Kuinka sen sanoisin, puheeksiotto kantaa ja kannattaa

Järvenpäässä on käynnistynyt Puheeksiottava kunta – hyvinvoivat perheet -kehittämistyö vuosille 2023–2024. Hankkeen tavoitteena on kehittää yhteneväinen kuuntelemisen ja puheeksioton toimintatapa lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Tarkoituksena on myös vahvistaa henkilöstön osaamista oikea-aikaiseen puheeksiottamiseen varhaisessa vaiheessa ja näin edistää uuden, yhteisen toimintakulttuurin muodostumista.

Järvenpää sai sosiaali- ja terveysministeriöltä valtionavustusta ehkäisevän työn toimintamallin kehittämiseksi kuntapalveluissa. Järvenpäästrategian 2030 yhtenä painopisteenä on Ajoissa auttaminen.  Valtionavustus edistää strategian mukaista tavoitetta.

Järvenpään kampuksen Step-koulutuksen auditorioon oli 18.9. pidettävään hankkeen kick off -päivään kokoontunut runsas joukko lapsiperheiden parissa työskenteleviä ammattilaisia. Iltapäivän aikana esiteltiin hankkeen sisältöä ja paneuduttiin keskeiseen teemaan – Kuinka sen sanoisin? Puheeksiotto kantaa ja kannattaa. Miten luon hyvää vuorovaikutussuhdetta asiakkaaseen? Kuinka säilytän avoimuuden ja vuoropuhelun ilmapiirin myös haastavissa tilanteissa?

Puheeksiotto kantaa ja kannattaa

Hyvinvoinnin palvelualueen johtaja Kristiina Soots korosti puheeksi ottamisen merkitystä arjessa.

– Tässä hankkeessa lähdemme yhdessä kehittämään oikea-aikaista puheeksi ottamisen toimintakulttuuria. Toimintatavan muuttaminen ei tapahdu käden käänteessä, ja se edellyttää meidän kaikkien mukana olevien sitoutumista ja yhteistä työtä. Puheeksi ottaminen ei ole aina helppoa ja on monia tekijöitä, jotka sitä haastavat arjessa ja jopa estävät sen. Ajoissa auttaminen ja oikea-aikainen puheeksiottaminen edistää niin asiakkaiden kuin työntekijöiden hyvinvointia.

– Haluamme rakentaa Järvenpäästä puheeksiottavan kunnan, jossa meillä on yhdessä tekemisen kulttuuri ja yhteinen toimintatapa puheeksiottamiseksi. Tarkoituksena on, että tunnistamme lasten ja perheiden palveluissa perheiden tarpeita ja tilanteita varhaisemmassa vaiheessa. Ajoissa auttaminen edistää lapsiperheiden hyvinvointia. Aina kannattaa ottaa vähänkin askarruttava asia puheeksi ja mitä aiemmin sen parempi. Toimintatavan yhtenä tavoitteena on myös edistää turvallisen ilmapiirin muodostumista keskustelutilanteissa, joka rohkaisisi perheitä ottamaan puheeksi perheen asioita, kertoo lapsiperheiden palvelupäällikkö Marja Häyhä.

Yhteinen toimintamalli kaikille

Järvenpäässä hankkeen tavoitteena on kehittää ja juurruttaa kuuntelemisen ja puheeksioton toimintamalli, joka olisi helposti hyödynnettävissä myös muissa kunnissa. Lapsiperheiden parissa työskentelevistä toimijoista koostuva kehittäjäryhmä kokoaa yhteen jo käytössä olevia menetelmiä ja työtapoja. Näiden pohjalta kehitetään kuuntelemisen ja puheeksioton toimintatapa, jonka toimivuutta kokeillaan pilottiyksiköissä tämän syksyn ja ensi kevään aikana.

– Pilottiyksikköinä Järvenpäässä toimivat Harjulan kampus, Oinaskadun alkuopetus ja päiväkoti, Satusaunan päiväkoti ja perhetalo Joutsikki. Järjestämme koulutuksia pilottiyksiköiden henkilöstölle puheeksioton menetelmistä ja systeemisestä työotteesta, jossa perheen tai asiakkaan tilannetta tarkastellaan kokonaisvaltaisesti ja pohditaan perheen elämän osa-alueita ja niiden vaikutuksia toisiinsa. Hankkeen aikana toteutamme myös alku- ja loppukyselyt kehittämistyön ja arvioinnin tueksi henkilöstölle ja lasten vanhemmille, kertoo hankekoordinaattori Leena Korhonen.

Lisäksi hankkeen aikana kaikille lapsiperheiden parissa työskenteleville työntekijöille on avoinna kysely haastavista puheeksiottamisen tilanteista. Kysely aukeaa lokakuun 2023 lopussa ja on avoinna vuoden ajan. Kyselyn tavoitteena on koota lapsiperheiden hyvinvointia estäviä ilmiöitä sekä haastavia tilanteita, joita käsitellään virtuaalisissa vertaistuellisissa kahviloissa. Vertaistuellisia kahvilatyöpajoja järjestetään henkilöstölle keväästä 2024 alkaen ja niissä vierailee eri alojen asiantuntijoita.

Tiivistä asiantuntijayhteistyötä

Hankkeessa vahvistetaan yhteistyötä ja verkostoitumista hyvinvointialueen sekä lapsiperhepalveluita tukevien yhdistysten ja järjestöjen kanssa. Hankkeessa mukana olevien järjestöjen asiantuntijat jalkautuvat pilottiyksiköihin keskustelemaan ja vahvistamaan puheeksiottamista ja ymmärrystä erilaisista lapsiperheiden hyvinvointia vaarantavista ilmiöistä.

Puheeksiottava kunta – hyvinvoivat perheet -kehittämistyöhanke päättyy joulukuussa 2024. Tavoitteena on, että hankkeen päätyttyä Järvenpään lapsiperhepalveluissa on yhtenäinen puheeksioton toimintatapa käytössä.

mies ja kaksi naista lähikuvassa.
Hankkeessa mukana olevat johtava asiantuntija Tuomas Tenkanen, palvelupäällikkö Marja Häyhä ja hankekoordinaattori Leena Korhonen pitävät tärkeänä ennaltaehkäisevän työn merkitystä. Ajoissa auttaminen oikeassa hetkessä ja oikeassa palvelussa edistää lapsiperheiden hyvinvointia. Kaupunkistrategian mukaisesti tasoitamme elämän lähtökohtien eriarvoisuutta ja annamme yhdessä tukea silloin, kun omat siivet eivät kanna.

Lisätietoa:

  • Leena Korhonen, hankekoordinaattori, Puheeksiottava kunta – hyvinvoivat perheet -hanke, leena.korhonen@jarvenpaa.fi, p. 040 315 2961
  • Marja Häyhä, lapsiperheiden palvelujen palvelupäällikkö, marja.hayha@jarvenpaa.fi, p. 040 315 2548
Jaa juttu: