Vaihda ylimääräiset kasvisi Kesälaitumella 15.5. klo 13-19

Kesälaidun avautuu kesään 2024!

Perennan ja taimien vaihtotori, niittyinfo ja pajutalkoot järjestetään keskiviikkona 15.5. klo 13-19 Kesälaitumella osoitteessa Valtuustonkatu 2. Matalan kynnyksen tapahtumassa voit tutustua Kesälaitumen 2024 aurinkoiseen kauteen, osallistua pajutalkoisiin ja nauttia pop up -kahvion herkuista. Kaupunkipuutarha rakentuu ja kehittyy Järvenpää-talon ja kirjaston väliselle noin 2 300 neliön kentälle.

Aikataulu

Koko tapahtuman ajan:

  • Perennan- ja taimien vaihtotori. Ylimääräisiä taimia voi hakea tapahtuman loppupuolella. Saa myös viljelyneuvontaa!
  • Istutuslaatikoiden somistamista ja omaehtoista istuttamista.
  • Marttojen siemenmyyntiä.
  • Pop up -kahvila, niin kauan kuin tavaraa riittää.

Kello 15.30 alkaen

  • Ohjattu pajuaidanne-talkoot – opi taivuttamaan pajua esimerkiksi aurinkosuojaksi. (Kello 14 alkaen teemme kaivantoa aidenteelle.)

Kello 17 alkaen

  • Niitty, keto vai laikuttaminen: infotilaisuudessa mahdollisuus osoittaa kartalta paikkoja, joista toivot nurmialueen leikkuuväliä harvennettavan.

Kesälaidun oli Pop up -kaupunkipuutarha vielä kesällä 2023

Kesälaidun jatkaa siitä mihin pop up -kaupunkipuutarha jäi kesällä 2023. Useamman kesän mittainen projekti sai pysyvämmän nimen Kesälaidun, jonka motto on ”Tekeminen ehdottomasti sallittu”. Istutuslaatikoiden ja kentän istutusten määrää lisätään. Kesäksi on suunniteltu ohjattua tai omatoimista tekemistä ja myös Kesälaitumen naapuri, kaupungin pääkirjasto, on varautunut lainattavin pelivälinein.

Omaa elämäänsä elelee valkoinen kuutio kentän länsilaidalla, johon voi saa maalata muraaleja ja graffiteja.

Meille nälkäisille hyviä uutisia Olgan pop up -kahviosta, jossa on tarjolla borssia pampushkin kanssa, kaalipiirakkaa ja kakkua. Lisäksi herkkua jota ei Suomesta saa, eli korealaisia marinoituja porkkanoita, paistettuja piirakoita kananmunalla ja sipulilla. Kortilla voi maksaa, tuotteita tarjolla rajoitetusti.

Puutarhureiden ja talkoolaisten tapaaminen

Tapahtumassa puutarhaverkosto saa viljelyneuvontaa ja nimikoida varaamansa istutuslaatikkonsa. Verkosto ja Järvenpään Martat neuvovat ja myyvät siemeniä,  joiden tuotto menee Luonnonperintösäätiön Marttametsä-hankkeeseen.

Istutuslaatikoiden lukumäärää lisättiin kahteenkymmeneen viime kesän 12:sta. Kaikki istutuslaatikot ovat nyt varatut. Edelleen voit ilmoittautua puutarhureiden verkostoon tai seurata Kesälaitumen kesää Facebookissa. Tuusulanjärven Klubitalo on viimevuotiseen tapaan mukana istutuksien kastelussa: kasteluapu keventää viljelijöiden kesää siten, että istutuslaatikon voi jättää esimerkiksi lomamatkan ajaksi.

Säiden salliessa kasveja voi jo istuttaa kentän ruukkuihin tai istutuslaatikoihin. Taimitorin lisäksi voit osallistua punomaan pajuaidannetta tai köynnöskehikkoa Katri Väyrysen ohjaamassa työpajassa. Aidanne ja kehikko palvelevat kesällä varjostajana ja leikkipaikkana.

Näin vaihdamme taimia

Perennojen ja taimien vaihto on mainiota jakamistaloutta, jossa jokaista tuotua taimea kohti saat saman määrän taimia mukaasi. Taimet voi tuoda pussissa, istutusruukussa tai pahvilaatikossa. Olisi kiva, jos taimissa on mukana lappu, joka kertoo mikä kasvi on kyseessä. Tervehdykset taimen uudelle omistajalle ovat mukavia myös!

Taimet on hyvä tuoda paikalle heti tapahtuman alkuun, mutta ehdoton sääntö se ei ole. Ylijääneitä taimia voi hakea kello 18 aikaan.

Perennojen lisäksi voi tuoda mukanasi myös puiden, pensaiden ja yksivuotisten kasvien taimia. Tarkistathan kuitenkin ennen tuomista, ettei kasvi ole vieraslaji, katso lisää Vieraslajit – Vieraslajit.fi. Nämä vieraslajikasvit ovat hankalia, koska ne tuppaavat leviämään aggressiivisesti.

 Lisätietoja:

  • osallisuuden erityisasiantuntija Pilvi Kallio-Meriläinen, p. 040 315 3737
  • suunnitteluhortonomi Viivi Tasso, p. 040 315 3945, sähköpostit etunimi.sukunimi@jarvenpaa.fi

Verkostossa vaikuttavat kaupungin lisäksi Järvenpään Martat, Ilmaritori ja Wesby ry, Hyvä kasvaa Järvenpäässä -asukasliike, Tuusulanjärven Klubitalo ja Järvenpään Opisto. Yksittäiset henkilöt voivat ilmoittautua vapaaehtoisiksi vetämään vaikka jumppaa. Järvenpään eläkeläiset pelailevat laitumella tiistaisin 11-13 Mölkkyä. Näin avoimen kaupunkipuutarhan on tarkoitus toimia: tekeminen on ehdottomasti sallittua.

Jonkun horsma on toisen ruusu. Tuo ylimääräiset kasvisi muiden iloksi ja poimi mukaan uusi tuttavuus pihaasi sulostuttamaan. Kuvat kesältä 2023.
Jaa juttu: