Järvenpään opetuksen ja kasvatuksen palveluverkkosuunnittelu etenee päätöksentekoon

Järvenpään kaupungin opetuksen ja kasvatuksen palveluverkko on ollut tarkastelussa tiukentuneen taloudellisen tilanteen ja väestösuunnitteiden muuttumisen vuoksi. Edellinen suunnitelmaesitys palautui syksyllä 2020 opetus- ja kasvatuslautakunnan toimesta valmisteluun. Valmistelu on päättynyt ja lautakunnalle esitetään 26.10.2021 osaltaan päätettäväksi sekä varhaiskasvatuksen että perusopetuksen uudet palveluverkot vuosille 2022–2031. Lautakunnan jälkeen ehdotusta käsittelee kaupunginhallitus kokouksessaan 1.11.2021 ja palveluverkosta päätetään kaupunginvaltuustossa 15.11.2021. 

Varhaiskasvatuksen palveluverkossa investoidaan terveellisiin tiloihin 

Varhaiskasvatuksen osalta esitetään palveluverkon vaihtoehtoa, jossa saneerataan Vihtakadun tyhjilleen jäävä koulurakennus nykyaikaiseksi varhaiskasvatuksen yksiköksi, mikä korvaa Satusaunan ja keskustan päiväkodit. Esityksessä Haarajoen koululla kesästä 2022 alkaen vapautuviin tiloihin siirretään varhaiskasvatusta Närekadun moduulista, ja Närekadun moduuli siirretään korvaamaan Kinnarin päiväkodin. Lisäksi esiopetusryhmiä sijoitetaan sekä Mankalan että Anttilan kouluille. Kaupungin linjauksen mukaisesti yksityistä palveluntuotantoa varhaiskasvatuksen osalta kasvatetaan korvaamalla päiväkoti Iso-Antin toiminta yksityisellä palveluntuotannolla. 

Perusteluina esityksessä mainitaan kapasiteetin riittävyys tarkastelujakson ajalle, jolloin investointitarpeita ei tule väestösuunnitteiden toteutuessa. Lisäksi saadaan taloudellisia hyötyjä isompien yksiköiden myötä ja säästöjä kaupungin kassavirtaan seuraavan kymmenen vuoden aikana. Samalla päästään eroon pitkällä aikajänteellä riskejä sisältävistä varhaiskasvatuksen yksiköistä eikä hyväkuntoinen Vihtakadun kiinteistö jää tyhjilleen. Viimeksi mainittu turvaa myös kuntalaisten yhteiskäyttötilojen jäämisen alueelle. 

Koulun palveluverkossa säilyy kaikki toimintayksiköt 

Perusopetusverkon osalta esitetään vaihtoehtoa, jossa Anttilan koulun nyt sisäilmaongelmien takia käyttämättömänä oleva lisäsiipi puretaan ja samalla koulu muuttuu asteittain kaksisarjaiseksi. Mankalan koulun osalta toiminta jatkuu esityksessä entisellään ja se saneerataan vuosina 2022–2029. Lisäksi Haarajoen koulu pienenee alueen lapsimäärän pienentyessä yksisarjaiseksi. 

Perusteluina esityksessä mainitaan kapasiteetin riittäminen koko tarkastelujakson ajalle. Mikäli väestösuunnitteet eivät toteudu ennakoidusti, on kapasiteetin säätövaraa palveluverkossa myöhemmin tapahtuvissa väistämättömissä investoinneissa mm. Kartanon koulun ja Ainolan koulun osalta. Kaupungin kassavirta paranee ja resurssienkäyttö tehostuu paremmalla tilojen käytöllä sekä oppilasvirtojen ohjaamisen tehostamisella. Pitkällä aikavälillä mahdollisen riskin aiheuttavista palveluverkon osista luovutaan ja samalla kaikki kouluverkon yksiköt jäävät käyttöön. Tämä viimeksi mainittu turvaa myös kuntalaisten yhteiskäyttötilojen jäämisen alueelle. 

Opetus- ja kasvatuslautakunnan kokouksen 26.10. esityslistasta lisää tietoa opetuksen ja varhaiskasvatuksen  palveluverkkosuunnitelmasta: Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkosuunnitelma 2022–2031 | Järvenpää (cloudnc.fi) 


Lisätiedot: 

Merja Narvo-Akkola, Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola(at)jarvenpaa.fi 

Nora Saarlemo, erityisasiantuntija, Opetuksen ja kasvatuksen palvelualue, nora.saarlemo(at)jarvenpaa.fi 

Jaa juttu: