Tapiola Sinfonietta vierailee Järvenpäässä − Raikas klassis-romanttinen ohjelma, jossa soolosoittimena hurmaava fagotti

Tapiola Sinfonietta tuo tammikuun pimeyteen valoa varhaisromantiikasta. Järvenpää-talolla torstaina 26.1. kuultavassa konsertissa soi teoksia kolmelta menestyneeltä säveltäjältä, jotka elivät eri puolilla Eurooppaa 1700-1800-lukujen vaihteessa. Solistina on suomalaisten fagotistien parhaimmistoon kuuluva Jaakko Luoma ja orkesteria johtaa Janne Nisonen.

Tapiola Sinfoniettaa johtaa Järvenpään vierailulla Janne Nisonen. Kuva: Ida Nisonen

Franz Schubertin Italialaisessa alkusoitossa on niin temperamenttia kuin Schubertille ominaista kaihoa. Uudessakaupungissa syntyneen Bernhard Henrik Crusellin hienosta tuotannosta esitetään concertino-tyyppinen minikonsertto fagotille ja orkesterille, jonka solistina on Jaakko Luoma. Tapiola Sinfoniettan fagotin äänenjohtajan työnsä lisäksi hän on toiminut mm. soolofagotistina Orchestre de Paris´ssa ja Berliinin radion sinfoniaorkesterissa. Päätösnumerona on saksalaisen Ferdinand Riesin sinfonia nro 3 Es-duuri. Ries oli Beethovenin oppilas ja sihteeri, ja kolmas sinfonia tekee draamallaan kunniaa Beethovenille. Sinfoniassa tapahtuu koko ajan; energisen pääteeman ohella teoksessa on tulisia välikohtauksia, lyyrisiä sivuteemoja, hersyviä viulu- ja puhallinsooloja, rytmikäs scherzo ja paljon muuta.  

”Riesin klassinen ensimmäinen sinfonia sai elävän toteutuksen kuten tyylikäs konserttiohjelma muutenkin.” Hämeen Sanomat 8.9.2022

Konsertti tuo Järvenpäähän maineikkaat muusikot

Tapiola Sinfonietta, kuva: Esko Keski-Oja

Tapiola Sinfonietta on noin 40 soittajan dynaaminen kokoonpano, jonka raikkaat ja vivahteikkaat tulkinnat ovat saaneet kiitosta aikakaudesta ja tyylisuunnasta riippumatta. Orkesteri esiintyy usein ilman kapellimestaria, mikä kuuluu yhteenhioutuneena, kamarimusiikillisena yhteissoittona.

Orkesteri vierailee säännöllisesti kotimaisilla festivaaleilla, ja vierailut ulkomailla sekä monet kansainvälisesti palkitut levytykset ovat vahvistaneet orkesterin kansainvälistä tunnettuutta.

Janne Nisonen on yksi Suomen monipuolisimmista muusikoista, joka tekee uraa niin kapellimestarina, konserttimestarina, liidaajana, viulusolistina kuin kamarimuusikkonakin. Tiettyä verevyyttä ja rouheutta esityksiin tuovat hänen kaustislaiset pelimannisukujuurensa. Kausina 2022-24 hän johtaa Tapiola Sinfoniettassa Ferdinand Riesin kaikki kahdeksan sinfoniaa.

Jaakko Luoma on soittanut Tapiola Sinfoniettassa vuodesta 1993 lähtien, ja hän toimii orkesterin fagotin äänenjohtajana.  Soolofagotistina hän on työskennellyt Orchestre de Paris´ssa ja Berliinin radion sinfoniaorkesterissa. Luoma esiintyy myös useissa barokkimusiikkia esittävissä orkestereissa ja yhtyeissä.  Viime vuosina hän on laajentanut taiteellista toimintaansa genrerajat ylittävään improvisoinnin pariin sähköistetyn fagotin avulla.

Konsertin solisti, fagotisti Jaakko Luoma. Kuva: Esko Keski-Oja

Aarteita Järvenpäässä

To 26.1.2023 klo 19
Sibelius-sali, Järvenpää-talo

Tapiola Sinfonietta
Janne Nisonen, orkesterinjohto
Jaakko Luoma, fagotti

Franz Schubert: Alkusoitto italialaiseen tyyliin D.591
Bernhard Henrik Crusell: Concertino B-duuri fagotille ja orkesterille
Ferdinand Ries: Sinfonia nro 3 Es-duuri op. 90

Liput: 25 € / 22 € / 16 €
Järvenpää-talon lipunmyynnistä, muista Lippupisteen myyntipisteistä, Lippu.fi-verkkopalvelusta sekä ovelta tuntia ennen tapahtumaa.

www.tapiolasinfonietta.fi

Lisätiedot:
Heidi Jäntti
kulttuurituottaja
Yleiset kulttuuri- ja tapahtumapalvelut, Hyvinvoinnin palvelualue
puh. 040 315 2201
heidi.jantti(at)jarvenpaa.fi

Jaa juttu: