Kolmenkierto: Kompostoritarkastuksia kesällä Järvenpäässä

Kompostoreja tarkastetaan kesällä Järvenpäässä. Tarkastaja ei tule kuitenkaan ilmoittamatta.

13 kunnan yhteinen jätehuoltoviranomainen tarkastaa kesällä kompostoreja Järvenpäässä. Tarkastusten taustalla on jätehuoltomääräykset ja uusi biojätteen lajitteluvelvoite.

“Varmistamme, että kompostorit ovat asianmukaisia”, jätehuoltosuunnittelija Annika Antila avaa.

Jätehuoltomääräysten mukaan kompostorin pitää olla aina haittaeläinsuojattu ja taajamassa lämpöeristetty.

Haittaeläinsuojaus on tärkeä, etteivät ei-toivotut jyrsijät pääse kompostoriin. Lämpöeristys takaa sen, että kompostori pysyy varmemmin sulana pitkälle syksyyn saakka ja käynnistyy keväällä aiemmin.

“Kompostori jäätyy lähes aina talvella. Kunhan kompostorin tyhjentää syksyllä, mahtuu talvella tuotetut biojätteet silti kompostoriin”, Antila kertoo. “Siksi onkin tärkeää, että kompostointitilaa on riittävästi asukasmäärään nähden.”

Kompostointitilaa pitää varata vähintään 50 litraa / henkilö / vuosi.

Tarkastettavat kompostorit valitaan sattumanvaraisesti

Asukkaalle lähetetään kirje hyvissä ajoin ennen tarkastusajankohtaa. Kirjeessä ilmoitetaan tarkastuspäivä ja aikaväli, milloin tarkastaja tulee. Tarkastuksen suorittaa jätehuoltosuunnittelija ja kesäharjoittelija. Tarkastajan tunnistaa asianmukaisesta vaatetuksesta ja Hämeenlinnan kaupungin henkilökuntakortista. Kaikkia Järvenpään kiinteistöjä ei ennätetä tarkastamaan, vaan tarkastettavat kompostorit valitaan sattumanvaraisesti.

Tarkastuksella tarkastetaan kompostori ja tehdään tarkastuspöytäkirja. Tarkastus kestää muutaman minuutin. Asukkaan läsnäoloa eikä muita toimenpiteitä vaadita kiinteistöllä etukäteen. Eläimet kuitenkin on syytä pitää kiinni.

“Jos pihalla on vapaana kulkeva koira, kompostoria ei voida tarkastaa”, Antila kertoo.

Meneillään on suuri kompostointibuumi

Järvenpäässä biojätteen keräysvelvoite laajeni 1.4. tiheästi asuttujen taajamien pientaloihin. Vaihtoehtoisesti biojätteen voi kompostoida omalla pihalla.

“Biojätteen keräysvelvoitteen laajeneminen on saanut aikaan melkoisen kompostointibuumin”, Antila toteaa.

Kompostoinnista pitää tehdä kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle. Kompostointi-ilmoituksista muodostuu kompostorirekisteri, josta tarkastusten kohteet valitaan.

“Biojätteen lajittelu on tärkeä ympäristöteko, oli valinta sitten erilliskeräys tai kompostointi”, Antila sanoo.

Tarkastuksella tavataan!

Jaa juttu: