Keusote: Koronavirus on jäänyt kiertämään keskuuteemme – katso toimintatavat nyt

Keusoten tiedote 22.8.2022

Rekisteröidyt koronatartunnat ovat hieman vähentyneet viime viikkojen aikana. Keusoten alueen ilmaantuvuus on 605 / 100 000 / 14 vrk.

Viikolla 33 koronatartuntoja todettiin 532 kpl, edellisellä viikolla (678 kpl). Tartuntoja todettiin viikolla 33 Nurmijärvellä 103 (135), Hyvinkäällä 161 (132), Tuusulassa 87 (145), Mäntsälässä 58 (65), Järvenpäässä 111 (183) ja Pornaisissa 12 (19). Alueemme suurin ilmaantuvuus on Järvenpäässä, joka on 662 / 100 000 / 14 vrk. Jäsenkuntien ilmaantuvuusluvut vaihtelevat 545/ 100 000 / 14 vrk (Nurmijärvi) ja 662/ 100 000 / 14 vrk (Järvenpää) välillä. Ilmaantuvuusluku on suhteutettu asukastieheyteen.

Viime viikolla näytteitä otettiin 1459 kpl, ja näytteistä 36% todettiin koronavirukseksi.

Keusoten akuuttiosastoilla on yhteensä 17 koronatartunnan saanutta, kun viikko sitten luku oli 13. HUSissa on hoidossa 58 koronatartunnan saanutta. Viime viikolla luku oli 65.

Katso toimintatavat nyt

Herkästi tarttuvien Omikron-varianttien yleistyttyä viime vuoden lopussa koronatartuntojen määrä väestössä on jäänyt korkeaksi verrattuna epidemian aiempiin vaiheisiin. Kevään ja kesän 2022 aikana tartuntoja on ollut vähemmän kuin talvella. Tulevana talvikautena on mahdollista, että tartuntamäärät taas lisääntyvät.

Tiloja ja toimintoja sulkemalla tai tartunnanjäljityksellä ei voida estää epidemian jatkumista väestössä. Sosiaali- ja terveysministeriö on 22.6.2022 ohjauskirjeessään suositellut, että ravitsemusliikkeissä, henkilöliikenteessä ja yleisötilaisuuksissa toiminnan harjoittajat kuitenkin huolehtivat edelleen tilojen ja pintojen puhdistamisesta, käsien puhdistamisen mahdollisuudesta ja saapumisen ja oleskelun väljyydestä.

Jokainen voi myös huolehtia omasta ja läheisten terveydestä noudattamalla tällä hetkellä suositeltavia toimintatapoja.

Ota suositellut rokotukset

Rokotukset suojaavat hyvin vakavalta koronavirustaudilta. Rokotusaikoja on hyvin saatavilla.

 Lue koronarokotuksista Keusoten alueella

Käytä kasvomaskia ja pidä etäisyyttä muihin oman harkintasi mukaan

Kasvomaski estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta. Etäisyyden pitäminen auttaa suojaamaan tartunnalta sekä sinua että muita ihmisiä, esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvia.

Kanssaihmisten suojelemiseksi suosittelemme, että käytät maskia ja pidät etäisyyttä toisiin ihmisiin julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, kun

  • hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella
  • tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja.

Maski suojaa maskityypistä riippuen jonkin verran myös kantajaansa. Vaikka rokotukset suojaavat erinomaisesti vakavalta taudilta, voit yhä saada tartunnan.

Suojellakseen itseään rokottamattomien 15 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vakava koronatauti, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti. Riskiryhmiin kuuluvan kannattaa harkita maskin käyttöä, vaikka hän olisi täysin rokotettukin.

Pese kädet ja yski hihaan

Pese kätesi usein vedellä ja saippualla. Huolehdi, että pesu kestää ainakin 20 sekunnin ajan. Muista myös kunnollinen kuivaus.

Jos et voi pestä käsiäsi, käytä alkoholipohjaista tai muuta kemikaaliviranomaisen hyväksymää käsihuuhdetta.

Älä kosketa silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.

Koronatestaus

Sinun ei tarvitse terveytesi vuoksi ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä useimmiten hakeutua terveydenhuollon testiin, jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä. Suosittelemme kuitenkin vahvasti, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään iän (yli 60-vuotiaat, erityisesti yli 70-vuotiaat), raskauden, sairauden tai lääkityksen takia tai sinulla on kohonnut tukosriski tai
  • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
  • oireesi ovat voimakkaat ja on lääketieteellinen tarve saada diagnoosi oikean hoidon arvioimiseksi

Tartuntatautipäiväraha edellyttää laboratoriossa tehtyä koronatestiä (katso alempaa).

Kotipikatesti

Voit halutessasi tehdä kotipikatestin, jos sinulla on oireita tai olet altistunut koronavirukselle. Kotipikatestiä käytettäessä positiivinen testitulos on varsin luotettava. Jos testitulos on negatiivinen, se ei poissulje koronavirustartunnan mahdollisuutta. Kotitestin negatiivinen tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2–3 päivän välein.

Jos useammalla perheenjäsenellä on samankaltainen hengitystieinfektio ja 1–2 perheenjäsenen pikatestin perusteella kyseessä on koronainfektio, ei ole välttämätöntä testata jokaista perheenjäsentä. Sairastuneena pyritään joka tapauksessa eristäytymään perheen ulkopuolisista kontakteista.

On tärkeää, että vältät oireisena kontakteja, vaikka kotitestin tulos olisi negatiivinen.

Kenelle koronaviruslääkitys?

Lue verkkosivuiltamme Paxlovid-lääkityksestä ja tukoksenestolääkityksestä:

 Kenelle koronaviruslääkitys

Koronapoissaolot ja tartuntatautipäiväraha

Koronatartuntaan liittyvissä poissaoloissa voidaan käyttää normaaleja sairaspoissaolokäytänteitä ja tilapäistä hoitovapaata, kuten hengitystieinfektioissa yleensäkin.

Vuoden 2022 loppuun saakka on lisäksi mahdollista saada tartuntatautipäivärahaa terveydenhuollon todistuksella, kun ansiotyöhön osallistuminen ei ole suositeltavaa luotettavasti todetun laboratoriovarmennetun covid-19-infektion leviämisriskin takia.

Myös alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja voi saada tartuntatautipäivärahaa, kun lapsen varhaiskasvatukseen tai oppilaitokseen meneminen ei ole suositeltavaa tartunnan leviämisen riskin takia ja huoltaja on tämän vuoksi estynyt tekemästä ansiotyötään.

Lapset ja koronavirus

Kun huomaat, että lapsellasi on virusinfektioon sopivia oireita, suosittelemme, että hän ei mene kouluun tai varhaiskasvatukseen. Lapsen lieviä virusinfektion oireita voi seurata kotona ilman testaamista riippumatta siitä, onko lapsi saanut koronarokotuksia. 

Oireet ovat lieviä, jos lapsen yleistila on hyvä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Kuumeisen lapsen yleistilaa voit arvioida kuumetta alentavan lääkkeen vaikutuksen aikana.

Jos lapsi on oireeton, hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, vaikka perheenjäsenellä olisi oireita ja tämä olisi saanut kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä positiivisen tuloksen.

Jos lapsi on saanut positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollon koronatestistä, hän voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun oireiden alkamisesta on kulunut vähintään viisi vuorokautta ja kuume on ollut poissa ja muut oireet ovat selvästi vähentyneet ainakin kahden vuorokauden ajan.

Jaa juttu: