Maailman ensimmäinen 3D-mallilla hyväksytty rakennuslupa Järvenpäässä

Järvenpään ja Hyvinkään kaupunkien rakennusvalvonta on kehittänyt jo vuosia järjestelmää, jonka tavoitteena on vähentää pientalorakentamiseen liittyvää lupabyrokratiaa. Ihannetapauksessa rakentaja voisi miltei myöntää itselleen rakennusluvan.  Järjestelmä perustuu 3D-tietomallinnukseen ja se on ainutlaatuinen paitsi Suomessa, myös koko maailmassa.

Järvenpään ja Hyvinkään yhteinen rakennusvalvonta on yksi Suomen edistyneimmistä viranomaisista tietomallinuksen saralla. Rakennuttajan on mahdollista hakea rakennuslupaa tietomallin avulla. Mallin tulee sisältää tiedot rakennuksen rakennetyypeistä, materiaaleista ja tiloista sekä kokonaisaloista/tilavuuksista. Tietomalli on toisin sanottuna on rakennuksen digitaalinen kaksonen, ikään kuin virtuaalisesti rakennettu. Tämä kaikki tieto toimitetaan IFC-tiedostona. 

Torstaina 27.5.2021 klo 15.00 Järvenpään rakennusvalvonta hyväksyi maailman ensimmäisen 3D BIM -mallilla jätetyn rakennusluvan Järvenpään Lepolassa sijaitsevaan kohteeseen. Rakennuksen kaupunkikuvallinen tarkastelu ja sijoittuminen ympäristöön tehtiin Järvenpään Kunta3d-palvelussa. Säädöksenmukaisuustarkastelu tehtiin Solibri-ohjelmassa. Itse lupa käsiteltiin Lupapiste.fi-palvelussa. Talotoimittaja Jukatalo on myös osallistunut aktiivisesti projektiin.

Rakennushankkeen pääsuunnittelijana toimi ja mallinnuksesta vastasi rakennusarkkitehti Roope Syvälahti, joka suunnitteli  kulttuurihistorialliselle Lepolan alueelle rakennettavan kodin Kaisa ja Hannu Lauroselle.

Uraauurtava projekti vaati tietomallintamisesta innostuneen perheen, tietomallintamisen ammattilaisen, innovatiivisen lupakäsittelijän sekä edistykselliset yhteistyökumppanit rakentamiseen. Kun nämä elementit laitettiin yhteen, otettiin uusi loikka suomalaisessa rakentamisessa.

– Tietomallinnusta apuna käyttäen rakennuslupatarkastus sujuu ihannetapauksessa jopa sekunnissa, toteaa Järvenpään ja Hyvinkään johtava rakennustarkastaja Jouni Vastamäki.

Projektissa mukana ovat edellä mainittujen yhteistyökumppanien lisäksi Studiokaluste, Sova 3D Oy ja Solibri Oy. 

Jaa juttu: