Jo 13-vuotias voi asettua ehdolle Järvenpään nuorisovaaleissa

20.10.2020

Järvenpään kaupunginhallitus hyväksyi 12.10. nuorisovaltuustolle ensimmäistä kertaa toimintasäännön sekä sen myötä tarkennetut ikärajat. Nuorisovaltuuston uudet ikärajat ovat 13–19 vuotta.

Jatkossa nuorisovaltuustovaaleissa saa äänestää, jos on vaalivuonna vähintään 13-, mutta enintään 19-vuotias. Oikeus asettua ehdolle on jatkossa vaalivuonna 13 vuotta täyttävillä, kun aiemmin ikäraja ehdolle asettumiseen on ollut 14 vuotta. Ehdolle asettumisen yläikäraja nousi 19 vuoteen aiemman 17 vuoden sijaan. Ikärajat on kirjattu nuorisovaltuuston uuteen toimintasääntöluonnokseen, ja ne tulevat voimaan seuraavista nuorisovaltuustovaaleista lähtien. Vaalit pidetään nyt loppusyksystä, joten uusi nuorisovaltuusto aloittaa toimintakautensa tammikuussa 2021.

Järvenpään nuorisovaltuustoon valitaan koko kaupungin laajuisilla vaaleilla 15 varsinaista jäsentä ja 10 varajäsentä.

– Kaupunginhallitus päätti jopa paremmin kuin olimme toivoneet! Toimintasääntö turvaa nuorisovaltuuston toiminnan jatkuvuutta sekä lisää osallistumismahdollisuuksia järvenpääläisille nuorille. Päätös tukee Järvenpään asemaa Suomen nuorisovaltuustoystävällisimpänä kuntana! sanoo Järvenpään nuorisovaltuuston puheenjohtaja Sean McLoughlin.

Nuorisovaltuustot edustavat kunnan nuoria kunnallisessa päätöksenteossa ja niistä säädetään kuntalaissa. Nuorisovaltuuston tehtävä on vaikuttaa kunnan toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan sellaisissa asioissa, joiden nuorisovaltuusto arvioi olevan lasten ja nuorten kannalta merkittäviä.

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry. myönsi viime vuonna Nuorisovaltuustomyönteinen kunta -sertifikaatin Järvenpäälle. Sertifikaatti on tunnustus kunnille, jotka edistävät kiitettävällä tavalla kunnan nuorten osallisuutta ja nuorisovaltuuston toimintamahdollisuuksia.

Lisätietoja: Sean McLoughlin, Järvenpään nuorisovaltuuston puheenjohtaja, etunimi.sukunimi@jarvenpaa.fi

Jaa juttu: