuodesta 2013 alkaen hoitanut myös BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestarin tehtävää.

Konsertti on osa Kolmisointu-yhteistyötä, jossa ovat mukana Järvenpään kaupunki, Taideyliopisto sekä Kallio-Kuninkalan omistava Leonora ja Yrjö Paloheimon säätiö.

Ylösnousemuksia

su 28.1.2024 klo 16 Sibelius-sali, Järvenpää-talo (Hallintokatu 4, Järvenpää)
Liput: 20 € / 18 € / 15 € / Kaikukortti
Järvenpää-talon lippumyymälästä, muista Lippu.fin myyntipisteistä tai Lippu.fi-verkkokaupasta (alk. +1,5 €) sekä ovelta tuntia ennen tapahtumaa.
Kesto: noin 2 tuntia, sisältäen väliajan.
Järjestäjä: Taideyliopiston Sibelius-Akatemia & Järvenpään kulttuuri- ja tapahtumapalvelut

Lisätietoja:
Heidi Jäntti
kulttuurituottaja
Yleiset kulttuuri- ja tapahtumapalvelut, Hyvinvoinnin palvelualue
puh. 040 315 2201
heidi.jantti(at)jarvenpaa.fi

Jaa juttu: