Valotaidetta Rantapuistossa – osallistuvan budjetoinnin voittaja sytyttää valot pimeyteen 21.11. 

Järvenpään Rantapuiston kaamosaika väistyy, kun osallistuvan budjetoinnin voittajatoteutus napsaistaan päälle marraskuisena iltana. Värikäs valokimara toteutuu Rantapuiston eteläosiin 21.-26.11.   

Osallistuvan budjetoinnin ideavaiheessa kaupunkilainen ehdotti että sama kaveri, joka toteutti Valoisa Juhlavuoden Jäke -teoksen marraskuussa 2021, suunnittelisi Rantapuistoon valotaidetta myös 2023. Väriä pimeään -niminen idea keräsikin 266 ääntä kaupunkilaisilta, ja eteni tällä äänimäärällä toteutukseen.  

Tuo sama kaveri eli Blackout Lightningin Juha Oura, kertookin pidetystä pidettävän kiinni, mutta toteutusta virkistetään valoja uusiksi ohjelmoimalla: 

“Salavapuiden valaistuksen tarkoituksena on korostaa Rantapuiston hienoja puita. Sen lisäksi että teos tuo eloa, on maisemassa on kiva oleilla ja kävellä koirankin kanssa.”

Nykyisin vähäkulutuksista iloa

Valotapahtuman rakentaminen Rantapuistossa alkaa tiistaina 21. marraskuuta ja tarkoituksena on, että valoteoksia pääsee ihailemaan jo samana iltana. Valot pidetään päällä hämärän aikaan sunnuntai-iltaan 26.11. saakka. Pääosin valaistus sijoittuu rannan sille puolelle, jossa katuvaloa on vähän. Suunnitelmiin kuuluu myös rannan tuntumassa kasvavien poppeleiden valaisu. 

Marraskuussa 2021 Rantapuiston valot ihastuttivat kaupunkilaisia ja teos keräsi paikalle tuhansia kävijöitä juhlistamaan 70-vuotiasta Järvenpäätä. Valosuunnittelija Oura toivookin, että tämän vuoden tapahtuma koetaan yhtä hyväksi kuin edellinen Rantapuiston valaisu tai syksyllä 2022 Kulttuuripuistoon toteutettu valotaide: 

–  Parasta on toki, jos ihmiset tulevat paikalle ja kokevat kaiken sen tunnelman itse. Valo miellyttää ihmisten silmää, antaa eloa ja tuo kivasti yksityiskohtia esiin muutoin synkässä ja syvässä pimeydessä. 

Lisäksi Oura pohtii, että julkisten rakennusten valaisut ovat lisääntyneet selvästi, nykypäivänä led-valaisu ei kuluta sähköä juurikaan. 

Osallistuva budjetointi 

Osallistuvassa budjetoinnissa kaupunkilaiset saavat ehdottaa, mihin kaupunki käyttää varoja. 

Osallistuvan budjetoinnin summa oli tänä vuonna 80 000 euroa ja toteutetukseen valittiin 14 eniten ääniä saanutta ehdotusta. Kaamosajan valaistus Rantapuistoon: Väriä pimeään -niminen ehdotus sai 266 ääntä. Tapahtumaan käytetään 6 500 euroa. Lue lisää osbusta. 

Lisätietoja:  Osallisuuden erityisasiantuntija Pilvi Kallio-Meriläinen, p. 040 315 3737, etunimi.sukunimi@jarvenpaa.fi 

Rannan salavat värjäytyivät kauniiksi marraskuussa 2021.
Atte Leskinen photography kuvasi kauniisti värjäytyneet Rantapuiston salavat marraskuussa 2021.
Rantapuiston puiden valaisu nähtynä järven rannasta käsin
Rantapuiston valaistua puustoa vuonna 2021. Kuva: Atte Leskinen photography.
Puiden oksat erottuvat pimeästä valon avulla. Kuva vuodelta 2021: Atte Leskinen Photography.
Puiden oksat erottuvat pimeästä valon avulla. Kuva vuodelta 2021: Atte Leskinen Photography.
Jaa juttu: