Järvenpään kaupungin vastine Keski-Uusimaassa julkaistuun kolumniin

Keski-Uusimaassa julkaistiin keskiviikkona 15.2.2023 kolumni Mies saunoi naisten puolella – tervetuloa uusi normaali?, joka on aiheuttanut keskustelua sosiaalisen median alustoilla. Kolumnissa kerrotaan tilanteesta, jossa Järvenpään uimahallin naisten saunassa olisi saunonut mies.

Järvenpään uimahalli ei päästä vastakkaisen sukupuolen tiloihin henkilöitä, poikkeuksena alle kouluikäiset lapset ja uimahallin oma henkilökunta. Uimahallin henkilöstöllä ei ole tiedossa, että naisten puku- ja saunatiloissa olisi ollut mies. Uimahallissa käy kuitenkin asiakkaana yksittäisiä transsukupuolisia asiakkaita, joista osa haluaa hyödyntää yksityisessä käytössä olevia ryhmäpukuhuoneita. Osa kokee, etteivät halua eristäytyä, jolloin he käyttävät sovittujen käytänteiden mukaisesti naisten pukuhuonetta.

− Keskustelemme jokaisen transsukupuolisen kanssa erikseen, miten he kokevat parhaimmaksi käyttää uimahallin tiloja. Jos transihminen haluaa hyödyntää jompaakumpaa yleistä pukutilaa, niin keskustelemme hänen kanssaan kumpi pukutila olisi sillä hetkellä hänelle paras vaihtoehto, jos esimerkiksi sukupuolen korjaus on vielä kesken, kaupungin liikuntaesihenkilö Laura Häkkinen kertoo.

− Olemme ohjeistaneet transsukupuolisia asiakkaitamme, että he voivat hyödyntää uimapuvun käyttöoikeusmerkkiä, jolloin he voivat pitää uimapukua päällä yleisissä puku- ja pesutiloissa. Olemme myös tapauskohtaisesti suositelleet heille käyttöön yksityisiä invapuku ja -pesutiloja, joissa he voivat pukeutua ja peseytyä.

Järvenpään uimahalli korostaa, että sen kaiken toiminnan lähtökohtana on asiakkaiden hyvinvointi ja turvallisuus.

Jaa juttu: