Järvenpäästä palkittiin neljä kehittämistekoa Tärkeissä töissä -gaalassa

Museokerhoa lapsille, yhteisöohjautuvuutta työyhteisöissä ja jouhevaa työturvallisuusilmoituksen tekemistä! Järvenpääläisiä innostavia kehittämistekoja palkittiin valtakunnallisessa Tärkeissä töissä -gaalassa 4.12. Helsingissä.

Järvenpään kaupungin työyhteisöissä innovoidaan rohkeasti uusia toimintatapoja kaupunkilaisten palvelujen parantamiseksi. Kehittämistekomme on huomioitu jälleen valtakunnallisesti, kun kunnissa ja hyvinvointialueilla tehtäviä tärkeitä töitä palkittiin Tärkeissä töissä -gaalassa. Tilaisuudessa palkittiin yhteensä 56 innostavaa kunta- ja hyvinvointialan kehittämistekoa eri toimialoilta.

Museokerhossa kurkistetaan taiteeseen ja kulissien taakse

Järvenpäässä alkoi uusi Jäke harrastaa -hanke, jonka myötä Järvenpään museopalvelut päätti tarjota museo- ja taidekerhoa alakouluikäisille.

– Huomasimme, että alakouluikäisiä lapsia alkoi tulla museoon viettämään aikaa, muun muassa tekemään läksyjä ja leikkimään koulun jälkeen. Lapset viihtyivät museon leikkitilassa usein tuntikausia ja palasivat tiloihimme useana päivänä viikossa. Kyselimme lapsilta, mitä he haluaisivat tehdä museossa ja millaista toimintaa he toivoisivat. Näiden keskustelujen pohjalta käynnistimme yhdessä lasten kanssa Museokerhon, kertoo museopalvelujen päällikkö Jaana Tamminen.

1.–6. luokkalaisille lapsille museo- ja taidekerho on maksuton ja se kokoontuu Järvenpään taidemuseolla torstaisin. Tällä hetkellä kerholaisia on kymmenen, mutta taidekerhoon mahtuu mukaan lisää taiteesta ja taiteen tekemisestä innostunutta lapsia.

– Teemme yhdessä taidetta eri tekniikoin. Tutustumme Järvenpään taidemuseon kokoelmataiteilijoihin Eero Järnefeltiin ja Venny Soldan-Brofeldtiin ja heidän teoksiinsa. Tutuksi tulevat myös muut Tuusulanjärven taiteilijayhteisön taiteilijat sekä Järvenpään kulttuurihistoria. Jokaisen taidekerhon aloitamme pienellä välipalalla, kertoo museoassistentti Maria Korsman.

Kerholaisille raotetaan ovia myös kulissien takaiseen museotyöhön ja esimerkiksi näyttelyn rakentamiseen. Lapset pääsevät myös näyttelyn avajaisiin ja keväällä kootaan näyttely lasten omista teoksista.

Lisätietoja: yleisötyön amanuenssi Pinja Petäjä, puh. 040 315 2980, pinja.petaja@jarvenpaa.fi ja Maria Korsman, maria.korsman@jarvenpaa.fi, 040 315 3775. Tutustu kehittämistekoon Järvenpään taidemuseon museokerhotoiminta lasten kanssa

Yhteisöohjautuvaa toimintatapaa varhaiskasvatuksessa

Järvenpään varhaiskasvatus on lähtenyt ennakkoluulottomasti kokeilemaan ja kehittämään yhteisöohjautuvuutta. Varhaiskasvatuksen yksiköissä on kokeiltu monimuoto-oppimiseen perustuvaa kehittämistä, kuten verkko-oppimista ja työpajoja sekä toteutettu yhteisöohjautuvuuteen perustuvia kokeiluja.

– Kokeiluista on opittu, miten toimintaa voidaan johtaa ja kehittää vertaispohjaisesti. Esimerkkinä vertaispohjaisuudesta on mm. syksyn ryhmien ja tiimien muodostaminen, rakennushankkeisiin osallistaminen ja vuosilomien suunnittelu neuvonpitomenetelmää hyödyntäen. Lisäksi lasten musiikki- ja liikuntakasvatuksen edistämiseksi ja päällekkäisen suunnittelun karsimiseksi on hyödynnetty parvimallia, kertoo projektipäällikkö Suvi Lindberg.

Varhaiskasvatuksessa on yhdessä kehitetty työskentelyä, tehty asioita uusilla tavoilla ja jaettu osaamista yli ryhmärajojen, koska osaamista on paljon kaikilla. Myös lasten osallisuus vahvistuu, kun työtä tehdään laajemmilla hartioilla. Yhteisöohjautuvuus lisää henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia omaan työhön luoden näin lisää työssä viihtyvyyttä.

Varhaiskasvatuksen henkilöstöä yhteisen työn äärellä

Lisätietoja: projektipäällikkö Suvi Lindberg, puh. 040 315 3070, suvi.lindberg@jarvenpaa.fi. Tutustu kehittämistekoon Yhteisöohjautuvuuden vahvistaminen varhaiskasvatuksessa.

Pakka sekaisin? Miten lähteä kohti yhteisöohjautuvuutta

Järvenpäässä yhteisöohjautuvuus on tärkeä strateginen päämäärä, jota on edistetty pilottihankkeiden kautta. 

– Huomasimme hanketyötä tehdessämme, ettei työyhteisöillä ja tiimeillä ollut yhteistä sanastoa eikä kieltä, jolla muuttuvaa johtajuutta ja uusia organisoitumisen tapoja voisi kuvata ja sanallistaa. Aloimme pohtia, miten saisimme työyhteisöt helposti keskustelemaan työkulttuurimuutoksesta, ilman että keskusteluun tarvitaan fasilitaattoria, kertoo HR-kehittämispäällikkö Kati Toikka.

Kehittämistyön tuloksena syntyivät 18 keskusteluteemaa sisältävät Pakka sekaisin -keskustelukortit, joiden avulla yhteisöohjautuvuudesta on helpompi yhdessä puhua ja kehittää toimintaa. Kortit voi tulostaa ja taittaa vaikkapa kahvihuoneen pöydälle tai jakaa sähköisesti. Kortteja voi hyödyntää tiimin kehittämispäivässä tai palaverissa ja käyttää myös parityöskentelyssä tai itsereflektion välineenä.

Kati Toikka Järvenpään kaupungilta ja Perttu Salovaara Renesans Consulting Oy:stä testaamassa keskustelukortteja.

Kati Toikka Järvenpään kaupungilta ja Perttu Salovaara Renesans Consulting Oy:stä testaamassa keskustelukortteja.

– Yhteisöohjautuvassa toimintakulttuurissa vuorovaikutus ja keskustelu ovat avainasemassa. Mitään asioita ei voida muuttaa, jollei niistä ensin puhuta. Keskustelukortit tukevat tätä tavoitetta.

Lisätietoja: kehittämispäällikkö Kati Toikka, puh. 040 315 2134, kati.toikka@jarvenpaa.fi. Tutustu kehittämistekoon Pakka sekaisin -keskustelukortit työyhteisöille.

Tee näppärästi työturvallisuusilmoitus

Kynnys työturvallisuusilmoituksen tekemiseen ei saa lopahtaa ainakaan ilmoituksen tekemisen monimutkaisuuteen. Kaupungin työsuojeluvaltuutettu lähti isosti kampanjoimaan asiasta ”tee työturvallisuusilmoitus helposti”.  Mobiililinkki työturvallisuusilmoitukseen työpuhelimeen asennettavaksi linkiksi oli jo olemassa, mutta työpuhelimia ei ole jokaisella henkilökuntaan kuuluvalla.

– Tein QR-koodin tuosta mobiililinkistä ja painatin tarroja. Kampanjoin mm. työsuojelun keskustelutunnilla ja edustamissani työyksiköissä tästä QR-koodista. QR-koodien lanseeraus onnistui hienosti ja niitä on pyydetty lisää, jos yksiköstä on vanhat loppuneet. Tarroja on jaettu henkilökunnalle liimattavaksi sopiviin paikkoihin esimerkiksi päiväkirjan sisäsivulle ja paperikalenteriin, kertoo työsuojeluvaltuutettu Ari Ahtiainen.

Työturvallisuusilmoituksen tekeminen helpottui ja ilmoituksen kynnys madaltui. Ilmoitusmäärissä ei varsinaista pomppausta ylöspäin havaittu, mutta henkilökunta on ollut tyytyväinen ketterään tapaan tehdä tuo tärkeä ilmoitus.

Lisätietoja: työsuojeluvaltuutettu Ari Ahtiainen, puh. 040 315 3893, ari.ahtiainen@jarvenpaa.fi. Tutustu kehittämistekoon Työturvallisuusilmoitusten tekeminen näppärästi.

Tärkeissä töissä on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen, eli Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn, Julkisen alan unionin JAU:n ja Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestön Soten, työelämän kehittämisen alusta. Lisää kunta-alan tärkeistä töistä www.tarkeissatoissa.fi.

Jaa juttu: