Suomen näyttävin muraali syntyy juhlavuonna Järvenpäähän – Jorma Hautalan teos valmistuu elokuussa

Järvenpään Wärtsilänkadun kerrostaloihin maalataan Järvenpään 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi taiteilija Jorma Hautalan suunnittelema ja nuorten taiteilijoiden toteuttama neljän seinämaalauksen sarja, joka muodostaa kokonaisuudessaan uniikin muraaliteoksen. 

Muraalin maalaustyöt aloitetaan kesä–heinäkuun taitteessa ja ne jatkuvat aina elokuun puoleenväliin saakka, jolloin muraali julkistetaan kaupungin juhlavuoden päätapahtumassa 14.–15.8.

Teoskokonaisuus sijoittuu kahden taloista pohjois- ja kahden eteläpäätyihin. Tarkka sijaintiosoite on Wärtsilänkatu 16–22, 04410 Järvenpää.

Jorma Hautala suunnittelee muraaliteosta ateljéessaan keväällä 2021.
Kuva: Vilma Pimenoff

Nimekkään taiteilijan suunnittelema muraali on juhlavuoden pääteos

Muraali on juhlavuoden pääteos, joka ilahduttaa kaupunkilaisia vuosikymmeniä eteenpäin. Kerrostalon päätyseiniin maalattava teoskokonaisuus on taiteilija Jorma Hautalan suunnittelema.

Muraali näkyy ja rytmittää esimerkiksi tuhansien junaa käyttävien sekä radanvarsitietä kulkevien menoa päivittäin. Koloristista konkretismia edustava teos sopii pelkistetyn betonisiin 60-luvun kerrostaloseiniin loistavasti sekä kestää aikaa ja katsetta vielä pitkään.

– Kolmisointuveistos, josta on muodostunut osa järvenpääläistä identiteettiä, on samaa konstruktivismin tyylisuuntaa, jota kaikki Jorma Hautalan työt edustavat. Samanlaisen perinteen jatkaminen niin taiteen tyylisuunnan ja teoksen fyysisen koon yhteyksissä kurottaa yli vuosikymmenten. Uskon, että teoksesta tulee merkittävä taiteellisesti ja kaupunkikuvallisesti, ja sillä on kansallista ja kansainvälistäkin vaikuttavuutta, arvioi Järvenpään kulttuurijohtaja Sami Ylisaari.

Valmistuttuaan Järvenpäässä nähdään Suomen suurin muraalikokonaisuus, joka koostuu neljän kerrostalon maalauksista, kooltaan yhteensä yli 1 000 m2.

Taidetta kotien seinillä

Järvenpään kaupungille on suuri kunnia saada kansainvälisesti palkittu taiteilija kruunaamaan juhlavuoden mahtipontisella teoksellaan. Kulttuuri- ja tapahtumapalvelut etsivät juhlavuodelle sopivaa pääteosta, jolloin muraali yhtenä taiteen muotona nousi esiin. Hankkeen toteuttajana toimivan Upeartin kanssa aiemmin töitä tehnyt taiteilija Hautala puolestaan etsi tuotantoaan summaavalle teokselle arvoistaan alustaa. Palaset loksahtivat kaupungin kanssa kohdalleen.

– Seinämaalausten nimet – ”Rubato”, ”Staccato”, ”Forte” ja ”Crescendo” – viittaavat suoraan musikaaliseen ulottuvuuteen. Toivoisin, että tämä suuri neljän muraalin abstrakti teoskokonaisuus ilmentyisi musiikkikaupungin visuaalisena kaikupohjana, sanoo Jorma Hautala.

Toteutukseltaan ja kokoluokaltaan muraali on uniikki. Upeart toteuttaa muraalin mestari-oppilasprosessina, jossa neljä nuorta taiteilijaa pääsee osallistumaan Hautalan opastuksella teoksen valmistumiseen. Kokemus kantaa vuosia eteenpäin heidän taiteellisessa kehityksessään.

– Tämä hanke sopii oivallisesti kulttuurikaupungin juhlavuoteen. Myös kaupunkiympäristön elämykset ovat kulttuuria, joka Järvenpäässä on jokaisen oikeus, toteaa Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen.

Muraalin alustana toimivat kerrostalot ovat asuinkäytössä ja jatkavat ihmisten koteina normaalisti. Muraaliteoksesta kerrotaan lisää kesän kuluessa muun muassa Järvenpään kaupungin kanavissa.

Jaa juttu: