Mestariasunnot: Pidetään huolta myös naapureista

Mestariasuntojen tiedote 11.2.2024

Perinteinen 112-päivä 11. helmikuuta on päivä, jolloin muistutellaan ihmisiä turvallisuusasioista. Mestariasunnot haluaa korostaa, että myös naapurusto on tärkeä turvaa tuova tekijä asuinympäristössä.

112-päivä käynnistää valtakunnallisen hätänumeroviikon, jonka tavoitteena on kiinnittää suomalaisten huomio arjen turvallisuuteen ja sen parantamiseen. Hätänumero 112 auttaa kansalaisia kiireellisissä hätätilanteissa, joissa on kyse ihmisen hengestä, terveydestä, omaisuudesta tai ympäristöön kohdistuvasta uhasta. Kyse voi olla esimerkiksi tulipalosta tai sairauskohtauksesta, mutta yhtälailla vaikkapa perheväkivallasta.

Aktiivisuus voi pelastaa ihmishenkiä

– Mestariasunnoissa on ollut hätätapauksia, joissa aktiivisen asukkaan soitto 112:seen on pelastanut todennäköisesti naapurin hengen. Tuonkaltainen naapurien aktiivisuus luo parhaimmillaan turvallisuuden tunnetta taloon eli kannattaa seurata mitä asuinyhteisössä tapahtuu, kannustaa isännöitsijä Virpi Turtio, joka peräänkuuluttaa muutenkin yhteisöllisyyden turvaa tuomaa voimaa.

– Jos vaikka huomaa, että naapurin mummo tai vaari ei ole liikkunut pihassa vähään aikaan, voisi hyvin käydä soittamassa ovikelloa ja kysyä onko kaikki hyvin. Uskoisin, ettei kukaan moisesta välittämisestä pahastu, toteaa Turtio.

Testaa palovaroittimesi

Asumisen turvallisuuteen vaikuttaa myös toimiva palovaroitin. Lain mukaan palovaroittimen hankkimisvelvoite siirtyy taloyhtiöille 1.1.2026. Mestariasunnot asennuttaa palovaroittimia jo nyt asuntoihin aina remontoinnin yhteydessä. Laki kuitenkin velvoittaa asukkaan jatkossakin testaamaan, että varoitin on kunnossa eli painamaan testinappulaa kerran kuussa.

– Palovaroitin on halpa henkivakuutus eli kannattaa pitää huolta, että varoitin on aina kunnossa, neuvoo Turtio.

Tutustu pelastussuunnitelmiin

Epävakaa maailmatilanne puolestaan on herättänyt asukkaiden kiinnostuksen väestönsuojeluun ja talojen väestönsuojiin.

– Jonkin verran on herännyt jälleen kiinnostus myös väestönsuojavastaavan tehtäviin. Kevään asukaskokouksessa 6. maaliskuuta voi ilmoittautua tehtävään, kertoo Turtio.

Jokaisen asukkaan pitäisi myös tutustua oman talon pelastussuunnitelmaan, joka löytyy Mestariasuntojen verkkosivuilta: Pelastussuunnitelmat. Myös talojen ilmoitustauluilta löytyy lyhyet ohjeet pelastautumiseen hätätapauksissa.

Jaa juttu: