Mestaritoiminta: Syksyn lehdet murskaksi kestävän kehityksen malliin

Mestaritoiminta on siirtynyt syksyn lehtien poistamisessa lehtimassan murskaamiseen nurmikolle ruohonleikkureiden avulla. Uusi toimitapa tuo ekologisuuden lisäksi mittavia säästöjä sekä Mestariasunnoille että kaupungin omistamille kiinteistöille.

– Olemme kokeilleet lehtien murskaamista jo aiemmin, mutta tänä syksynä näin toimittiin kaikilla nurmialueilla. Vain asfaltti- ja hiekkapintoja puhdistettiin vanhaan malliin puhaltamalla ja kauhakuormaajien avulla lehdet keräämällä, kertoo ulkoalueiden palveluesimies Outi Asikainen, jonka ideasta toimintaa on lähdetty kehittämään.

Tuhansien eurojen säästöt

Lehtien murskaaminen nurmikolle jättää lehdet maatumaan matojen ruoaksi. Toimintatapa tukee luonnon monimuotoisuutta ja vähentää ilmastopäästöjä. Sen lisäksi toiminnan avulla on saatu aikaan merkittäviä säästöjä.

– Kun lehtiä ei kerätä siirtolavoille ja toimiteta kaatopaikalle, kuljetuksen aiheuttamat päästöt vähenevät eli toimitaan Järvenpään kaupungin kestävän kehityksen agendan mukaisesti. Käytämme myös noin puolet vähemmän työtunteja lehtien poistamiseen. Sekä Mestariasuntojen että kaupungin omistamien kohteiden osalla siten on saatu aikaan tuhansien eurojen vuosisäästöt, kertoo Asikainen.

RAMS ohjaa uudenlaiseen toimintatapaan

Mestaritoiminnalla on käytössään myös Viherympäristöliiton RAMS 2020 kunnossapitoluokitus, joka osaltaan tukee juuri tämän tyyppistä toimintaa.

– Kyse on laatuluokituksesta, jossa linjataan asioita siten, että pölyttäpörriäisille jää enemmän elintilaa rakennetussa viherympäristössä. Olemme tänä vuonna myös kouluttaneet henkilökuntaa uuteen toimintatapaan. Haemme toiminnassamme koko ajan ratkaisuja, jotka tukevat luonnon monimuotoisuutta, toteaa Asikainen.

Käytännössä uudenlainen ohjeistus näkyy muun muassa siten, että nurmialueita ei leikata enää niin aktiivisesti tai ojanvarsia ja rinteitä jätetään kokonaan leikkaamatta, jotta pörriäisille jää elintilaa. Myöskään metsäalueilta ei kerätä risuja ja kantoja pois vaan ne jätetään sinne ötököiden syötäväksi.

– Uudiskohteissa puolestaan pyritään jo suunnitteluvaiheessa kiinnittämään huomiota vapaasti kasvaviin luonnonalueisiin ja suosimaan pihojen perennoissa hyönteiskasveja, kertoo Asikainen, joka pitää tärkeänä, että Mestariyhtiöillä on halu kehittää toimintojaan jatkuvasti maapallon eduksi kestävän kehityksen vaatimalla tavalla.

Lisätietoja:

Palveluesimies Outi Asikainen, Mestaritoiminta Oy, outi.asikainen@mestaritoiminta.fi, puh. 040 922 2204

Jaa juttu: